От политическия конформизъм до японския Ногаку (Но)

Автор:
Понеделник, 16 Септември 2019 07:50
От политическия конформизъм до японския Ногаку (Но)

Д-р Красимир Асенов – културен антрополог
Неолибералната хегемония и последствията от глобализацията формират поведението и процесите в съвременните общества. Отдавна нямаме съмнения в способностите на хонконгските пеперуди да предизвикват бури в Тексас или в Брюксел. Kазано иначе, всеки незначителен акт или въздействие върху определена система, може да предизвика непредсказуеми и драстични промени в други системи и по друго време. Метафората подсказва, че и най-малките промени са в състояние да формират верижни процеси, които да доведат до мащабни тектонични размествания в отделните социални, икономически, разбира се и политически пластове.
Въпреки опитите да се преформулират неолибералните послания към обществата, голямата част от участниците в този спектакъл са наясно, че либералната демокрация и неолибералният капитализъм са лишени вече от своя творчески импулс или казано другояче – са изхабени като идеология. Новият идеологически порядък в световен мащаб предстои да бъде изживян. Броят на хората, които се превръщат в аутсайдери в собствените си държави нараства главоломно. И единственият легитимен инструмент за промяна на статуквото е осъзнаването на факта (толкова добре формулиран от Лоренц), че движенията от крилата на дребните пеперуди, могат да формират урагани.
Заблуда би било, ако си въобразим и за миг, че страната ни е извън полето на глобалните политически споразумения. Съвсем скоро политическият конформизъм, който е оплел своята мрежа, ще ни засипе с еднопосочни „захранки“ – брошури, бюлетини, билбордове, телевизии, вестници и пр., с едничката цел – „уловът“ за тях да бъде изобилен. И разбира се - ще чуем всичко онова, което искаме да чуем. Историята показа, че Туитър, Фейсбук и дигиталните глобални комуникации могат да победят CNN, New York Times, CBS и прочее неолиберални инструменти. Виртуалното пространство не е само Оруел, то е и перфектно, интерактивно средство за осъзнаване, въздействие и моделиране на реалността. Манипулативното и целенасочено въздействие, чрез кампанийни медийни канонади, въздейства обикновено върху емоционални ни рецептори, формирайки илюзорни образи или реалии, които след време (след изборите – примерно) се изпаряват като дим от електронна цигара или като панаирен захарен памук – розово, голямо, обещаващо, но после, после нищо – остатъчен сладникав вкус и разочарование.
Арабите казват, че ако седнеш ядосан на масата, непременно ще станеш от нея със загуба. Емоциите са хубаво нещо, но когато от тях зависят следващите 4 години на града, прагматизмът ще бъде по силната карта. Така както зад маската на Но актьор, може да се крие и виртуоз, и преминаващ аматьор, така и зад личността на един политически актьор може да прозират реалните възможности, но може да се крият и обикновени политически дилъри, от маргинални партии, чиито едничка цел е да изтъргуват нашите надежди. Кой е в състояние да продължи с мащабната трансформация на града към по-добро? Логичен въпрос, който чака своя логичен отговор. Октомври ще избираме не толкова между достойни пловдивчани, колкото между развитието и застоя. Не подценявайте силата на малките пеперуди, не само защото под крилата си носят урагани, а защото познават образите, скрити зад маските.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • Ангелов

    Моите Адмирации д-р Асенов, за пореден път ни възхищавате със свойте статии. Докато има такива граждани в града под тепетата надежата за напредване на този мултиетничен град винаги ще е жива!!!

  • неолиберален хегемонист

    Ако тоя мое повтори две изречения и да обясни три думи ще го сторим кмет от замкмет

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм