Проблемът с винетките е по-труден за Пловдив отколкото за София

Автор:
Четвъртък, 20 Февруари 2020 09:52
Проблемът с винетките е по-труден за Пловдив отколкото за София

Проблемът с винетките, които трябва, или не трябва да закупуват хората за предвижване до съседните на Пловдив населени места, както и до Пловдив от тези населени места, отново доби актуалност.

В началото на всяка година е така. И в за разлика от София, нещата тук са по-трудни за решаване.

В София населените места, които са сателити на столичния град, са част от Столичната община. Тоест, там логиката е ясна и задачата не толкова трудна.

Премиерът Борисов е синтезира в едно изречение: "Те гласуват ли за кмет на София, или не гласуват. Защо тогава трябва да плащат винетки."

В Пловдив и съседните населени места, за съжаление, не стоят така нещата. Тук говорим за различни общини, което неимоверно затруднява решаването на въпроса.

Да, смешно е жителите на Пловдив, а и на селата - Браниполе, Белащица, Бресник, Марково, Скутаре, Труд и Строево да плащат, за да изминат с колите си няколко километра, но за съжаление, аз не виждам решение на въпроса.

Всъщност има, но то не е толкова бързо, ако въобще някой се наеме да го реализира.

Сложен и трудоемък процес е. За да стане, трябва да се преквалифицира въпросната републиканска пътна мрежа, която свързва Пловдив с тези населени места в общинска.

Трябва да се определят пътните ареали на съответните населени места.

Трябва да се сключи споразумение между община Пловдив и общините "Марица", "Родопи" и Куклен, където много точно да се диференцира коя община какви ангажименти и в какъв обем ще поеме, за поддържането на тази пътна инфраструктура.

Защото стане ли това, трябва да е ясно, че Държавата чрез АПИ, ще се оттеглят от този процес.

И възникват множество въпроси: Самите общини ще поддържат ли самостоятелно тази пътна инфраструктура, или ще заплащат затова на АПИ? И как нормативно ще се регулира всичко това? Как ще се процедира с МПС, които са над 3.5 тона? Така също, как ще стане това, когато бюджетите на въпросните общини вече са приети и това може да стане само след актуализация на въпросните бюджети и то не по-рано от три месеца?

Въобще въпроси на които отговорите са трудни. И едно трябва да се разбере: че това са палиативни мерки.

За трайно и дългосрочно решаване на този въпрос трябва стратегия, национална стратегия.

Изтече информация, че в АПИ има специално комисия, която да работи по въпроса, но дори да се намери някакво решение за консолидираните общини, за Пловдив обаче, който е от табела до табела, а и за съседните - "Марица", "Родопи" и "Куклен", решението ще е доста по-трудно.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • читател

    Протестите относно винетките са партизанска простотия. Кой нормален човек, който пътува регулярно за работа, освен ако не е горда пенсия, собственик на Москвич, няма винетка. А стига червени идиотщини... То такива червени дебили с и дори без Москвичи протестираха в София. https://i.ibb.co/djxc22Z/image.jpg Жалък ремикс от 2013г... Времето на Пеевски и Мая Манолова.

  • Петров

    Никога няма да се реши този въпрос докато съществуват изкуствените общини около Пловдив. Как може този парадокс, който спира развитието на Пловдив, а и на съседните села да се търпи толкова десетилетия. Пълен потрес е това!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм