Де бре, момци, македонци!

Автор:
Петък, 13 Февруари 2009 01:35

Автор Антон Баев

ImageМомчетата, които се вживяха във воеводската си мисия, оплескаха яко нещата от живота. Сред тях има и трезви българи, Илко Илиев засега се държи по въжето и по всичко личи, че целият товар на пловдивското ВМРО е върху раменете на софийското момче. Ами добре, дано да има сили.

Знам, че сега феновете на ВМРО настръхват какво ще напиша. Абе, хора, то не е срещу вас, а за вас. Ако, разбира се, четете трезво – без клетви и ками. Както и да е. Който ще продължи с мен – да кликне надолу. Който не ще – да спре дотук.

Тъй. Добре дошли!

По-глупава издънка на градоначалника на един древен полис като Пловдив от тази на Славчо едва ли се е случвала в цялата ми позната история – древна и близка. Не съм професионален историк, но се ровя често тук-там.

Като домакин да подариш български алманах „Македония” на македонския президент, който ти е гост за няколко часа, е все едно да връчиш на, примерно, турския президент алманах за Баташкото клане. Е, как си представяте тези държавни глави да приемат дара? Ами няма да го приемат.

Не само, че няма да го приемат, но и никога и по никакъв повод няма да стъпят в Пловдив повече. Славчо прави Пловдив terra incognita в името на някаква криворазбрана патриотарщина.

Разбира се, че Батак е факт. Разбира се, че срещу българите в Македония е упражнена насилствена асимилация. Впрочем и българската войска е упражнила насилие там. Тия неща от живота (и историята) обаче не се заявяват в дарове.

Дарът не носи поучение, още по-малко – заплахи. Дарът е от сърце. В случая - от сърцето на града, на Пловдив. Това ли е дарът на пловдивчани за президента на Македония! Аз държа да знам кои дадоха идеята за такъв дар, който оскърбява получателя! И тъй като цялото ВМРО се е завтекло да ме хули, вместо да отговори на естествения въпрос - кой роди дебилската идея да се подарява алманах "Македония" (1931) на Бранко Цървенковски - аз твърдя, че тази организация става вредна за България, ако продължава с подобни изцепки.

Ако утре Славчо Атанасов в амплоато си на кмет на Пловдив отиде в Бурса, трябва ли да се върне оттам с алманах за Възродителния процес - на турски? Ами ако иде в Солун, трябва ли да се върне от тамошния кмет с плакет на ослепената Самуилова армия?

В кой век сме, Славчо, в кой град живееш, чии жители управляваш и наистина ли ни смяташ за дебили?

Честно, срам ме е!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм