100 дни управление „3 в 1“ и усмивки с Мая Манолова

Автор:
Петък, 28 Февруари 2020 04:47
Манолова и Каназирева на протеста пред Община Родопи на 27.02.20 Манолова и Каназирева на протеста пред Община Родопи на 27.02.20

Дани Каназирева дължи отговори на поне 8 въпроса за стила си на работа като Областен управител на Пловдив

Управлението на Областна администрация Пловдив, за съжаление, продължава да е в стил „Нескафе 3 в 1“ и усмивки на протестите на хората от областта.

Както Plovdiv-online посочи, пенсионер, макар бивш директор на Областна дирекция на полицията, съвместява и трите главни постове в ОА – ген. Йордан Кюмюрджиев, член и основател на ПП „Съюз за Пловдив“.

Той е хем и.д. Главен секретар, хем и.д. Директор на Дирекция „Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността“, хем титулярен Директор на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“. Ще прибавим, че други Дирекции в ОА просто няма, иначе нищо чудно ген. Кюмюрджиев да съвмести и тях. Чудесно!

Но ако утре, не дай Боже, се случи нещо с доскорошния пенсионер (хване коронавирус, да речем), схемата „3 в 1“ може да се окаже „Сам юнак на коня – с лъснати чепици на високи токчета“.

Повече от 100 дни, откакто е назначена със заповед на министър-председателя Бойко Борисов, областният управител на Пловдив Дани Каназирева методично маргинализира тримата си заместници, които са също политически лица.

Тя не кани никого от тях по „горещите“ точки, където се появява.

Вместо това снимки я запечатват – усмихната! - с политически персони като Мая Манолова пред очите на протестиращи хора (снимката по-горе е от вчерашния протест срещу кариерата на „Холсим“ и „Пътища“ АД на жителите на Белащица пред Община Родопи).

Рано сутринта вчера от преслужбата на Каназирева обещаха личната й компетентна правна помощ за протестиращите.

В какво се изрази тази компетентна юридическа подкрепа?

Докато си приказваше усмихната с Мая Манолова, Каназирева хал хабер си нямаше, че вече са подписани заповедите за спиране на концесията.

Вместо да съобщи за решението на премиера Борисов, който по това време пращаше с документите и с наказателни постановления зам.-министър в Белащица и така да успокои хората от името на правителството, което я е назначило да го представлява в Пловдивска област, от щаба й пуснаха ново прес съобщение, че щяла да инспектира кариерата над Белащица.

Какво точно ще инспектира, след като и Общинският съвет на Родопи, и този на Пловдив преди месец приеха специални Декларации за спиране на добива на инертни материали поради замърсяване на въздуха и опасност за здравето на хората? Каквото е инспектирано, е инспектирано отдавна.

Вместо да оповести за решението на кабинета (най-вероятно тя не го е знаела, което пък показва доколко и как работи за и с Министерски съвет), лидерката на „Съюз за Пловдив“ продължава да действа – по думите на кмета на Пловдив Здравко Димитров – като общински съветник. Това г-н Димитров заяви преди броени дни в интервю за Трафик нюз. Ето точният цитат:

„Лично съм съветвал г-жа Каназирева, като съм й казвал, че тя не е общински съветник и естеството на работа е съвсем различно. Тя вече трябва по-отгоре и от друг ъгъл да гледа нещата и цялата картина. Отговорността й е за 18 общини, като не бива да дели нито една от тях.“

И така – след срещата си (според пресслужбата й случайна) с Мая Манолова (но затова пък – каква усмихната среща!) Каназирева се озова на инспекция на кариерата край Белащица, където разбра, че зам.-.министърът на енергетиката Жечо Станков изобщо няма да инспектира обекта, ами направо връчва наказателни постановления за неспазване на екологичните норми като Закона за опазване на околната среда и Закона за чистотата на атмосферния въздух, липсата на елементарни оросителни инсталации и за други сериозни нарушения. Стана ясно още, че две наказателни постановления, влезли в сила, са издадени и на концесионера на находище “Белащица-участък “Юг".

Съгласно Закона за подземните богатства, министърът на енергетиката има право по всяко време да прекратява концесионни договори, след като се установи, че е нарушено действащото законодателство, но това също не бе обяснено от Каназирева по време на усмивките й с Мая Манолова пред Община Родопи по-рано сутринта.

Зам.-министър Станков каза на хората от Белащица, че кметът на Община Родопи (а не Областния управител) е получил разрешение да проверява кариерите и при опит да се наруши заповедта на министъра, ще може да реагира лично. Това би трябвало да е ясен знак за Дани Каназирева.

По отношение на евентуално искане на фирмата концесионер за разработване на ново находище, по думите на заместник-министъра е необходим нов ОВОС от РИОСВ, който обаче трябва да бъде подкрепен от местните жители. РИОСВ – Пловдив впрочем смени двама директори за 100-те дни на Каназирева.

Питаме:

1. Колко още по 100 дни Областна управа ще бъде управлявана като „Нескафе 3 в 1“?

2. Докога в ОА Пловдив ще се назначават шефове на отдели и главни експерти без конкурс, но с предимството да са членове на ПП „Съюз за Пловдив“?

3. Докога ще продължи маргинализирането на другите трима зам.-областни управители, които – като самата Каназирева – са политически лица? Впрочем двамата са от ПП ГЕРБ , а третият – от ПП Атака? Всички те плътно съпровождаха предишния областен управител Здравко Димитров във всякакви критични зони, но сега ги няма нито при отровените реки Юговска и Чепеларска, нито на кариерите, нито сред протестиращи хора?

4. Докога шефове на РИОСВ – Пловдив ще бъдат спускани за по 14 дни и след това мистериозно сменяни?

5. Защо Гергана Стоянова, Главен експерт в Дирекция „Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността“, изпраща пиар съобщения от името на ПП "Съюз за Пловдив" в работно време. Затова ли й плаща държавата?

6. Защо Маргарита Бойчева, технически сътрудник (лична секретарна) на Областния управител си позволява да заплашва медията ни със съд заради... журналистически въпрос? Това ли е стилът на държавното управление в Пловдив? Дори едно извинение не ни е поднесено - било от Бойчева, било от началника й.

7. Вярно ли е, че Дани Каназирева вече гледа с едно око към бъдещото Народно събрание и че търси нови варианти този път да стане депутат след предишните неуспешни опити с партиите на Меглена Кунева и на Радан Кънев?

8. Вярно ли е, че Дани Каназирева се интересува как да оглави бъдещата депутатска листа на ПП ГЕРБ Пловдив Област или да е в челната тройка на листата на ПП ГЕРБ Пловдив – град?

Очакваме отговор от Областния управител на Пловдив Дани Каназирева на поставените от нас въпроси и особено на въпросите – „Кога ОА ще има титулярен Главен секретар и титулярен Директор на Дирекция „Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността“? Ще бъдат ли обявени конкурси за тези висши длъжности или ще се поемат като сега – от пенсионери на принципа Изпълняващ длъжността?“

Тъй като не сме сигурни, че още 100 дни ще стигнат на Дани Каназирева жителите на Пловдивска област да получат отговори на въпросите, изпращаме материала си и до премиера Бойко Борисов.

Зачестилите репортажи от Пловдивска област, свързани с криминални замърсявания на реки и земя, ескалиращите граждански протести заради протакани наболели проблеми, се нуждаят от обективна преценка на начина на управление на ОА.

100 дни минаха, 100 години ли да чакаме?

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (11)

Покажи предишните коментари
 • Карловска 22

  отговори на: инж. Петров

  Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се, така че ни ТИМ, ни ПИМ могат да помогнат с плажни поясчета:)

 • читател

  Здравка-Дани държи обяснение, как пенсионерите от Гладно поле https://i.ibb.co/j3PMJr1/image.jpghttps://i.ibb.co/Q6gYWX3/image.jpgса собственици на фирми без никкава дейност, но в активите си с https://i.ibb.co/VwSvj25/22.jpgлуксозна кооперацията, в която https://i.ibb.co/1sH27GG/22.jpgнаглата областна управителка живее. ЦЦ изхвърча за абсолютно законна сделка, само защото асансьорът влизал в апартамента му, а наглата Кленджарова-Каназирева има 6 етажна кооперация с асансьор отгоре до долу. И за капак незаконен май басейн в задния двор. Очаквам онлайн да провери законен ли е басейнът на областна управителка?

 • Лина Милева

  Здравейте г-н Баев,
  Ако Вие вземете интервю от Каназирева то със записа можете да спечелите награда "Най-смешния видео клип на България". Тя винаги е с тъжна физиономия подчертаваща голяма загриженост но от вътре лъха плиткоумие. Всички трябва да се постараем да представим пред обществото истинското лице на недоразумението Каназирева. Всеки плъх да се прибере в дупката от която е излязъл."Пази боже сляпо да прогледа"

 • читател

  Здравко-Дани започвала нов, пореден политически проект /нещо като римейк на проекта с Кунева и Радан/, този път заедно с червената оса Мая. Всъщност за това се договорили двете чафки, на срещата за чакъла. И към 7/8 ТВ гледали уж... Но най-добре Дани да си купи Фафли Марица от Захарния на Ветко, докато още не е затворен.

 • Иван Тотев

  Тая фурия няма спиране , това ми е проблема . Сега бутам ВМРО Пловдив , после нея ми се иска , патриотите подават оставка , Бойко подава оставка и ние с Цветанов и цялата ни шайка ще вземем властта . Ооох ако не стане ,лошо става за нас

 • читател

  отговори на: Иван Тотев

  Славке, пий си хапчетата редовно. https://i.ibb.co/8cX4HR4/2.jpgИ не сери по улиците, включително по сайтовете. Или се изхождай на воля в марица.тр.

 • Данка

  Кметът да разкара тая. Тя се мисли за кмет и само го унижава пред пловдивчани

 • читател

  отговори на: Данка

  Данке - куха дебеланке, дядо ти Зико Плондеров не може да я разкара тая, защото Вождът-Слънце я е назначил! Следващия път, като пускаш бюлетината си за синята чума знай, че гласуваш за "тая"! O sancta simplicitas!

 • Фен ботев

  А, ми той вожда слънце ще разбере, че Здравка ще прави дует С мая манолова. Кака Здравка за пари и власт е готова на всичко, тя е психично обременена с тази си мечта. Вождът слънце ще я изчака, тя сега му се кълне във вечна вярност и целува нозе, но вождът не е забравил, че тя е предател. Много апартаменти има това бившо бедно момиче

 • читател

  Нашето местно недоразумение Здравка-Дани няма ли да подкрепи Мая Манолова относно протеста на 5-те идиотки от РМС? https://i.ibb.co/1sH27GG/22.jpgДа не се бабиканира в знак на протест пред кафемашината на Областната управа?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм