Защо храним студенти, които бягат?

Автор:
Сряда, 20 Април 2016 11:50
Защо храним студенти, които бягат?

Много тревожна статистика показаха тази сутрин по bTV. Само от Нова година досега 153-ма от завършилите през 2015-та медицина са напуснали България в посока Западна Европа. А в момента у нас работят само 31 000 лекари. В анкетата още се казва, че 75% от студентите медици имат намерение също да напуснат страната. Причините са повече от известни - ниско заплащане.

По време на срамните лекарски протести написах между другото как можем да спрем бягството на младите лекари. Сега отново ще повторя написаното. Става въпрос за японската система за опазване на медицинските кадри. Там има закон, според който всеки завършил лекар трябва да работи минимум 10 години там, откъдето е тръгнал за университета.

Подобна схема имаше преди 10 ноември и в България, но тя важеше 5 години, а освен това децата на нашите хора не подлежаха на разпределение.

Предполагам, че японският метод няма да се хареса на много хора, но ако искаме да не останем без лекари, лично аз не виждам друг начин. Защото каквото и увеличение да се прави на заплатите, поне в близките 20 години те много трудно могат да се доближат до средните европейски стандарти.

И още - срамота е тези студенти, за които държавата харчи милиони всяка година, след като завършат да си ударят камшика в посока Европа. Не могат и да ме обвинят, че по този начин подстрекавам към нарушаване на човешките права. Защото моите права се нарушават двойно. Веднъж, че с мои пари съм обучавал тези студенти, и втори път, че няма да има лекари да ме лекуват.

Могат да бъдат обвинени в нарушаване на човешките права онези, които са позволявали през годините с държавни пари да се лекуват други народи, и тези, които ще оставят тази порочна практика да се шири и в бъдеще. А пък, който не е съгласен с една такава схема. да върви да учи където си иска, но зад граница.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (12)

Покажи предишните коментари
 • читател

  Има и трети вариант, ако български лекар завърши по сегашната система, но не работи опреден срок в България, да си заплати целия държавен разход за образование и тогава да работи в чужбина...

 • лъжливото овчарче

  Когато предлагаш японската система, защо я предлагаш полвинчато бре, душеприказчико на управлението на ГЕРБ? Защо си измиваш гузната лакейска съвест с предопределеността, че в близките 20 години заплатите нямали да стигнат средноевропейските. Че 50 % от японската система е достойно заплащане, над 3500$, а ти искаш да я приложиш само в Татовия вариант, закрепостяване за...10 години. Ей заради такива като тебе, които прислугват на силните на деня, нищо в системата няма да се оправи, а и по-лошо ще става. И нищо срамно няма за тия студенти, които си плащат не малките такси за следването, техните родители плащат данъци и осигуровки, да търсят истинската си реализация там, където достойно ще оценят уменията им. Другото е комунизъм, ама по бодиградски...

 • 88

  Авторе, питаш и сам си отговаряш на въпросите. Аз бих попитал защо държавата и обществото не си пази инвестицията от "милиони всяка година"? Като плащаш за нещо после се грижиш за него. Или не? А и не е лошо да започнеш да се отърсваш от робския манталитет да "задължаваш" някого за нещо. За свобода на труда в Европа чувал ли си? Като говориш за Япония защо не споменеш, ей така, между другото, за условията и парите в тамошното здравеопазване. такива ми ти работи. Понеже не за първи път правиш напъни да даваш акъл за нещо, което не разбираш, бих те посъветвал да събереш малко информация и тогава да се изказваш. Инак ставаш жалък. Дори не смешен.

 • anoniemen

  Овчарю,много добре си му го рекнал.Освен това,явно апологета на мутроболшевизма още не е разбрал,че в Европейският съюз има СВОБОДНО движение на хора,капитали,идеи и бизнеси...Статев,я пусни едно предложение да се върне и жителството,да се върнат откритите листове за граничните зони,а може и да върнете и купонната система.

 • Статев ЖАЛЪК ПолитКомисар ГЕРБ

  Прави са овчарчето, 88 и анонимният, какво че г-нът не е смешен, а е СТРАШЕН = ВИЙ ЛИ "ХРАНТУТИТЕ" СТУДЕНТИТЕ БЕ, ПОЛКОВНИК?
  Кога бе, колко студенти си нахранил?
  МУТРОболшевизъм , купонна система, бригадирски ЛАГЕРИ, РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на вишистите му се прищяло на Диктатора на Пролетариата от САРБ (Селянки за Американско Развитие на България). УРА!

 • читател

  Ей кретени - овчари, 88 и сие, воните на македонска наденица и раданщина... Малоумници...

 • чукча-читатель май

  гореподписаният като чукча-читатель май завучи като ЧУКЧА–ПИСАТЕЛ, сиреч наскърбеният Автор на Излиянието, самият Г-Н Станев, Баш-Хранител на Балгаристанската Студенция от САРБ. Хвала!

  Не бе, не че не сме кретени и овчари; не че не смърдим на македонска наденица, ами сме даже ГОРДИ със което, ваше Превъзходителство.

  А ВАПРОСЪТ ВЪВ ЗАГЛАВИЕТО издава тъпота, не ли? Кого питаш, майна, от кого чакаш отговор? От Терминал ДВЕ? ТРИ? Ха-ха...

 • читател

  отговори на: чукча-читатель май

  Ползвай си малоумния ник "Статев ЖАЛЪК ПолитКомисар ГЕРБ", а дори и да отидеш на терминала, си много неграмотен и след терминала те чакат тоалетни да чистиш, неграмотно боклуче...

  със което; А ВАПРОСЪТ ВЪВ ЗАГЛАВИЕТО
  . Поне 8 клас имаш ли завършен, неграмотна отрепко...

 • читателю. чукча-ПИСАТЕЛЮ

  Имам бе как да нямам завършен 10 клас даже. Кротко си смърдя, и "като му дойде времето" както казваше НВ Симеон Втори, ша почна да превеждам похарчените разноски за ВИШОТО ми по сметката на Г-На. Ако ми кажеш Номера, де ...

  Приятно е да общувам с издигнати, по-първи хора на тази Страница, ама нека не се отплесваме от Темата на Г-На Станевич, а именно студенцките ЛАГЕРИ за прокопаване на Хаинбоазите за Режима БоБо2.

  Хвала!

 • читателят

  Читателят ограмотява света като употребява 3 (три, drei, tre, three) пъти в две изречения думата НЕГРАМОТНо.. Евала!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм