Какъв беше Пловдив до 90-та година /трета част/

Автор:
Петък, 25 Октомври 2019 08:05
Какъв беше Пловдив до 90-та година /трета част/

Надали има град в България за който да е писано повече от Пловдив. И това е съвсем обяснимо. Градът е със статут на най-стар жив град в Европа и един от най-старите такива в света. Бил е свидетел на всичко, което човешката цивилизация е сътворила. Бил е в разцвет, преживявал е и кризи. Започнах тези кратки записки поради интереса за живота в Пловдив, на предимно млади хора, към времето на соца. И се надявам с тази трета част да задоволя интереса им.
Както споменах в предните записки Пловдив тогава беше доста по-голям като население. И по точно Общината. Наброяваше около 450 000 души.
През онзи период в културно отношение Пловдив стана това, което е днес - лидер в България. Беше напълно възстановен и открит за посетители комплекс "Старинен Пловдив". Създаде се специално управление под ръководството на Атанас Кръстев - Начо Културата, което после прерасна в институт "Старинен Пловдив". Римският стадион на Джумаята също беше открит тогава, и се започна работа по експонирането и възстановяването му в края на 70-те години. Тогава гръмна в местния печат и сензационното откритие на археолозите, че той продължава по протежение на цялата Главна улица и стига чак до Централна поща. Хората го кръстиха "Дражева дупка", тъй като главен инициатор на разкопките беше Дража Вълчева, тогава основен фактор в ОК на БКП. Тръгна тогава и приказката между зевзеците пловдивчани: "Тръгваш от Тримона /хотел Тримонциум/, продължаваш по Парикян щтрасе /Главната/ и стигаш до Дражева дупка /Джумаята/. Главната беше кръстена "Парикян щтрасе, на името на кмета Парикян, който има заслуга тя да е във вид, който е сега.
До средата на 70-те години, преди да се изгради Централна поща, там беше последната спирка - обръщалото на тролеите, които идваха от Каршияка и гара Филипово. Няколко години след това булевард "Цар Борис" бе продължен до Сточна гара и надлез "Родопи", който беше започнат по времето на кмета Христо Мишев, а беше окончателно завършен и оформен в сегашния си вид по времето на кмета Спас Гърневски.
През 50-те години беше изграден на Бунарджика, или както тогава се наричаше "Хълм на Освободителите" и паметника Альоша. Впрочем, това име беше дадено от хората. Постепенно това място се оформи като любимо на пловдивчани. Там се разхождаха през почивните дни, там абитуриентите посрещаха изгрева на Слънцето, на сутринта след бала си. В подножието на Альоша беше и хитовото заведение "Голям Бунарджик". Може би вече малцина си спомнят, че на върха, по алеите на хълма имаше, а и още стоят някои от паметните плочи на съветските космонавти, които посещаваха тогава Пловдив.
По онова време друго любимо място за излет на пловдивчани беше хижа "Здравец". Всеки в Пловдив знае, че това е събирателно понятие на една голяма местност, която продължава нагоре в планината до Бяла черква, а на изток до Копривките и Кукленски манастир. Тогава хижа "Здравец" се администрираше и беше част от Община Пловдив, а не както е сега от село Куклен. Представяте ли си - вековното летовище на пловдивчани, е днес към Куклен.
В края на 70-те започна да се строи и новата Окръжна болница срещу езиковите гимназии в края на града, на шосето за София. Дотогава тя беше в началото на Главната, до Пешеходния мост, в сграда принадлежала на Пловдивската митрополия.
Самите езикови гимназии - Руската и Английската също бяха построени по онова време. Дотогава Английската беше в сградата на Пловдивската семинария, срещу Чифте баня. Впрочем, там беше сниман в края на 80-те години "Вчера". Филм, актуален и днес.
По онова време всички ученици от средните училища в Пловдив ходеха с униформи, като всяка униформа носеше отличителен знак на съответното училище. Алкохол на лица до 18 години не се сервираше по заведенията и не се продаваше в магазините. И тогава имаше ученици от горните класове на гимназиите, които пиеха и пушеха, но за наркотици не се чуваше.
Любими заведения на пловдивската бохема бяха кръчмите "Пловдив" и "Кристал". За съжаление днес вече не съществуват. Според мен този, който ги възстанови, веднага трябва да бъде направен почетен гражданин на Пловдив. Именно в "Кристал" Добри Тонев написа на салфетка: "Пловдив, град реликва, град седянка".
В началото на 80-те години беше въведен в експлоатация и единственият в Пловдив мост само за пешеходци. Пешеходният мост беше изключително красив, широк и с цветна настилка. Бързо се превърна в любим за всички, а и се превърна в естествена връзка на Главната с Каршияка.
Не може да се разказва за Пловдив по времето на соца и да се пропусне единствената в България детска железница. Гениалното хрумване и гениалното изпълнение, беше реализирано в подножието на Джендем тепе, малко след сегашния Стоматологичен факултет на МУ. Влакчето си беше напълно реално. Имаше си и гари, тунели и обслужващ персонал. Организираха се екскурзии от цялата страна за да го посетят и да се повозят. Толкова популярно беше. След 90-та дълго време не работеше, и беше пуснато отново в експлоатация по времето на кмета Чомаков. Е, и аз помогнах малко, като оформих документите по молба на инициативния комитет, за което получих автентична жп вратовръзка като подарък. Пазя си я до днес като скъп спомен.
Та, и това беше Пловдив до 90-та година.
С тази трета част смятам да приключа кратката си поредица за близкото минало на любимия ни град. Получих много похвали, а и критика за написаното. И това е съвсем естествено: Пловдив е безкрайна тема. Пловдив е вселена. Пловдив е любов. А всеки обича по свой начин. Аз ви представих моят. А както е известно всичко написано с любов, е истинско. Защото Пловдив е "град реликва, град седянка".

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (19)

Покажи предишните коментари
 • свето

  Г-н Баев, досега уважаван, помолих ви да сложете край на наглите извращения на ТК. Уви, не само, че не откликнахте на молбата ми, но дори не публикувахте два реда за вашата позиция по повдигнатия въпрос. Огорчен съм, но, представете си, не съм изненадан. Вашата надменност е обществено позната, макар и да не притежавате трам основание за това фалшиво самочувствие. Слагам край на общуването в сайта ви! Радвайте се на "широкия" му отзвук всред читателите. И стойте пред огледалото, за да се самолюбувате!

 • всичко четем- Кузеви

  Моля ви пишете, пишете, пишете. не прекъсвайте поредицата, нека продължи и след 90-а. Пишете , пишете, пишете!!!

 • Стаси

  Събери си нещата, които си написал в книга непременно.

 • читател

  https://novini.bg/statics/uploads/content/2019-16/49822913_10215169190562207_5002041959439663104_n.jpg

 • читател

  "25 години народна власт - 25 години български цирк."

 • Читател

  Трудовите злополуки в соц бг сега по тв европа. Статистика с доц, вачков бан

 • читател

  Наташа, не си наясно със социализма в България! Не са 25 години, а са 45! А циркът идваше от твоя велик СССР, защото бяхте гладни като въшки и се мъчехте и нас да изядете! Прочие, ти знаеш много добре какво ужасно детство си имала там! И тези табели, на които се смеем сега, също са копирани от страната на съветите - твоята велика страна!

 • читател

  отговори на: читател

  Идиотка, това е комунистически лозунг по повод 25 години от народната власт и 25 народен цирк. https://i.ibb.co/bFq6hyH/image.jpgМного си проста. Ама много!

 • читател

  отговори на: читател

  Наташа не се коси, колкото по-прости, толкова по-властни! Такива бяха едно време привържениците на кафяватя чума, после на сталинската чума и сега на синята чума! Истината е една - чумата си е чума!

 • читател

  отговори на: читател

  286 845 имат право на глас в Пловдив утре, включително и ти, идиотко, https://i.ibb.co/bFq6hyH/image.jpg и за пореден път ще разбереш, защо си идиотка. Утре ще се смеем след 19ч., като си видиш резултата от безумното искане още от 2013г. :(:(:(

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм