Резил ще е Гребната да е рибарник

Автор:
Неделя, 20 Март 2016 18:08
Резил ще е Гребната да е рибарник

Преди няколко дни на инспекция в Пловдив бяха президентът на Европейската асоциация по кану-каяк Алберт Уудс и главният секретар Бранко Лаврик. Те огледаха Гребната, където от 14 до 17 юли ще се проведе европейският шампионат за юноши и девойки и за младежи до 23 години.

Двамата останаха доволни от видяното и направиха съвсем дребни препоръки. Те са категорични, че пловдивчани, както винаги, ще се справят с организацията на първенството.

Съвсем различно обаче стоят нещата с провеждането на световни първенства, където изискванията вече са много големи.

Босовете на европейската асоциация отказаха да коментират проблема, но кметът Иван Тотев откровено сподели притеснението си.

В прав текст той заяви, че ако Пловдив не получи правото за строеж на втори канал до началото на 2017 година ще имаме много сериозни проблеми. Както е известно, Пловдив кандидатства за две световни първенства през 2018 година - за мъже и жени по гребане и за юноши и девойки и младежи до 23 години по кану-каяк.

Еколози въстанаха миналата година срещу строежа на втория канал и съдът трябва да реши проблема. Хубаво е да се знае още нещо. След 2020 година всички гребни канали в света, които нямат помощно водно съоръжение, където състезателите да загряват, за да не пречат на официалните стартове, няма да бъдат включвани в международните регати. Там ще се организират само местни състезания или ще се развъжда риба.

Има още нещо, което в никакъв случай не е за подценяване. Дори в сегашното си състояние Гребната е една печатница за пари. Така например от световното по гребане за юноши и девойки миналата година пловдивският бизнес се облажи с над 20 млн. лева. Хотелиерите не можеха да повярват, че заетостта на леглата е скочила с близо 40%. Да не говорим за търговията и услугите. А емблемата на Пловдив се разнасяше по цял свят.

Защо не вярвам на еколозите?

Ами защото такива като тях преди години въстанаха срещу сегашната Гребна с познатия и днес рефрен, че се посяга на белите дробове на Пловдив. Тогавашният силен човек под тепетата Иван Панев не ги послуша и градът спечели.

Вярно, че тогава бяха други времена, но Панев мислеше години напред. Сега в района около канала е препълнено от детски колички, велосипеди и разхождащи се хора. Представям си каква красота ще бъде с построяването на втория канал. Но за да стане това, трябва самите пловдивчани да го поискат и да застанат зад Иван Тотев.

Сигурен съм, че това ще направят най-напред майките и възрастните хора. Сигурен съм и затова, че два пъти съм правил импровизирани анкети с различни хора в парка и резултатите са убийствено "ЗА" втори канал. Както и за зоологическата градина.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

  • читател

    Зелените екоидиоти в клетка в новата Зоологическа градина. Екоидиотите за нищо не стават освен да пречат на развитието на Пловдив...

  • г-жа Бандерова

    Г-н Стратев е пророк!Хвала!

  • ....

    Вторият канал е излишен! Има други обекти за кражба, които ще са по-полезни - Стадион Пловдив - много видове спорт.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм