Студентите зад министър Петър Москов

Автор:
Петък, 01 Април 2016 21:42
Студентите зад министър Петър Москов

Студентите по медицина от цялата страна зашлевиха звучна плесница на протестиращите бели престилки. Вчера това стори видният кардиохирург Генчо Начев.

Той заяви, че не вижда нормален човек, който да е срещу реформите, освен ако няма сериозни финансови и икономически интереси.

Днес го последваха бъдещите медици.

Известно е, че студентите винаги са били пулсът на новото и затова тяхното решение да подкрепят реформите на министър Петър Москов не може да се приеме като изненада.

Това показва, че младите не искат да робуват на старите порядки, които спират развитието на медицината у нас и кара много млади лекари да избягат на запад, където медицината е на изключително ниво.

Ето и тяхната позиция:

"Националното представителство на студентските съвети в България (НПСС) и студентските съвети на всички висши учебни медицински заведения в страната застават в подкрепа на Министерството на здравеопазването в лицето на министър Петър Москов и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за направените до момента промени, касаещи лекарите-специализанти. Промените в нормативната уредба на НЗОК, засягащи лекарите-специализанти, им позволяват, сключвайки договор с касата, да участват пълноправно в структурата на лечебното заведение, да бъдат тясно отдиференцирани и да получават адекватно заплащане на базата на клиничните пътеки.Заявяваме, че това е поредната правилна стъпка по пътя за мотивирането и оставането на лекарите-специализанти в България. Виждаме реални действия и промени от страна на гореспоменатите две институции, касаещи младите лекари в страната и още веднъж заставаме зад тази посока на реформи и развитие", се посочва в информацията на студентските съвети.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • 123

  На страницата на НПСС не се открива такава декларация, КАСАЕЩА ПОРЯДКИТЕ на промяната КАСАЕЩА промяната на ПОРАДКИТЕ на НЗОК.

 • пари,пари....

  Нормално е студентите да са зад Петър Москов . Когато станат специализанти ще имат по-голямо възнаграждение . Но срещу какво ? Срещу работа , която ще извършват специалистите . Навсякъде по света , когато специализираш получаваш по-малко от специалиста или дори сам плащаш !

 • Q

  Да студентите са зад министъра до 6 курс, след това като се сблъскат с действителността че няма къде да си намерят работа,а за специализация въобще не може да става и дума рязко изтрезняват от опиянението. В момента им се предлагат договори за специализация само от частните болници срещу заробващи договори за 10 годишен период, след като вземат специалност. И се гаврят с тях защото ако не им играят по свирката им прекратяват договора с, което им приключват специализацията. Отворете си очите! Няма нищо което е измислил човека с екзофталма

 • читател

  отговори на: Q

  Q говорите невероятни глупости. Виж списъка със специалности за специализация в УМБАЛ Св. Георги и после пиши подобни глупости... Само за анастезиология имаше над 15 свободни места... Заплащането е 3 мин. работни заплати, което е супер като начало за млад лекар...

 • читател

  Неадекватна част от джипките вяха два дена бели манти, а накрая и бялото знаме. Логично. Работете и не умувайте...

 • Пончос

  Логични са действията на "медиците - бройлери", като се има предвид, че им дават изпитите по един от трите начина, описани от един "велик" наш "професор", член на ръководството на една "велика" наша "спортна академия"! Прочие, аналогията не е случайна... А вие за какво бъдещо здравеопазване говорите, молим!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм