Какъв беше Пловдив до 1990-та? /Втора част/

Автор:
Неделя, 20 Октомври 2019 10:29
Какъв беше Пловдив до 1990-та? /Втора част/

Оказа се, че кратката ми записка, какво е представлявал Пловдив до 1990 година, или по времето на социализма, предизвика полемика и интерес, особено при младите хора родени след промените. Смятах, че съм отговорил на някои от въпросите им, но след това, което написах - те станаха повече. Обяснявам си го с едностранното и твърде субективно преподаване на тази материя в училищата.

Както споменах, Община Пловдив по онова време беше официално с около 100 000 души по-голяма. Просто още не бяха откъснати насилствено и административно от Пловдив общините "Марица", "Родопи" и "Куклен".

Градът беше с много добре развита училищна инфраструктура. Във всеки район имаше така нареченото ЕСПУ /Единно средно политехническо училище/, така наречените Гимназии, където децата и младежите учиха буквално от първи до единадесети клас. Да, тогава средното образование беше единадесет години. Дванадесети клас нямаше. Защо го въведоха, никой досега не ми е дал разумно обяснение. Тази структура на образованието имаше своите много добри страни. На практика педагозите и учителите можеха да проследят развитието на учениците от най-ранна детска възраст до абитуриентския бал. Всеки учител беше задължен в края на завършването на определен етап от образованието да пише за всеки ученик индивидуална характеристика. До такава степен се следеше не само за учебния процес, но и за развитието на ученика като личност. Разбира се, имаше и специализирани гимназии и техникуми. В езиковите и математическата гимназии и тогава се влизаше трудно, но интересното беше, че не по-малко трудно се влизаше в техникумите - Електро и Механотехникум. И двата техникума даваха изключително престижно образователно ниво. Завършилите отиваха на ръководни позиции в многобройните пловдивски производствени предприятия тогава, почти веднага след завършването си.
С яслите и детските градини също нямаше никакъв проблем. Във всеки район имаше по няколко. Не само, че нямаше никакъв проблем с базата, но децата подлежащи на постъпване дори се издирваха, след навършването на две години. Толкова беше майчинството тогава с тази особеност, че се изплащаше пълната работна заплата на майката. Във всяко училище имаше и добре обзаведен с всичко необходимо лекарски кабинет, с лекар на пълен работен ден и медицинско сестра, които лекува и профилактираха децата постоянно. Имаше също така и стоматологични кабинети във всички училища, със стоматолог постоянно на разположение. Мислеше се много и за почивките на децата. Всяко лято имаше задължително по два лагера, един на море и един на планина - сега ги наричат Зелено училище. Характерното тогава беше, че те продължаваха по 20 дни. Представяте ли си - 20 дни на море и още толкова на планина. И всичко това на някаква символична цена за родителите. На практика почти цялата лятна ваканция на децата и учениците беше осмислена и запълнена и обхваната. За проблеми като наркотици и употреба на алкохол в средните училища не се и чуваше. Този проблем беше съвършено непознат и се коментираше като някаква екзотика.
Спортът и физическата култура също бяха перфектно организирани. Спортното училище и тогава съществуваше и даваше доста добро образование. Отделно, специалисти и треньори обикаляха другите училища и специално издирваха и наблюдаваха учениците в търсени на бъдещи спортни таланти, като ги записваха в спортните клубове на града. Заплащане на такси и вноски от родителите за да тренират децата, беше нещо абсолютно непознато. Толерираха се и се развиваха тези, които наистина имаха спорна дарба, а не както сега, за съжаление, според възможностите на родителите. Ако например един Стоичков се беше родил след 1990 година, определено нямаше да се случи нищо с него. Просто, леля Пенка - майка му, нямаше да може да мотивира достатъчно и подходящо треньорите му, за да го налагат и развиват.
Спортните мероприятие и стадионите тогава бяха масово посещавани. На футболен мач имаше винаги не по-малко от 15, 20 000 души. На баскетболните мачове на "Марица" в шампионските години на отбора се събираше повече публика, отколкото сега на редови футболен мач на "Ботев" или "Локо". Впрочем, малцина си спомнят, че имаше периоди, когато Пловдив беше с четири отбора в елита на футбола: "Ботев", "Локо", "Спартак" и "Марица"
Та, и това беше Пловдив до 1990 година.
За другите неща в трета част.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (10)

 • свето

  Уважаеми г-н Баев, не разбирам следите ли изявите във вашия сайт на този паталогичен случай, подвизаващ се под името тодор кръстев. И ако правите това, как е възможно да допускате подобни нагли и неверни излияния, излизащи от "перото" на този нагъл смешник? Аз питам: кой,кога и защо измисли създаването на тези НЕЗАКОННИ общини, каквито реално са Марица и Родопи. Кога се проведе това безумно събитие, може ли да каже разписалият се юрист?!? Може ли да съществува община, в чертите на която няма град, нещо повече управлението и на двете е в центъра на Областния град! Този бил юрист, наистина ли е така ??? Но пак ще подчертая, този и нему подобни не са виновни. Те така си менкат, разбират и експлоатират демокрацията. Остава им, все пак, възможността да отидат доброволци на руската граница, за да я опазят от "нашествия на емигранти". Иначе, едва си сдържам сълзите, четейки идилията на комунистическото време. Ще направя опит да му набия в главата някои неопровержими истини: Кой купува, и то от запад, не от СССР, завод за пишещи машини, в момент, когато тази техника недвусмислено се замества от компютъра? Кой замисля да изгради цяло промишлено селище, за да търси детайли, елементи, възли, агрегати от нормалните държави, които да копира безпардонно, нагло и незаконно и да ги изпраща в Толиати за нуждите на съветското автомобилостроене, кой ще харчи луди пари за помпозна автоматизация на производството и ще създава КАМ при безобразно ниското ниво на заплащане на ръчния и механизиран труд? Спирам до тук, с надеждата, че Уважаеми г-н Баев, ще вземете мерки и няма да допуснете трето патологично излияние на изпадналия в незавидно състояние автор ТК ! Разчитам на Вас, не на него!

 • Тодор Кръстев

  отговори на: свето

  Предполагам уважаеми/ма/, че с удоволствие бихте оглавили някой орган за тотална цензура. Колкото до отнетите територии на Пловдив, аз съм ПЪРВИ в този град, който пише, актуализира, говори и непрекъснато работи този проблем да бъде решен. Интересно, Вие какво сте направили по въпроса. Иначе, продължавайте да мечтаете и натискате за ЦЕНЗУРА. Демокрацията в България /доколкото я има/ ще продължава да девалвира с хора като Вас. И постепенно от 106 место по свобода на словото и печата, ще отидем на 206-то, - на мястото за, което Вие мечтаете.

 • свето

  отговори на: Тодор Кръстев

  Типичен отговор на комуняга! Дрън, дрън, заяждане без аргументи и накрая нищо! Позиция на сбъркан комуняга и нищо смислено! Той бил ПЪРВИ по темата??? По коя класация бе, ненормалник? Къде е публикувана тя? И какво направи ти по темата? Дрън, дрън! И прекъсни "да работиш", ако е възможно за тебе, веднага. Такива като тебе с празнодумието си са обществено вредни, разбери го, нещастнико! Нищо не става от тебе, освен смет!

 • Тодор Кръстев

  отговори на: свето

  Вади автомата и почвай за разстрелваш хората с различно от твоето мнение, и докато си почиваш чети. В мрежата по темата пиша от десетина години по тези теми, докато през това време Ти най-вероятно си мислил как да въведеш някъде цензура и забрана на инакомислещите. Предполагам, че в хола ти има портрети на Сталин и Ленин. няма начин да не са Ти идоли.

 • Тодор Кръстев

  отговори на: Тодор Кръстев

  А портрета на Хитлер носиш на медальон на врата си.

 • Читател

  отговори на: свето

  свето е прав относно фактите, а иначе вески има право на мнение и е добре да се защитава с факти... А за повече подробности относно състоянието на всяка област в соца от икономиката до селското стопанство, престъпността, катастрофите по пътя и трудовите злополуки безпристрастно трябва да се гледа документалната поредица на А. Тодоров "Документите"... Уникални факти за тоталния крах на соц. България...

 • инж. Стоянов

  Забравил си към техникумите да прибавиш и Строителният. Той беше може би най-престижен, аз учех там. Иначе нещата, които си написал са тенденциозни, но фактологично изключително точни. Така си беше наистина. Ще чакам с нетърпение трета част.

 • Стоянов е много прав!

  отговори на: инж. Стоянов

  Срамота бе, афторе, да пропуснеш СТРОИТЕЛНИЯ техникум - че то беше там почти ВИСШЕ, така като софиянци си направиха единия техникум АКРЕДИТИРАН. (А в Пловдив само шмекери като АМТИ+И+ЦИРК надвиват!).
  Имаше и по ФИНА МЕХАНИКА специалисти; а и др.

 • Тодор Кръстев

  отговори на: Стоянов е много прав!

  Поднасям извинения си на инж. Стоянов и на всички за пропуска. Строителният техникум даваше и може би още дава великолепни специалисти.

 • Нели

  Уважаеми Кръстев, нямаш представа какво удоволствие ми доставяш с тази твоя поредица. Продължавай да пишеш за тези неща, а и помисли да ги систематизираш в една книга за Пловдив. Ти описваш нещата толкова човешки и с доброта.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм