U-Bahn, S-Bahn, Or-Ban

Автор:
Петък, 21 Септември 2018 12:13
U-Bahn, S-Bahn, Or-Ban

Казусът Европейски съюз - Виктор Орбан (унгарски премиер) все повече прилича на дали да се прави подземен или надземен байпас на сърцето на Европа.

Сърцето очевидно излиза от ритъм и причината съвсем не са само емигрантите. (Критичният доклад срещу Унгария на Орбан има още цели 11 точки.)

Боледува организмът, който произвеждаше свобода, антимилитаризъм, благоденствие, и благодарение на който на Стария континент война няма вече 73 години.

Британският Брекзит, който си беше остра американска операция за откъсване на Албиона от ЕС, руският Инзит чрез бившите сателити от Източна Европа, облъчени с Новичока на новия национализъм (оръжието първо бе пробвано на удобната за всякакви зарази Франция) изкараха от ритъм Стара Европа и тя започна да клюмва като кулата в Пиза.

Накъде и как ще стъпи Европа, след като единият й крак - този откъм Изтока, гангренясва? Ще смени ли позицията (за да запази равновесие) Север - Юг вместо Запад - Изток, е изпитание повече за бъдещите отколкото за днешните политици.

Но днешните трябва да решат - с подземен или с надземен влак ще сменят Or-Bahn.

В първия случай ще си затворят очите и клатенето с Or-Bahn-а ще продължи до пълно изтощение.

Във втория - ще погледнат в друга посока.

Пол Валери, официалният поет и мислител на Третата френска република, беше писал, че Европа лежи на три стълба: Древна Гърция, Рим и Християнството.

В момента обаче лежи в интензивното.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм