О, Катилина! Мястото ти е в Етрурия!*

Автор:
Събота, 16 Декември 2017 18:29
О, Катилина! Мястото ти е в Етрурия!*

Ще си позволя, след седмица изключително хейтърски и професионално безпомощни плювни по логото на Пловдив 2019, да кажа няколко думи. Не претендирам за професионалист дизайнер, но за достатъчно запознат с културната история на Стария ни континент (и не само).

Няколко факта преди това.

Логото е прието с пълно мнозинство от Управителния съвет на Фондация Пловдив 2019. Преди това то е прието от експертен съвет.

В Управителния съвет е един от най-известните пловдивски художници (известен не само като художник, но и като културен мениджър, стопанин на къщата "Златю Бояджиев" в Стария град, при това предложен от БСП и избран с респектиращо мнозинство в Общинския съвет, Матей Матеев.)

Лично попитах Матю при обсъждането в Управителния съвет какво мисли за логото - одобри го напълно. Набързо начерта с химикал на бял лист две диагонални прави, които евентуално да пресичат полуелипсите. Това беше преди представянето на видеоварианта на логото с изключително интересните и атрактивни преобръщания на "амфитеатъра".

Матей напълно одобри изчистеното лого и гласува за, като всички нас, без да сме професионалисти в областта.

И ето сега вече съм гневен!

На т. нар. "професионалисти".

Като някакъв дизайнер, сътворил запазената марка на цигари Виктори. Ще спестя името, понеже унижението в културен план ще е голямо. Но него няма да му го спестя.

Та въпросният дизайнер със запазено лого за цигарена кутия твърди, че Пловдив 2019 приличал на стадион и логото (новото) подхождало за спортни мероприятия.

О, Катилина! Защо не си стегнеш багажа за Етрурия? Какво още правиш във Филипопол?

Че на какво да прилича Амфитеатърът на Пловдив?

На какво да прилича Римският стадион на Пловдив?

На какво приличат всички древни амфитеатри - и в Гърция, и в Македония, в днешна Турция, изобщо на Балканите, а и в Рим?

Естествено на стадиони, Катилина!

Това са местата за гладиаторски битки преди всичко. Това, че днес там се играе театър, слуша се опера, или рок, а не шурти кръв и не реват ранени лъвове, не може да промени фигурата им. Ти, Катилина, читалищен театър ли обичаш, където столчетата са един зад друг, наредени в правоъгълник като цигарена кутия?

Нещо повече, Катилина!

Влез в Народния театър и пак ще видиш, че е под формата на амфитеатър. Но не е нуждо да ходиш до София, иди в Пловдивския театър, само излез от цигарения цех, Катилина! Там театър няма, а поточни линии и знаците за тях са лесни, без опит за досег с древните култури, а и с днешната.

О, Катилина!

Възможно ли е да си толкова прост? И с толкова злост едновременно? От цигарения дим ли идва всичко?

Простодушният човек по принцип не изпитва злост, но ако е сложен на конвейр, вероятно ще се озлоби.

Другите ти аргументи, Катилина, са безпомощни. Че линиите били еднакви, шрифтът щял да остарее до 2019, нямало шаренийка като преди...

Юпитере и всички други богове, слезте на земята и си го вземете! Или го пратете в цигарените фабрики, на поточните линии.

Ако искам да съм оригинален и съвсем да уязвя Катилина, ще прибавя, че обърнете ли логото обратно, то вече е еврейският свещник - ханукия, на който се палят свещите по Ханука, Празника на светлината.

Ама не!

Понеже младите дизайнери, Катилина, са намалили броя на тръбите (не тези за отходни води, в които ще се отмият филипиките ти). И обърнатото лого е по-скоро менора, ако ти е известно какво е туй, Катилина!

Знам, че съм остър, но когато специалисти по лога на цигари говорят за антична култура, мястото им е в Етрурия.

*Заговорът на Катилина

През 63 г. пр.н.е. Цицерон е избран за консул. За неговото избиране помага фактът, че неговият съперник, Катилина, открито говори за революционни промени, в случай че бъде избран за консул. Това силно обезпокоило римляните и те отдават предпочитанията си на кандидатурата на Цицерон.

След поражението на изборите, Катилина започва заговор с цел получаване на властта. Този заговор е разкрит от Цицерон. Четирите сенатски речи на Цицерон срещу Катилина, считащи се за образец на ораторското изкуство (реторика), принуждават Катилина да избяга в Етрурия.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (5)

 • ТЕАТЪР, но не "амфи"ТЕАТЪР е пловдивският

  Абе я нечем да се дърлим со бай Баева, он бидейки "...достатъчно запознат с културната история на Стария ни континент (и не само)..." ала има една ТЪНКОСТ у терминологията, която ме винаги кара да подскоча, с извинение, какиното.

  От първа ръка знам, от самата, от великата Лилия Ботушарова, от археоложката на която дължим Античния (някой да помни това име? Булевардче? Табелка? Почетен "Съселянин"?) какво че дали ша му казваме Римски, Гръцки нямало значение, ама най-общо нека бъде АНТИЧЕН, грешка нема.

  Ала оно е ТЕАТЪР НО НЕ Е "амфи"ТЕАТЪР, в никой случай да не се подлъгваме по по-звучната дума. Римскоият Колосеум е АМФИТЕАТЪР = отвсякъде седалки около арена, а не от едната страна срещу СКЕНЕ, сцена. (цит.): "Това са местата за гладиаторски битки преди всичко. Това, че днес там се играе театър, слуша се..." В Пловдив нито на Античния, нито на Стадионо не са се колели нито гладиЯтори, нито гладиЯторки, нито тигрици, избършете си лигите.

  АНТИЧНИЯТ ТЕАТЪР си е честно и почтено гражданско място, без кръвопролития. (е - не че не можеме да уредиме нещичко, де ...) Аве, Цезар! Хайл!
  "...Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?..."
  Хвала!

 • чукча

  Читанка????

 • Гай Скрибоний Курион

  O tempora, o mores ! Сега по-добре ли си форумецо?

 • г-жа Бандерова

  Чедо,етруските споделят съдбата на картагенците и /аварите-по президентсски/!Хвала!

 • читател

  Винаги ще има недоволни... Но логото е топ - изчистено и с много символика.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм