Няма анонимна отговорност! Ето виновните!

Автор:
Събота, 21 Ноември 2020 09:54
Двамата мъченици, издъхващи на стълбите пред Ковид отделението в УМБАЛ Св. Георги Двамата мъченици, издъхващи на стълбите пред Ковид отделението в УМБАЛ Св. Георги

Стана ясно, че са готови първите резултати от вътрешната проверка в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - Пловдив, по повод случая със заснетите на видеоклип двама пациенти пред новооткритото КОВИД-звено, които впоследствие починаха - ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМА.ТА.

Специална комисия, назначена от изпълнителния директор на лечебното заведение, към момента е установила вината на седем служители, които са извършили нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинската помощ.

В ход е процедура по уволнението на един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Издадени са и две заповеди за наказание „Предупреждение за уволнение“.

Кои точно са имената - не се съобщава, въпреки настояванията на медиите.

Комисията продължавала работата си, тъй като има още въпроси и обстоятелства, които подлежат на допълнителна проверка и изясняване.

От днес в болницата се въвеждат още по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг.

Към проверката беше включен и подаденият сигнал, излъчен днес в телевизия бТВ, за пациента, починал на 18 ноември.

ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ НАКАЗАНИЯ ми напомнят една песен от чалгаджийските години - "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони"!

Някои може да не харесат метафората, но за мен тя е абсолютно точна, още повече, че човешкият живот няма цена.

Във всички бели държави при подобни екстремни ситуации ръководителите, забъркани с трагедии, веднага подават оставки. Защото тези управленци отговарят с личния си морал, ако го имат, и с отговорността, която трябва да носят.

Какво показва случилото се с трагедията.

Във въпросното лечебно заведение няма никаква организация, липсват елементарните условия за прием на заболелите и за тяхното лечение.

И възниква първият въпрос. Нима шефът на болницата - проф. Карен Джамбазов, който е великолепен хирург. не е запознат с условията и системата на работа в лечебното заведение.Той е и член на Областния кризисен щаб.

Втори въпрос.

Нима шефката на този щаб - областната управителка Дани Каназирева, няма представа какво се случва в пловдивските болници. Защото, ако е така, просто няма работа там. Тя е длъжна да знае какво се върши не само в "Свети Георги", но и какво става във всички болници в Пловдивска област.

Но най-необяснимото е, че Каназирева и Джамбазов заявиха, че щели да назначават проверки, за да разберат кой е виновен за трагедиите. Това е смешно, тъй като в конкретния случай трябва да проверяват себе си.

Също за проверки заговори и здравният министър Костадин Ангелов. Което означава, че и той трябва да се самопроверява.

Вчера в коментар написах, че за грозотията в пловдивската болница думата има премиерът Бойко Борисов, който е работодател и на тримата.

Сега пак се обръщам към него.

Г-н Борисов, преди време вие уволнихте трима кадърни министри. Заподозряхте Владислав Горанов, Емил Караниколов и Марин Младенов в опасна близост с ДПС.

Сега трябва да подпишете заповеди за три уволнения, защото случилото се е много по-страшно - става въпрос за два човешки живота!

Коментар от фейсбукстраницата на журналиста Божидар Статев

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Така се прави

    Абсолютно правилна статия. Трябва, ако има чест и достойнство областната и директорът да подадат оставка. Бойко искай им ги.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм