Барбара наби Франческа. Еленко Начев взе мерки

Автор:
Неделя, 17 Март 2019 11:31
Барбара наби Франческа. Еленко Начев взе мерки

През изминалата седмица се разпространи клип, на който се вижда как учител от Ловеч удря ученичка, за да я отскубне и отстрани от друга. Възпитателят бе уволнен набързо, подал оставка. Да, като го няма човекът и проблемът отсъства.

Появиха се беловласите администратори на образованието, за да ни уведомят и успокоят, че мерки са взети, координацията е налице, а прокуратурата разследва, Барбара и Франческа са добре, едната била с главоболие.

Всъщност Барбара е набила Франческа. Това са имената на децата, които чух от техните родители.

Началникът на Регионалното управление на образованието в Ловеч Еленко Начев подходи стриктно: назначи проверка, наказа директорката, разговаря с родителите и пр. рутинности.

Моят случай

Ще го разкажа малко по писателски, но е истина. Голямо междучасие. Стоя на бюрото си и чета нещо. С периферията си виждам, че някой драска нещо по дъската. Младежите са прилични в Езикова, във всички подобни училища е така. Говорят тихо, държат се добре. Мисля, че бях при единадесетокласници. Не беше много отдавна, нито вчера.

Някой се засилва от края на стаята и блъска върху дъската този, който рисува. Чува се трясък. Обиденият от рисунката залепи физиономията на художника и почти го събори.

Реакцията ми. Инстинктивна и ненавременна, опитах се да застана между две разярени момчета, които изглеждат на фитнес инструктори.

Развръзката. Двама ученици отнесоха в коридори единия побойник. Още няколко държаха другия. Мен ме бяха издърпали встрани. Един ученик ме гледаше уплашен: „Г-жо, какво правите?“.

Кой и какъв административен механизъм би могъл да помогне на учителя, подложен на агресия? Някой попита ли какво точно е изтърпявал всеки ден възпитателят от ловешкото училище от барбарите и франческите.

През седмицата гледах как журналист от национална телевизия пита дали учителят се е опитал да говори с двете момичета преди да влезе в схватка с тях. Как можеш да приказваш и убеждаваш някого в такава ситуация.

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" излезе с позиция

Анализът е озаглавен "Учителската професия - между агресията и отговорността". В него се отбелязва, че в последните години всички опити за формиране на нова политика за превенция на агресията в образователната система се правят по възможно най-грешния начин и подход - чрез вменяване на само и единствено повече, предимно административни, задължения за българския учител и директор. Резултатът от това при ситуации на агресия е негативна, тенденциозна и с ужасни последици обществена реакция, нагнетена до истерия и от медиите, с грозни обвинения, публично разследване и предрешени присъди и санкции за педагозите, но без дори и намек за една от основните и важни причини за това - ролята на възпитанието чрез и в агресия вътре в семейството, заявяват от учителския синдикат.

Наредбата за приобщаващото образование дефинира видовете подкрепа при кризисни за образователните дейности ситуации, но липсата на ефективни инструменти за въздействие от страна на учители и директори, отсъствието на всякаква отговорност, която да е вменена на семейството като най-важен елемент в този процес, я превръща в поредния документ на фиктивна образователна политика. Тази липса на ефективна образователна политика за превенция на агресията в българското училище мултиплицира агресията сред учениците. Нарастват непрестанно и ще нарастват гарантирано случаите на насилие - физическо и вербално, на брутални действия между ученици, както и недопустимо такива към учители и директори, се констатира в анализа.

От Синдикат "Образование" твърдят, че е крайно време българските институции да се отърсят от неоправдания страх от родителите и ясно и безусловно да им вменят задължението и отговорността да възпитават и социализират, да учат своето дете в толерантност, в зачитане правата на съучениците им и в уважение към учителите. За родителите, които не се справят, да има адекватни санкции и наказания - административни и финансови, по подобие на добрите европейски модели, настояват от учителския синдикат.

Допълва се, че липсата на добри и работещи практики срещу агресията в обществото, респективно в училище, грубите обвинения и предрешеното обществено порицание на учителите, които са винаги дежурните виновни, поставят българския учител в унизителната позиция на виновен за чужди грехове. "Педагозите всекидневно са принудени да търпят обиди от ученици, от родители и "препоръки" от "страхливи" институции. И това е ситуацията в цяла България!", коментират от синдиката.

В анализа се посочва, че в "образователната система вече се усеща осезаемо нарастващо напрежение в бранша, което се генерира от всекидневните проверки и жалки препоръки, които са едно измиване на ръцете на институциите, в случаите на бруталност между ученици, сякаш с презумпцията, че учителите са отговорни и възпитават в агресия.

Затова от Синдиката "Образование", с председател Юлиян Петров, призовават да се спрат всички публични обвинения срещу учители и директори, призовават и за повече дискретност и респект към тази професия.

Искам да чуя позицията и на синдикалната лидерка Янка Такева.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм