Защо чиновниците в МК саботират Пловдив - ЕСК 2019?

Автор:
Събота, 17 Август 2019 17:38
Последната информация в англоезичната версия на сайта на МК е от юни Последната информация в англоезичната версия на сайта на МК е от юни

Пълен бойкот и информационно затъмнение е наложило Министерство на културата /МК/ на всички арт прояви в рамките на домакинството на гр. Пловдив като „Европейска столица на културата – 2019“, става ясно от бърз преглед на английската версия на уебсайта на културното ведомство, алармират от сдружение „Кинопамет“. Англоезичната версия на официалния сайт на Министерство на културата е „заспала“ трайно на датата 22 юни 2017 година /!/, като именно тогава в раздел „Новини“ е качена „най-новата“ и последна засега информация, а тя е съобщение със снимков материал за среща на министър Боил Банов в Париж с тогавашния генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, отбелязват от гражданското сдружение. От въпросната среща на министър Банов с г-жа Бокова са изминали вече 2 години и 2 месеца, но чиновниците в МК за целия този период така и не са сметнали за необходимо да качат след нея нещо по-актуално и малко по-свежо на англоезичната версия на сайта на институцията, уточняват от „Кинопамет“. По тази причина днес и със свещ да я търсите, на сайта на Министерство на културата в английската му версия няма да намерите нито един ред и за богатата програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019, а това е истинско безобразие, тъй като десетки хиляди чуждестранни туристи с афинитет и интереси към изкуството и културното ни наследство вероятно биха се опитали да потърсят и намерят най-напред именно там конкретна и полезна информация за проявите, организирани в рамките на домакинството на град Пловдив на този така престижен форум с цел да изберат най-подходящия момент, за да посетят страната ни, посочват от сдружение „Кинопамет“.

Плътната информационна завеса, спусната над събитията в рамките на „Пловдив – 2019“ от пресслужбата на министър Боил Банов със скандалното спиране на поддръжката и на обновлението на английската версия на уебсайта на МК, руши обаче имиджа на страната ни като привлекателна дестинация за културен туризъм, тя е и много сериозна обида за всички творци, артисти, куратори и доброволци, работещи неуморно за каузата на Пловдив като „Европейска столица на културата“, защото неглижира техните усилия и всеотдайност, заявяват от „Кинопамет“. Целта на инициативата „Европейска столица на културата“ е да подчертае богатството и значението на културното многообразие, да съживи имиджа на градовете - домакини и да подпомогне тяхното развитие, да облагороди градската среда, да привлече инвестиции в туризма и в културата в дългосрочен план, напомнят от сдружение „Кинопамет“. Уви, на чиновниците в нашето културно министерство очевидно им е напълно безразлично случващото се през последните месеци в избрания за „Европейска столица на културата“ български град и те буквално не си мърдат и пръста, за да популяризират интересната и разнообразна арт програма на „Пловдив – 2019“, коментират с огорчение от сдружение „Кинопамет“.

Оше по-срамно и скандално е, че на официалния уебсайт на Министерство на културата до днес няма нито дума и за откриването на 58-то международно Биенале за изкуство във Венеция, където страната ни се представи със свой павилион, финансиран от българските данъкоплатци с половин милион лева, допълват от „Кинопамет“. Както стана обаче известно от медийни публикации и разследвания, за официалното откриване на Венецианското биенале тази пролет бяха служебно командировани голяма група чиновници от МК, в това число и служителките от Пресцентъра на министър Боил Банов - Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, които имаха честта да прелетят до града на гондолите с възможно най-скъпи самолетни билети, както и да нощуват в едни от най-луксозните тамошни хотели, но така и не публикуваха абсолютно нищо за въпросното знаково събитие на официалния сайт на Министерство на културата – както в българската, така и в английската му версия, подчертават от гражданско сдружение „Кинопамет“.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (8)

 • защото е ЧАСТНА ИНИЦИАТИВА

  Бидейки инициатива на ФОНДАЦИЯ ДЪРЖАВАТА остава встрани

 • софиянски лелки с некадърни синове

  Инициативата ЕСК2019 е на едни Софийски Лелки с . . . ресурс които пратиха некадърните си да оцелеят сред софийските акули синчета към Източна Румелия.
  Казват се ЕДНО = БИВШО Sofia Design WEEK (?!?) а сега функционирВат като "Пловдив За ЕДНО"
  Министерството е "ни при чом" ф таа далавера; ако изкашлят нещичко някой кокал пак добре

 • сашо

  Да си дават оставките в културата!

 • Интелектуалец

  Ама вие наистина ли не знаете защо ? Сега ще ви кажа :Тотев е обсебил всичко от фондацията Пловдив-2019 и само иска още и още , от всички институции. Пари, безплатна реклама , съпорт и т.н . А мангизите ги точи само за себе си.

 • читател

  Какво може да се очаква от министър Паве - Б. Банов. Министър Паве, как ли се не опитваше да съботира развитието на Пловдив, включително с нелепото решение за грозните павета на ул. Отец Паисий, блокирането ремонта на площада за 6 м и т.н. Какво да се очаква от министър Паве... Целта на всички тези идотоски действия е била да се злепостави представянето на Пловдив като ЕСК 2019, като по този начин отговорността да се хвърли върху сегашния кмет Тотев и се пробута пловдивската баба Цецка Зико за кмет, този път от ГЕРБ /политическия джендър Зико на миналите местни избори се явяваше в коалиция срещу ГЕРБ/.
  Хубаво, стана, ама след изборите нали пловдивската баба Цецка ще загуби и ще си получим местения Радев - Славчо!!! Гениално!!! План замислен наистина от хора с павета в главите... Вероятно гледащи и на карти Таро, разбира се с дълбок философско-херменевтичен анализ...

 • Курти

  отговори на: читател

  Дървена кратуно! ...признах те, и под тази статия намери начин да споменеш тъпизмите си - Цецка Зико и т.н. Явно добре се плаща при теб!

 • читател

  отговори на: Курти

  Само празна червена бетонна кратуна не може да събере 2+2, ама нали затова проф. Мокет определи червените, че 80% от тях са дебили и ти разбира се също.:):):)

 • читател

  отговори на: Курти

  Снимки на политическия джендър Здровко Димитров - баскетболиста за склеротизиралите червени бетонни кратуни - т.е. Купти и останалите партизани... Зико срещу ГЕРБ от миналите избори заедно политическите сини отрепки на бай Радан...http://politikavplovdiv.com/wp-content/uploads/2016/07/photo_verybig_1520167.jpg
  http://plovdivmedia.com/i/110355-1.jpg
  https://plovdiv-online.com/media/k2/items/cache/e352d3d9e8c11a4c4daf1c5f40fd214d_L.jpg
  http://podtepeto.com/uploaded/images/ziko_dsc0073.jpg
  и с изтървалия самолета син дебил Малинов...http://devedzhieva.com/wp-content/uploads/2015/10/devedjieva_malinov_ziko.jpg

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм