С вносни заглавия не се прави добро българско кино

Автор:
Вторник, 18 Февруари 2020 07:01
С вносни заглавия не се прави добро българско кино

Драги приятели,

представяте ли си какво щеше да се случи, ако по родните телевизии бяха започнали да рекламират български сериал с турското заглавие "Büyük Aşk", което в български превод означава "Голямата любов". Със сигурност щеше да се стигне до грандиозни скандали и "Голямата любов" щеше да бъде зачертната завинаги. Бързам да уточня, че заглавието е примерно и съм го взел от една песен на Софи Маринова. Такъв сериал засега не се очертава, но 100-процентова гаранция няма, след като никой досега не е направил опит да спре турското филмово нашествие в България. Макар че има хора в държавата, които получават дебели пачки, за да бранят българската култура. Но явно се интересуват само от пачките.

В същото време за наш "късмет" започна бясна реклама на два български сериала. С чисто "нашенски" заглавия. Единият е "Съни бийч", което в превод означава "Слънчев бряг". Не се смейте за превода, защото не всички у нас знаят чужди езици. Освен това този вариант на заглавието е от времето на баба ми и много малка е вероятността повечето от младите да са слушали за английското име на "Слънчев бряг".

Но когато видях рекламата на „All Inclusive“, щях да падна. В първия момент дори помислих, че има някаква грешка. Защото да кръстиш български сериал с не нашенско име е тъпо. Ама много тъпо. Сигурен съм, че много българи знаят, че преводът на това изчанчено заглавие означва пълно обслужване. Но лично мен ме дразни чуждопоклоничеството. Освен това не съм сигурен, че вносните имена ще направят сериалите велики. Защото се сещам за няколко филма на морска тематика с абсолютно елементарни заглавия. И в същото време гениални:
"Сен Тропе", "Синьо лято", "Васко да Гама от село Рупча", "С деца на море", "Оркестър без име". Има още куп с шеддьоври, но спирам, защото започвам да се ядосвам!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм