Какъв беше Пловдив до 1990-та?

Автор:
Вторник, 15 Октомври 2019 11:04
Какъв беше Пловдив до 1990-та?

Често ме питат напоследък, особено млади хора, какво е представлявал Пловдив до 1990 година на миналия век, или по времето на социализма. Ще се опитам с няколко изречения да хвърля малко светлина по въпроса.
Пловдивската община по онова време имаше население от близо 450 000 жители, което правеше Пловдив един голям европейски град.

Само като примери ще маркирам, че с толкова жители тогава бяха градове като Солун, Анкара, Скопие, Загреб и други. За съжаление, през 1987 година бяха създадени изкуствените общини "Родопи" и "Марица" и населението на града намаля с повече от 100 000 жители. Много пъти съм писал подробно през годините по тази тема, затова сега няма да се спирам специално. Който се интересува от детайлите на проблема, в мрежата има много мои материали по въпроса. Но да продължим.

За редовия пловдивчанин Пловдив представляваше един високоразвит индустриален град. В индустриално отношение Пловдив бе лидер не само в България, но и на Балканите. В индустриалните гиганти под тепетата работеха не само пловдивчани, но и хора от цяла Южна България.

Сигурността беше на много високо ниво. РПУ и сега има във всеки район на града, но тогава имаше служители на МВР във всяко от тях, които отговаряха за всеки микрорайон на града. Те познаваха буквално всеки проблемен жител на района и махалата и периодично ги профилактираха. Може да се каже, че на практика битова престъпност почти нямаше. Хората държаха ключовете си често под изтривалките на вратите, а децата ги носеха вързани на вратовете си. Ако някой тогава си беше сложил решетки на прозорците или желязна врата, определено всички щяха да помислят, че не е съвсем наред. Това тогава щеше да изглежда абсурдно.

В Пловдив на практика нямаше безработица. Издирваха се всички регистрирани и нерегистрирани безработни и се настаняваха на работа, според квалификацията им.
Основните булеварди и Главната улица се миеха всяка нощ. След дванадесет часа водоноските буквално олизваха всяка основна улица и булевард на града.

В края на 70-те години се построи ЖР "Тракия". По своите мащаби тогава беше най-големия жилищен район в България. На практика с неговото построяване и иновативната схема на района се реши окончателно проблема с недостиг на жилища в Пловдив. В ЖР "Тракия" имаше и ЖП Гара, която заедно с Централна гара и гара "Филипово" оформяха част от транспортният пръстен на Пловдив, което много облекчаваше трафика и предвижването. Разписанието на влаковете бяха на вътрешноградски режим, и играеха роля на нещо като трамваите в София. Бяха толкова точни, че човек можеше да си свери часовника по тях.

Малко преди това беше оформена Главната улица на града във вида, който виждаме днес. Заслугата за това е на кмета Парикян. Не напразно тогава пловдивчани я кръстиха Парикян щтрасе. До този момент Главната беше една типична улица по която дори вървяха коли и градски транспорт. Тогава се превърна в пешеходна зона и уникалните сгради бяха реновирани и боядисани.

В началото на 80-те години беше готов бул. "Шести септември" с цялата прилежаща инфраструктура, което сериозно отпуши трафика на града.
Малцина вече си спомнят, че по онова време река Марица беше плавателна. Имахме си и пристанище, до Водната палата, където имаше на кей и голям увеселителен кораб. Можеше да се наеме лодка и да се направи разходка по цялата река в рамките на града.

Децата и младите хора на Пловдив прекарваха детството си на тревните площи пред блоковете. Там играеха и прекарваха ваканциите си. Никой никога не се оплака, че има дете нахапано от кърлеж или нещо подобно. Друго любимо място на децата бе реката. Няма пловдивско дете по онова време, което да не се е къпало в Марица. И пак за болести никой не чу. Просто реката беше чиста.

По онова време стадион "Пловдив" под името "9-ти септември" функционираше. Пак беше най-голям в България и на него играеха отбори като "Барселона",
"Байерн", "Цървена звезда", "Фенербахче" и много други. Това представляваше тогава спортното летоброене на града.

Тогава се изгради и Гребната база в този вид, през 80-те години. И беше най-голямото подобно съоръжение на Балканите.

Но ще спра засега до тук. Нека това бъде само част на това, което ще разказвам за Пловдив по онова време. Ще съм щастлив, ако съм отговорил на някои въпроси.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (15)

Покажи предишните коментари
 • читател

  Съветските болни – най-здравите болни в света! Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ! :):):)
  https://www.flashnews.bg/wp-content/uploads/2018/11/70a0ec1d1618ba64d3ee2759a0019347.jpg
  Да строим социализма с подръчни средства! Цехът за бързи услуги е дело на партията. Комунизмът е неизбежен.
  https://www.flashnews.bg/wp-content/uploads/2018/11/1-23.jpg
  Рейгън – враг номер едно на Тутраканска селищна система! (лозунг на входа на Тутракан) Да живее 10 септември, ден на народната милиция – единствена опора на народната власт!

 • ДК

  Тоя пак превъртя...

 • читател

  отговори на: ДК

  Гледай си незаконния басейн, ЗК-ДК, кукумявке преименувана и пребоядисана многократно... https://i.ibb.co/nDrBFMw/image.jpg

 • Явор Беров

  Марица не е плавателна откакто се направиха язовирите по горното течение на притоците като Въча и Тополница. Правят се безумните шлюзове на Адата, за да има плавателен канал. Това обаче не просъществува дълго, тъй като избените помещения на всички крайбрежни къщи се наводняват, включително и на Панаира. Тоест доста безумия се мислеха и тогава. А това с КЦМ в центъра на най-плодородните земи на България е еманацията на идиотизма на социализма-комунизма.

 • Довърши и ще спечелиш

  Довърши си статията, дотук добре. Ама кажи останалата истина. Досега последните статии бяха прекрасни.

 • Бай Тошо

  Всеки кооператор – свиня! Всеки комунист – две!

 • Бай Тошо

  "Въшката е най-опасен враг на Родината"... А Тоше, адашче, не знам за кърлежите откъде ти хрумна, че ги нямало по мое време, та тогава въшки и то врагове на соца е имаше и ги борехме с газ, стригане и най-вече лозунги... А може и въшките да са убили соца ми - аз съм бай Тошо.

 • Славчо Атанасов

  През 86 постъпих за политкомисар във военно социалистическо училище, да се боря със световния империализъм и НАТО!!! Тогава държах комунистическото знаме, сега по демокрацията метла. https://i.ibb.co/Dgzx3q9/image.jpg Метли за 1 300 000лв. добре че не е соца, че за такава далавера с метли щяха да ме разстрелят другарите...

 • свето

  Убеден съм, че няма комунист, който да не притежава "умението" да лъже. Но това, което се поднася от Тодор Кръстев надминава всякакви граници, надминава приличието. В осемдесетте години бил резкрасен центъра на Пловдив?!? Но тогава вече някой беше разпоредил, а друг беше изпълнил исторически и архитектуни "чудеса" в сърцето на града ни. Кой разруши благотворителната сграда, дарена от Кудоглу, кой нареди сриването на уникалната Аптека "Марица", за да се замести от отвратителна грозна грамада, кой реши, че ужасната завеса към красотата на Родопите, създадена със строежа на чучелото партиен дом, трябва да приеме комунистическите велможи, които дотогава безочливо нахално обитаваха сградата на бившето Немско училище, кой допусна поругаване на археологичните находки, изникнали при строежа на "Тримонциум" и по-късно на подлеза до Пощата, кой излъга Кръстев, че стадион т.н. тогава "девети септември" тогава е превъзхождал по капацитет Националния стадион "Васил Левски" и пр., и пр...Кръстев, не е прилично да лъжете безогледно и нагло.
  И все пак, да ви попитам в коя медия от какъвто и да е вид беше написан дори ред за огромния пожар в завод "Ален мак" през осемдесетте години, при който ЗАГИНАХА ПЕТ НЕВИННИ РАБОТНИЧКИ. Те бяха част от цветущата, според Кръстев, социалистическа промишленост!?! Как не те е срам, Кръстев??? Но на наглия комуняга му дай да бръщолеви глупости - мярка няма!

 • читател

  отговори на: свето

  Документалната истина за тотално разпадналата се соц България в Документите с А. Тодоров по ТВ Европа.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм