Още за волея: Като ми пееш, Пенке ле...

Автор:
Събота, 30 Май 2020 18:00
Още за волея: Като ми пееш, Пенке ле...

Ако някой си е помислил, че с избирането на Любо Ганев за президент на волейболната ни федерация ще настъпят така очакваните промени в този доскоро български спорт, жестоко се е излъгал. Подобна е картината и с УС. От 23-мата избрани членове има-няма 5-има нови имена. Не може да бъде нещо по-различно, защото почти всичките нови "управници", начело на Ганев, са развили своя "потенциал" под мъдрото ръководство на досегашния дългогодишен владетел на българския волейбол Данчо Лазаров-Инженера.

Единственият светъл лъч засега идва от сравнително новия човек във федерацията Илия Динков, който не беше от тези, които се гушкаха с Инженера. Лошото обаче е, че Динков беше допуснат само до вицепрезидентския престол, макар че точно той трябваше да поеме управлението на българския волейбол.

Защо ли? Ами защото, като собственик на "Марица", успя да класира пловдивския клуб сред европейския елит. С което показа как се прави голям волейбол.

За съжаление има още нещо много лошо. Миналия ден Ганев поднови договора на Силвано Пранди като старши треньор на мъжкия национален отбор.. След допитване до членовете на УС и очакваното единодушие. Не е тайна сериозното приятелство между Пранди и Ганев, в което няма нищо лошо. Но 73-годишният италианец вече не става за тази работа. И го показа миналата година, когато бе в основата на провала на българите в олимпийската квалификация във Варна.

Какво направ Пранди?

Най-напред изгони най-добрите ни играчи - Тошко Алексиев, близнаците Георги и Валентин Братоеви и Николай Николов. Защо го направи - нямам обяснение. Вероятно е пресментал, че тези момчета са в залеза на кариерата си, без да му пука, че по-добри у нас нямаше. А заедно с Цветан Соколов и Виктор Йосифов нашият отбор щеше да бъде по-различен. И нямаше да паднем от бразилците, въпреки Пранди.

Явно годинките не са пощадили италианеца, защото явно е започнал да забравя, че на големите първенства всички треньори по света разчитат на най-добрите си състезатели, без да се интересуват от кръщелните им свидетелства. И това "невнимание" се видя именно срещу бразилците.

Спомняте ли си какво се случи? При 2:0 гейма за нас в третата част имахме два мачбола. Тогава разпределителят Георги Сеганов вдигна два пъти на Розалин Пенчев вместо да насочи топката към Цветан Соколов. Защото във волейбола има закони. В решителните моменти атаката се завършва от най-добрият нападател. Това ще ви каже всеки, който е играл и играе волейбол. Дори аматьорите. А такива грешки нямаше да направят нито Георги Братоев, нито Тошко Алексиев. След мача Сеганов със сигурност е разбрал какво е сторил, но се чудех къде беше Пранди, когото наричат Професора. И ако за младите играчи такива пропуски са допустими, за уж опитен треньор като италианеца това е откровен провал. Защото всеки добър треньор щеше да издаде заповед какво да се направи в този момент.

И ако това вече е история идва време за нещо ново в родния волебол. Лично аз съм много подозрителен, че това ще се случи. Например следващата олимпиада е след 5 години, а Пранди ще бъде на 78. А точно сега е времето, когато българският волейбол трябва да се бори за място в световния елит. Където винаги е било мястото му. Нямам нищо лично против Пранди, но неговото назначаване е обида за българския волейбол. И абсолютна подигравка за нашите треньори, които са с авторитет по света.

Другото е: "Като ми пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша!"

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм