Нека уважаваме българските традиции

Автор:
Неделя, 14 Февруари 2016 16:11
Нека уважаваме българските традиции

Срещал съм много тъпи заглавия. Повечето съм ги подминавал. Но страшно много се ядосах на вчерашния бисер; Трифон Зарезан или Свети Валентин? В текста се обясняват предимствата и недостатъците на двата празника. А продължението е уникално: Днес е мачът на истината! Настъпи денят на голямата битка!

Просто да се чуди човек коя глава може да измисля такива щуротии. И питам. Как може да има мач между две религии - на православната и католическата ? Как може да се противопоставят две традиции - на виното и плодородието и на любовта?

Неотдавна в страната се разгоряха ожесточени страсти дали у нас е имало турско робство. Всеки истински българин, повтарям - истински, категорично заяви, че е имало. А известно е, че оцеляването ни като българи се е дължало именно на църквата и традициите. Заради този спор си отиде цял министър. Сега без никой да ни държи на каишка сме готови да копираме нещо, което никога не е било в бита на българина. И пак питам - дали католиците по света знаят нещо за уникалния празник Трифон Зарезан? И дали ще се напънат да зарязват лозята си като нас. Отговорът е известен.

Искам обаче да обясня, че нямам нищо против Свети Валентин. Нещо повече - дори вече поздравих мои приятели католици, някои от които даже бяха...изпразнили няколко бутилки червено вино. Но не мога да си намеря място, когато на кантара поставят две религии и две национални традиции. Това вече не е редно.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • глаголното ВРЕМЕ?

    Минало СВЪРШЕНО е Глаголното Време във "известно е, че оцеляването ни като българи се е дължало именно на църквата". Сиромаси бяха, честни и почтени, преди да станат сегашните Нотариални Магьосници (Криптата, Сан Кирико, Света Марина) войнстващи религиозници в съперничество против главорезите на Исляма; а пък и материалистическа Мафия кукловодена от Архонтци, Олигархки и техните отрочета.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм