Бетонният мост не може да бъде спасен

Автор:
Неделя, 24 Ноември 2019 09:30
Бетонният мост не може да бъде спасен

Всеки, който е някакъв във властта в Пловдив, се чувства длъжен тези дни да обяви, че е против бутането на Бетонния мост, както и че е за неговото запазване. АЗ СЪЩО!

Бетонният мост е нещо повече от комуникационна връзка в Пловдив. Той е част и от облика на града ни. Нарицателно място, ключово, носещо емоции и спомени на хиляди от нас.

Той е и едно полезно съоръжение Но мисля, че всички ние, които в предизборната кампания, а и сега говорим, че може да се запази - бъркаме, бъркаме сериозно. За съжаление, Той трябва да се събори. И не само, че ще бъде премахнат, но няма абсолютно никаква техническа възможност да се изгради отново.

Да, този емблематичен мост на Пловдив, чието строителство е започнало още през далечната 1928 година с павирана настилка и строителни материали подарени от Калпакчиев, и довършен в този му вид през 1981 година от кмета Христо Мишев, в чест на 1300 години българска държава, ще отиде до 1-2 години в небитието.

Това, уважаеми съграждани, е истината, горчивата истина. Няма как иначе.

Технически и инженерингово, е невъзможно да се запази. Ще бъда много кратък за да ви обясня защо: За да се запази, трябва да се разруши и да се построи отново, като се повдигне с поне два метра, няма друг начин. Не може да се повдигне без да се разруши.

Това по принцип е възможно, но означава цялостна промяна на инфраструктурните решения около него. Без да изпадам в детайли и подробности само ще ви кажа, че подходите към него ще трябва да стигнат до Сточна гара от източната част, а и от страната на "Кючука" до стадион "Спартак" също, за да се спази задължителната хоризонтална нивелация - нещо, което е абсолютно задължително.

Отделно двете пътни платна ще трябва да се разширят с около по 2 метра всяко.

Това означава бутане на сградите, които са около тях. Например ще трябва да се бутне новата луксозна и импозантна сграда на фитнес "Пулс" от северна част на моста. Как си го представяте това да се случи. Хайде да не мечтаем - това няма да стане.

Отделно от южната страна ще трябва да се избутат всички четириетажни кооперации също. И това не ми се вярва някой да го организира.

Но да приемем, че за кооперациите някой все пак ще се реши. Никой обаче няма да посмее да посегне на сградата на бившия Автокомбинат на кръстовището на Сточна гара. А до там при един нов мост, според инженерните изисквания трябва да стигне разширеното южно платно на моста.

За фитнес "Пулс" вече споменах, че е в сферата на фантастиката някой да посегне на него. А без да се премахне поне една трета от него, няма как да се построи северното платно на моста.

Та, завършвайки - забравете за Бетонния мост. За добро или не.

Той, след немного време ще бъде история в града ни. Една добра история.

Но ако много бързо се организират мероприятията за пробива под гарата, без да се нарушава движението с трафика отгоре. Ако се разшири "Даме Груев" в "Кючука", а и най-после, ако стартира "Модър - Царевец" с разширението на бул. "Южен" - нещата ще се получат.

Бетонният мост ще остане само като един добър носталгичен спомен, който като символика може да бъде заменен с една модерна пасарелка, напомняща за него.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (20)

Покажи предишните коментари
 • ДА ВКОПАЯТ РЕЛСИТЕ ДВА МЕТРА

  отговори на: читател

  КОИТО КОЛОВОЗИ ТРЯБВА ДА ПРОФУЧАТ ПОД МОСТА НА "МАЛКА ГАРА ПЛОВДИВ" ДА СИ ГИ ЗАКОПАЯТ С ДВА МЕТРА. ОСТАНАЛИТЕ НЯМАТ ОТНОШЕНИЕ, ТАМ КОНТАКТНАТА ЖИЦА МОЖЕ ДА Е В СТРАТОСФЕРАТА ЩОМ ИСКАТ.
  "ЧИТАТЕЛЕ" Сратев, не се натъжавай от изкусното ми форматирВане, а иди на ул. Четвърт Януарий е Сурп Кеворк ша намериш АРМЕНСКИЯ ПОП да му се оплачеш просълзен на раменцето . . . кис-кис ((абе оти са напрягаш, нямаш никакво значение!))

 • Мостстрой

  Тошо, дали ще бъде спасен или не, не е точно въпроса . Там трябва да има мост иначе иначе трафика ще стане апокалипсис. Въпросът е ако се бута, реновира, повдига или както го казвате там е КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ЗА това. За сега това са пловдивчани от и без това окрадения бюджет. Това направи Тотев и компания. Битката не е да се спаси или бутне моста, а кой ще плати за тази некомпетентност и престъпно безхаберие.

 • читател

  отговори на: Мостстрой

  Поне за едно си прав, неграмотнико - ХвалТотев окраде бюджета и разсипа Пловдив /и филм с "подвизите" си направи, та да се помъчи да затрие следите си/! А за другото - ще се търсят богати спонсори. милеещи за града ни!

 • пловдивчанин

  отговори на: Мостстрой

  Кой ще плати е повече от ясно - който го бута, в случая НКЖИ. Да си го калкулира в проекта и толкова. За това трябва да се работи, а не ще остане ли, няма ли да остане!

 • 77

  Най-разумно е да се бутне и на негово място да се построи нов, да - ще обещетяваме за бутнати сгради. Пари - от държавата, на Варна им дадоха 100 милиона за едно кръстовище и част от булевард, на нас защо да не дадат?

 • ?????

  отговори на: 77

  А фитнеса Пулс и кооперациите от другата страна кой ще ги бутне за да се построи нов мост.

 • читател

  Славчо Метлатаhttps://i.ibb.co/Dgzx3q9/image.jpg и той най-после разбрал за Бетонния и щял да пита мин. на транспорта в НС по казуса... Браво Славчо, за друго доказа, че не ставаш, но поне да питаш ставаш.

 • читател

  отговори на: читател

  А, лудото рускинче Наташа! Еиии, пак не действат тези лекарства! Заръчах аз на Каракачанов да донесе нещо по-ефективно от Америка в дисагите си, ама той ми вика, че бай Дончо не бил нещо в настроение, та първо самолетите щели да оправят, че му се виждали много евтини! Хи, хи, хи...

 • читател

  отговори на: читател

  Славче, славчова дебилко, https://i.ibb.co/bFq6hyH/image.jpgизпълзя ли от градската тоалетна? За да ръсише дебилизми, дискретно вонящи на македонска наденица. Пиши, но не збравяй 7/8чалга тв - че Слави се бори за дебили. И Никито Бареков, този капут, гледай - този капитал на Пловдив - болна идиотко.https://i.ibb.co/gTHbNsJ/2.jpg
  Смърт на Тотев, само Левски и Славчо, и Слави...

 • Ха

  А, сега поредното вдигане на местни данъци такси. Направо ще се молите що не остана Тотев

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм