Гръцкият пример

Автор:
Събота, 13 Юли 2019 19:22
"Всичко, далеч от морето, е провинция" - Хемингуей "Всичко, далеч от морето, е провинция" - Хемингуей

Изминалата седмица беше сериозен тест за българщината. А посоката беше повече от ясна - бъдещето на родния туризъм. Разни нечовеци правеха всичко възможно да компрометират уникалните ни природни дадености, за да угодят на чуждоземците, които искат да ни удавят в Черно море. А в същото време издигат на пиедестал онези, които ни гледат сеира.

ЕТО КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО.

В сутрешно предаване на бТВ беше изнесена информация, че по нашето черноморие собственици и концесионери са наточили брадвите, за да отрежат главите на българския летовник. Освен това беше показан плаж, където публиката беше рехава. След ден-два се разбра, че казаното и показаното по бТВ е грозна манипулация, което е стил в информациите на тази телевизия. За начина им на работа съм писал многократно, като съм доказвал лъжите им с факти.

Успоредно с оплюването на българското се разрази невиждана реклама на гръцките курорти. Като водещ в тази кампания се прояви синоптикът на НОВА Николай Василковски, който още преди месец почти всяка сутрин "невинно" обясняваше, че Гърция вече очакват своите гости.
Хубаво е, повечето българи бързо разбраха къде е истината и си стегнаха багажа за българското море.Сред тях бяха много известни български музиканти и артисти.

ВТОРАТА ЧАСТ на теста беше свързана с природното бедствие, което удари гръцките курорти. Нещо, което не пожелавам дори на най-големите си врагове. Но българската истерия ми дойде в повече. Всеки ден по разни телевизии, начело с познатите бТВ и НОВА ни засипваха с информация за случващото се при комшиите. То не бяха сълзи, то не бяха сополи. Тези медии гърмяха с повод и без повод как държавата се грижи за пострадалите, какви герои са гърците и как с голи гърди бранят курортите си. А събеседниците бяха "случайно ангажирани" с курорните проблеми. Като се започне с брокери на жилища, хотелиери, с българи, които с цената на "жертви" бяха решили да не напускат плажа. Дори на отчет бяха взети граничните пунктове, за да се даде информация дали има хора, които се връщат от Гърция, и такива, които безстрашно заминават на юг. И радостта беше голяма, ако няма напуснали бойното поле. В сценария бяха включили и деца, които подскачаха палаво пред камерите и рецитираха колко е хубаво тук.
Разбира се, всеки има право на избор къде ще летува. Но аз имам ДВА ЕЛЕМЕНТАРНИ ВЪПРОСА.

Да е чул някой в гръцки медии да е имало бум на информация за дъждовния потоп, който щеше да удави България? В същото време родните телевизии съвсем протоколно отразяваха бедствието. Не че са пропускали важните проблеми, но информациите за водния погром пасти да ядат в сравнение със сегашната гръцка истерия. Нещо повече - отвред се сипеха некоректни обвинения, че в България нищо не се прави, за да се спре този воден ужас.
А случайно да сте чули гръцки медии да защитят зимните ни курорти от тероризма на зеления октопод, който иска да задуши зимния туризъм в България? Макар, че гърците са сред най-сериозните посетители на Банско и Пампорово. А и много от комшиите живеят и работят в България!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

 • паралел 42

  Пак елементаристика, Статев. Естествено, че българските медии ще съобщават на всеки час какво става по курортите в Гърция, когато там има повече българи отколкото на Черно море. Това са национални медии и са длъжни да помагат на стотиците хиляди българи избрали комфорта на почивката в Гърция, вместо бетона, шума, вирусите и мутрите по българското черноморие. Но това е сложно за теб.

 • читател

  На Халкидики сега: "безплатен" чадър и шеглонг - срещу пълна забрана за консумация, на каквото и да било извън бара с "безплатните" чадъри, който предлага: малка бут. мин. вода - 4 евро, кенче бира - 5 евро и коктейл 8 евро! Наздраве! Ама това очевидно продуктово-позиционираните от гърците Нова и БТВ не го съобщават с охота...

 • И тук, и там

  отговори на: читател

  В Гърция морето винаги е било по-скъпо от нашето, обслужването обаче е по-добро. Но защо тези нападки срещу цялото ни Черноморие при рецидиви тук-там, наистина необяснимо, освен ако гърците не плащат на някои "български" медии.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм