Бюджет 2019 - Рубиконът кой с кой ще е на вота наесен

Автор:
Вторник, 29 Януари 2019 14:11
Бюджет 2019 - Рубиконът кой с кой ще е на вота наесен

Гласуването за и против бюджет 2019 на община Пловдив ще постави на политическата шахматна дъска кой с кой и срещу кого ще е на местните избори наесен.

Въпреки, че нито философията на новата финансова рамка на Пловдив, нито приходни и разходни части, нито данъци и такси да не се променят (с изключение на парите за заплати и осигуровки, които се вдигат заради увеличението от държавата на минималната работна заплата), оказва се, че подкрепящи в предишните години от мандата политически групи в ОбС дават заден.

В две паралелни пресконференции съветниците от НФСБ (Славчо Атанасов) и ВМРО (Борислав Инчев) обявиха, че няма да подкрепят бюджет 2019. В общи линии мотивите им са идентични - пари за нови детски градини, социални и културно-масова дейност (предимно чрез читалища) за сметка на инфраструктура, която - по думите им, не се виждала (особено). Така Патриотичният фронт дава ясна заявка за игра вляво наесен, където традиционно стои БСП.

Като БСП - т.е. против бюджета ще гласува и групата на Съюз за Пловдив по заявката на лидерката й Дани Каназирева. Не е сигурно обаче дали и шестимата старейшини от СП ще гласуват против бюджета.

Не е ясно дали ще подкрепят или отхвърлят финансовата рамка и двамата независими общински съветници, влезли в местния парламент от разпадналата се още в началото на мандата коалиция "Здравко Димитров".

При тази ситуация интересен ще е вотът на четиримата старейшини от Реформаторския блок, чието гласуване ще ги позиционира център-ляво или център-дясно.

Категорично за бюджета са 18-те старейшини на ГЕРБ, 4-те на Кауза Пловдив и 4-те на Земеделски съюз Александър Стамболийски. Дори без реформаторите, това са 26 гласа, достатъчни за приемането на бюджета.

Кметът на Пловдив втори мандат инж. Иван Тотев няма опасения за приемането на осмия бюджет на общината, който той предлага.

Осем е числото на безкрайността, пошегува се градоначалникът.

Годината обаче няма да е от леките заради увеличението на минималната работна заплата в страната - при запазване на местните данъци и такси, коментира Иван Тотев.

В цифри увеличението значи нови 5 млн. от общинския бюджет за повишените заплати и осигуровки от общо близо 20-те млн. Останалата част е държавна субсидия.

Тези 5 млн. ще се извадят от инфраструктурните проекти, тъй като данъците и таксите няма да се променят през 2019.

Средствата за шестте района се запазват, включително за Южен, въпреки че кметът му като общински председател на ВМРО обяви, че съветниците му няма да подкрепят бюджет 2019, каза още Иван Тотев.

Обсъждането и гласуването на проектобюджета в Общинския съвет е утре.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • реалист

    Какво ляво , какво дясно бе Баев. Мега крадеца мамин ваню незабавно трябва да си ходи в посока към затвора.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм