Смешници ронят сълзи и сополи по миналото

Автор:
Събота, 16 Април 2016 19:33
Смешници ронят сълзи и сополи по миналото

Преди няколко дни направих коментар за пловдивския мъжки волейбол. Естествено не можеше да не го свържа с националния тим. И си помислих, че в скоро време няма да човъркам по тази тема.

Но не така е мислил националният селекционер Пламен Константинов, който отново пусна сълзи и сополи около състоянието на волейбола ни. След мача между "Левски" и "Славия" за оставане в "А" група Гибона в типичния си стил отново орева орталъка. И забележете - не става въпрос за българския волейбол, а за софийския: "В София е пълна трагедия. ЦСКА предпоследен, "Левски" и "Славия" играят плейаут!"

А преди време треньорът на ЦСКА Сашо Попов артистично се разрида: "Без ЦСКА и "Левски" българският волейбол е обречен!"

Какво се крие зад тези изкуствени сълзи и сополи. Това е огромно страдание по миналото. Тогава ЦСКА и "Левски Спартак" обезкостяваха по един брутален начин спортът в провинцията. И футбола. Червените взимаха в казармата най-големите таланти, без да питат никого. Същото правеха сините и "Славия". След казармата се раздава офицерски чинове и апартаменти. Знам го от личен опит. Не се възползвах, защото имах други амбиции - станах журналист.

Сега волейболът се върна при корените си. Намериха се хора, които милеят за родните си места и направиха силни отбори, като вече си позволяват да взимат играчи от столицата. За съжаление това в Пловдив все още не може да се случи. С изключение на женския тим на "Марица".

Преди няколко дни написах, че през 1973 г. в националния отбор бяхме включени 6-има пловдивчани. Забравих да добавя, че в този състав имаше само един истински софиянец Христо Илиев от "Левски Спартак".

Има още един любопитен факт. На шампионата следващата година трима пловдивчани получиха най-високите индивидуални отличия. Стоян Стоев взе купата за най-добър играч. Васко Мрънков стана най-добър нападател, а призът за най-добър разпределител получи Божидар Статев. Стоян играеше за "Левски Спартак", а Васко и аз в "Академик".

Сега след малко повече от 40 години картинката в националния тим е почти същата. За европейското миналата година в състава ни бяха картотекирани 14 души. Софиянците в отбора бяха само 4-има: Владо Николов и играещите на поста либеро Теодор Салпаров и Владислав Иванов. Четвъртият - Андрей Жеков,беше контузен.

На шампионата в София заехме престижното 4-то място и, ако не беше мечкарското поведение на Гибона, щяхме да стигнем много високо в класирането, Така че българският волейбол е жив, въпреки некадърниците, които го управляват.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм