Пловдив 2019 като принос към комплексите на българина

Автор:
Неделя, 13 Януари 2019 13:19
Пловдив 2019 като принос към комплексите на българина

Принос към мазохистичния комплекс на българина: Най-интересното от откриването на Пловдив 2019 снощи е, че всички отричащи или са били тъдява (край Кулата или в Тримона), или пред екраните и са стояли и гледали докрай средновековното мъчение (ослепяване чрез светлина).

Вторият несъмнен принос на Кулата е към мемориалния комплекс на българина: възторжени или меланхолични, но съвсем не отрицателни (кой не си харесва миналото, в което лингвистичната конструкция "Ох, на дядо!..." изразява соматичното наслаждение чрез болка, доказващо, че раните на Балканите се лекуват с нови рани и че българите са нещо като бесни самобичуващи се назаряни (богомили) паралели със Знаме на мира.

Съмнявам се и първият, и вторият комплекс да казва нещо на младите сърца (да не говорим за чужденците, които се наслаждаваха на себеизмъчването ни), но нали все старците отиват на война, а ние - с младите, сме за сбогом на оръжията, love me tender, tender is the night, etc.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • читател

  Пловдив е чудесен град. Ако четете Ню Йорк Таймс, Индепендънт, Гардиън, CNN ще разберете, че трябва задължително да го посетите. И ще изкарате прекрасно в Пловдив.
  Ако четете българи във фейсбук, ще помислите, че ви пращат в Мордор. Едни определени българи, с претенции за пазители на истината и върховни съдии на всичко. Те изливат тонове злоба върху Пловдив, само защото трябва да мразят, иначе няма какво да правят.
  Пловдив обаче си остава прекрасен град. С всичките си недостатъци, въпреки пропуските и грешките в управлението. Защото хубавото е много повече от несвършеното, защото Капана пращи от гости, защото бизнесът го избра за инвестиции, защото става все по-добре да живееш в Пловдив.
  И ще бъде европейска столица на културата, ще е една хубава година за града и България. Въпреки несвършения ремонт на площада, защото зад площада има свършени, оправени пеещи фонтани, под площада има римски форуми и базилики, от площада тръгва огромна, разкошна пешеходна улица, най-дългата, а от двете ѝ страни архитектурата е впечатляваща.
  Пловдив има душа, има чар и история, която все по-добре се вижда. Две крачки и можеш да видиш и Златю Бояджиев, и Слона един до друг. Можеш да гледаш Антигона така, както са я гледали на премиерата. Можеш да влезеш в етнографския музей и да разбереш защо пловдивските търговци са имали представителства в Лондон и Индия преди два века.
  Вместо това да хулиш Пловдив също може. И дребните, злобни хора трябва да имат някаква наслада. Както беше казал един светогорски монах, ако питаш пеперудата, ще ти каже, че покрай реката има цветя, прохладна вода, цъфнали дървета... а ако питаш мухата, ще ти каже, че има лайно. Кой каквото го влече.

  Е. Кошлуков

 • *

  отговори на: читател

  Хе-хе и откога мнението на Соросоидния измъдак Кошлуков е крайъгълен камък в журналистиката?! Той си е една мръсна американска подлога, ама става за герберска консумация!

 • читател

  отговори на: *

  а ако питаш мухата, ще ти каже, че има лайно. Кой каквото го влече.
  Червена муха, при това без глава...

 • червен чумав боклук

  И аз като някои ще се съглася, че с КУЛТУРАТА всичката тая германска кичозна тупурдия няма много общо. Даже огледах надписите дали Цар Киро или Царицата или други от Племето не са го вдъхновили, че да изпотрошат рекордите на столипинските сватби - не, няма цигани.
  Слонове, слоници и слончетата им даже ако бяха внесли да обикалят в кръг наоколо пак нямаше да подобрят пловдивската култура. Която е НЕПОПРАВИМА, общо взето (акад. Галова, АМТИИКултура, АРТаджилък, Опера "Опън" когато ценителите търсят истинска, затворена опера без микрофони; изобщо =халтура)
  Преоразмерено, бомбастично, комплексарско изхвърляне = на какво отгоре?
  #КОЙ ги решава таквизи "проекти" без да попита, без да се посъветва, мъдреци в Града не липсват, макар и БЕЗПАРТИЙНИ, да прощават от САРБ (Селянки за Америк. Разви. на Бг)
  Намирисва на ДАЛАВЕРА отново в стила на инджинеринг Иб. Тотев - абе проект нямам, ама едни милиони тука НА ТИ ги, пък виж там насреща какво даваш (е, и под масата здрависвай, де . . . )
  Всичките вносни железарии, елетроники, жици, фишеци след демонтажа дека че ги извозвате за “скрап” - кис-кис - или и те ще идат както цивилизованите Градски Паважи в една черна дупка, дето били с инвентарен номер всяко паве описано, само че в ЧАСТНО депо, а? А? Комшо, за твоя хотел един дигитален дисплей огромничък на отговорно пазене не го ли щеш? Изгодно, бе!
  П.П. Да не пропусна, не бива, потресающата творба специално за случая на КАВАЛ, която изнася самия инструмент далеч НАД ФОЛКА в стратосферата на класиката = BRAVISSIMO, MAESTRO Теодосий Спасов!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм