Дори кандидат-кметовете на БСП Н. Радев и М. Сърнешка не вярват в успеха си

Автор:
Вторник, 16 Юли 2019 17:44
Дори кандидат-кметовете на БСП Н. Радев и М. Сърнешка не вярват в успеха си

Почти 30 години след промените, БСП в Пловдив е в перманентна опозиция и след всеки местен вот е с все по-свито влияние и представителство в местната власт.

Сега като гледам, една година преди местните избори, за съжаление, нещата за БСП в Пловдив не са по - различни.

Не се налагат личности, които да се оформят мажоритарно и да се предложат на пловдивчани след година. Чудя се за какво бе това натискане за постове на партийната конференция преди две години, като на практика никакви политики не се правят от тези, които ги заеха. Ама, то от тях, ни дума, ни вопъл, ни стон не се чува. Почвам да си мисля, че са дали обет за мълчание. Дано до изборите все пак го нарушат. Вече си мисля, че това не е случайно. Не искам да вярвам, че толкова си могат.

Чудя се, да се смея или да плача. Ама смешното надделява. Направо смях ме напушва, като гледам реалното нищоправене, а след това чета отчетите им по конференции, напечатани на гланцирана и лачена хартия.
Да ме прощават, но ако се направи една анкета сред пловдивчани разпознаваемостта на хората, които избрахме на мажоритарни позиции на последната партийна конференция, клони към нулата. Или направо си е нула.
Скоро пак писах и ще го повторя: Те, че нещата в БСП - Пловдив са изпуснати е видимо с невъоръжено око.

Че нищоправенето е превърнато в норма на политическо и организационно поведение, е видимо и за слепите. Ама дано все пак процесите не са станали крайно необратими.

Защото, ако са станали, на изборите след година ще бъдем щастливи, ако имаме най - много трима съветника, а кандидатът ни за кмет ще бъде длъжен да почерпи, ако се добере до почетното шесто място. 

Това написах точно преди една година, с надеждата някой да ме опровергае. Да се сепне, да се стресне, нещо в подкосието на градските формални и неформални лидери на БСП в Пловдив да се размърда.

С целия си наивитет се надявах, че ще заработят и инстинкти за самосъхранение. На политическо самосъхранение. Но уви, нищо. Нищо, но от сърце, както се казва. До местните избори остава три месеца, а градската организация още няма кандидат за кмет. Нещо повече - разделена е на групи, да не кажа групировки, които са се хванали гуша за гуша, като всяка от тях се мъчи да наложи свой фаворит.

И в това нямаше да има нищо лошо, ако ставаше публично, открито, с дебат пред обществеността, а защо не и на едни вътрешнопартийни градски избори. Има ли нещо по-демократично и работещо от това пловдивчани да кажат, кого искат да видят като кандидат за кмет на Пловдив от социалистическата партия. 

Но - не, не и не. Отново всичко това се прави по един крайно неприятен апаратен начин - без аргументи, без същностен разговор, без преценка на въздействие на съответната кандидатура, без социология. Разбирам, че кандидатурата на казионното ръководство е моят приятел - Николай Радев. Разбирам също така, че партийната опозиция се мъчи да прокара кандидатурата на Минка Сърнешка. И разбирам, разбира се, че от всичко това нищо няма да излезе. Защото и самите кандидати не вярват в успеха си. Определено не вярват. Почвам да си мисля, че са верни думите на един стар и уважаван партиен активист, който тези дни ми каза: "Те знаят, че нямат никакви шансове, дори за достойно представяне."

Голямото натискане е по този начин да си вдигнат акциите и да се намърдат в избираемата зона за общински съветници.

С пълна сила това се отнася и за кандидатите ни за районни кметове." Та, така. Иска ми се да не е така, но надали. Навремето Пеньо Пенев в "Дни на проверка", бе писал:

"От залеза до изгрева - в небето на надеждата узрял, 
под свечерената самотност на простора
пренесъл своя земен дял
през живожарищата на позора..."

С това искам да напомня, направо да извикам, че дните на проверка за градската организация на БСП вече текат. Текат безжалостно и бързо. Текат, през "живожарищата на позора", на фона на загубата, която се очертава на хоризонта. 

Това са дни на проверка и е престъпление да бъдат пропилявани в апаратни и котерийни борби. Престъпление, което ще се материализира в края на октомври. Тези дни текат, безвъзвратно и безмилостно. И ако прогнозата ми от преди една година се окаже вярна, ще трябва да започнем от нулата.

Всички знаем, че истинската стойност на една партийна организация се оценява само и единствено по един начин - на местни избори. И защото, считам, за съжаление, че сме се сринали до един санитарен минимум под който ако паднем, ще трябва да се преименуваме на местен социалистически клуб в помощ на управляващите. И да прегърнем за пореден път - "живожарищата на позора".

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (11)

Покажи предишните коментари
 • пловдивчанин

  Коментарът е добър, но с големи пропуски - към двамата кандидати следва да се прибавят поне още трима - Каназирева, Димитров и Атанасов. Те даже май са по-червени от Радев и Сърнешка! Та БСП винаги е играла с по няколко кандидати в Пловдив, а ако се върнем в годините назад - и Чомаков, и Славчо бяха кметове на БСП.

 • Бояна

  На "Позитано" не са ли чували за Т. Кръстев - красив, умен, подготвен, на светлинни години от местната посредственост.

 • бсп

  Николай Радев е компрометиран много, Минка Сърнешка е - ха,ха, ха, да не изпадам в подробности. Значи очертава се членовете на БСП пак да гласуват свободно и шарено.

 • приятел

  отговори на: бсп

  От години това е целта - не да гласуваме за своите си членове, а за присъдружни партийки, спонсорирани от Гергов. Това е самата истина. И затова БСП я няма в Пловдив, понеже прелива кръв, разбирайте и пари, на точно изброените в предишен коментар кандидати от съвсем други партийки. Гергов е вреден за БСП и точно затова е несменяем, уви!

 • интересно

  Николай Радев приема необмислени рискове. Явно самозабравянето при него, или желанието на всяка цена отново за 168 път да стане съветник му замъглява разума. Толкова компромати през годините е натрупал около себе си с които ще го замерват, че накрая това може да му коства и директорската позиция в математическата.

 • Паунов

  логиката ме навежда на мисълта, че от партия умишлено пускат такива слаби кандидати

 • а, някога...

  В Пловдив БСП през деветдесетте години събираше елита на града в листите си. А сега безличност, посредственост и сивота.

 • северен

  Ако е вярно това, че са измислил схемата да се подредят в челото на листата кандидатите за кмет и районни кметове, тези три съветника за които пише Кръстев ще са мираж, ще бъдат по-малко. На хората им писна от тези игри и врътки. Да избират или кандидати за кметове, или кандидати за съветници. Иначе им казваме БАСТА, и трима съветника няма да вкарат и ще стане язък за схемата.

 • БСП

  Да ги ева във вътрешнопартийната опозиция. Намерили Минчето за мюре като е лъготят, че така ще стане съветник. И Радев, просто нямам думи. Този човек вече няма ли да се седне на задника. На общинска хранилка е от края на миналия век. За смях и подигравки на целия град стана с поведението си. Е, засрамете се малко вече де. Засрамете се!!!

 • читател

  отговори на: БСП

  Споко партизани - козът е в ГЕРБ. Ако ББ повтори ремейк с номинация на баба Цецка пловдивска - Зико - ГЕРБ губи, вероятно от Славчо , а той е гергова подложка и пак ще ви вкара във властта... Така че дръжте за Зико и ще влезете във влъстта, колкото и да изглежда невероятно... Но бомбето Зико вече тръгна срещу пловдивчани като клекна на тримата дебелака с автобусите... Четиримата дебелака "Заедно решават" срещу Пловдив... https://i.ibb.co/Jj5Yy6K/viber-2019-07-17-13-52-34.jpg

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм