По-скъпи шофьорски курсове няма да спрат войната на пътя

Автор:
Четвъртък, 11 Юли 2019 19:25
По-скъпи шофьорски курсове няма да спрат войната на пътя

Днес паднах от коня. Седнах да напиша коментар по повод предложението да се увеличат драстично таксите за шофьорските курсове.

Не знам какво ме подтикна, но реших да разбера кои са хората, които се грижат за безопасността по пътищата.

Това, което прочетох, направо ме срути.

Статистиката показва, че над 10 държавни и неправителствени организации денонощно са на пост, защото явно не могат да спят от притеснения заради непресекващите катастрофи по българските улици и шосета. Въпреки демонстрираната загриженост и харченето на страшно много пари, положението е неуправляемо, защото от началото на 2019 година по пътищата са загинали 264 души.

И се сетих за две изключителни по своята гениалност предложения, които щели да ни накарат да забравим автомобилната война.

Първото предложение ме разсмя, но второто ме ядоса.

Разсмя ме "специалистът" по пътна безопасност и бивш депутат Настимир Ананиев.

Този автомобилен колос предлага да се въведат еластични мантинели, които щели да ограничат катастрофите. Такива съоръжения имало в Европа. И веднага се сещам за родните келеши, които препускат с над 200 км в час и няма как да повярвам, че тези ластици ще решат проблема. Да не говорим за тировете и автобусите, които не могат да бъдат спрени дори от бетонна стена. И се сещам за катастрофата в Харманли, когато лека кола, управлявана от младеж, проби бетонен гараж, монтиран в близост до пътя. В Европа може да има такива мантинели, но там шофьорите са с друго мислене. А и органите на реда.

Ядоса ме предложението, че шофьорите над 60 години трябвало да минават опреснителни курсове. Не си спомням името на смешника, предложил тази идиотщина, а и не ме интересува.

Грозното обаче е, че става въпрос за пари, а отвратителното е, че се искат от скромни и дисциплинирани шофьори. Вярно е, че и при тях се намират нахални типове. Като бащата на президента Румен Радев, който на кръстовище в Харманли отне предимството на инвалидна количка и рискува живота на потърпевшия. Подобен гаф сътвори и шофьорът на мерцедеса, в който се возеше Деси Радева.

Той навлезе в насрещното движение на столичен булевард, защото принцесата на Мунчо трябваше да си купи рокля.

Сега за новите цени.

В момента шофьорската книжка струва между 650-800 лева, а новата цена ще надмине 1000 лв.

Разбрах, че идеята е на Министерството на образованието. Тя е наивна и обречена.

От нея ще се облажат само инструкторите и тези, които дават книжките. Пак ще има наши и ваши. А циганите отново ще бъдат на първа линия, защото както винаги плащат дебело. Щяло да има нова схема на обучение. Всичко е ала бала. Мои приятели инструктори бяха категорични - идеята е една празна пушилка. И сега обучението е добро, когато се работи правилно и съвестно. Зак
онът също е добър, но никой не го бръсне.

Колкото и наивно да звучи, аз ще направя моите предложения. Когато се извърши умишлено тежко нарушение по пътищата:

1. Нарушителят трябва да бъде лишен завинаги от правото на шофиране

2. Да му бъде отнета колата и да последва огромна глоба

3. За всяко тежко и умишлено нарушение на закона - затвор!

ЕТО КАК ДЕЙСТВАТ В АНГЛИЯ

Бившата звезда на "Манчестър Юнайтед" и "Реал" (Мадрид) Дейвид Бекъм загуби шофьорската си книжка за период от шест месеца, след като бе уловен, че използва телефона си докато шофира.
44-годишният Бекъм е бил забелязан от пешеходец, докато кара бентлито си в Лондон през ноември. Той е признал вината си пред съда в Лондон и е санкциониран.
Заради нарушението Бекъм получава шест наказателни точки и по този начин събрира общо 12, като предишните са за превишаване на скоростта. Прокурорът по делото Матю Спрат е заявил, че бившият футболист е бил заснет от пешеходец, докато кара с бавна скорост и използва телефона си.
"Вместо да гледа пътя пред себе си и да внимава, той е гледал в скута си", каза Спрат в съда днес.
Бекъм се явил лично в съда, за да заяви името си, датата си на раждане и лондонския си адрес, след което се признава за виновен.

ЕСТЕСТВЕНО ИДВА ВЪПРОСЪТ:

Какво ще се случи у нас, ако същото нарушение извърши Христо Стоичков или Димитър Бербатов?

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • пълен абсурд

    Пловдивската Цецка Цачева - Здравко Димитров е вече официален кандидат на Герб за кмет на Пловдив, съобщиха по бтв.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм