Патриарх Неофит може да се нареди до Евтимий

Автор:
Вторник, 21 Ноември 2017 13:21
Патриарх Неофит може да се нареди до Евтимий

Българският патриарх Неофит има историческия шанс да обедини Българската православна църква с Охридската архиепископия след официалното писмо от Скопие, в което се заявява готовност за признаване на БПЦ като Църква-майка с условието - автокефалност на Македонската църква.

Невероятен исторически, духовен и вселенски шанс, и огромно изпитание за патриарх Неофит, понеже със сигурност против ще са поне три от най-влиятелните православни църкви - Руската, Сръбската и Гръцката.

Ще се окаже ли Българският патриарх Неофит достоен да се нареди непосредствено до Евтимий Търновски?

Изпитанието е не толкова канонично, колкото дипломатическо и политическо.

Светият Синод на БПЦ заяви вече, че ще се консултира с другите 14 поместни православни църкви, сред които са руската, сръбската и гръцката, преди да вземе решение дали да признае Охридската архиепископия. Това е дипломатически ход с висока стойност.

Някои крайни националисти предрекоха, че изявлението е всъщност предварителен отказ от решително действие.

Не е така.

В подобни исторически събития главното е да се подходи с търпение и дипломатичност, а ако не срещнеш разбиране - с твърдост, каквато дава вярата в Бог.

Нека припомним, че и до днес Сръбската православна църква счита Охридската архиепископия за свое отроче.

Това исторически е невярно. В епохата на църковните борби за самостоятелна Българска църква - от средата на XIX в. - в Цариград участват на водещи позиции именно българи от Македония и Одринска Тракия ведно с котленци, тревненци, пловдивчани, търновчани, русенци...

Македонските българи са в основата на темелите на Желязната църква в Цариград, на Балкапан хан, на Метоха и на цялата българска колония край Златния рог.

След провъзгласяването на самостойната Българска православна църква първите ни екзархи съсредоточават усилията си именно върху земите на днешна Македония. Но и далеч преди това - самата българска църковна борба започва от градовете Охрид, Струга, Битоля, Кукуш (с неуспялата уния), Солун, дори пъстроцветното откъм етноси и религии Скопие. Цялата духовна енергия на Западните Балкани се слива с умовете от Източна Румелия и Балкана, за да извоюва самостоятелната Българска църква против интересите на гръцкото духовенство и - да! - за съжаление на Граф Игнатиев и русофилите - против антибългарските действия на посланика на Москва пред Високата порта по Църковния въпрос.

В ново време Македонската православна църква - Охридската архиепископия, се отделя от Сръбската и обявява автокефалност през 1967 г., но до днес не е призната от нито една от православните църкви. Това е исторически акт, който става по времето на силния владетел на бивша Югославия - хърватина Йосип Броз Тито. Историците все още не са извадили данни дали Тито чрез Ватикана не е помогнал за акта.

Вселенската патриаршия, която два века назад е твърдо против самостоятелността на Българската църква и ни спъва до издаването на султанското ираде, и дори налага смяна на първия ни екзарх - Иларион Макариополски, задържал се само четири дни (поради непризнаването му в историческите анали за първи български екзарх е вписан Антим) е много вероятно да се съобрази с Гръцката, Сръбска и Руска патриаршии.

Какво да прави Българският патриарх Неофит? Да жертва ли великата дипломация и да провъзгласи историческата справедливост или да жертва историческата правда заради дипломацията?

Първият избор би бил правият и в угода Божия. Вторият - в угода на великите политически сили.

Прочие, като стигнахме до последните, Кукушкият опит за уния може да е от полза на Светия ни синод, ако той не е изцяло обзет от служба на източни политически интереси.

Понеже, уви, религията на изток е форма на политика след падането на безусловната някога вяра в комунизма.

Заседанието на Светия синод, което ще разгледа официалното писмо от Охридската архиепископия, е насрочено за 27 ноември.

Най-вероятно е то да излезе със Соломоновско решение, че ще трябва да се проведат консултации с 14-те поместни православни църкви – Константинополската партиаршия, Еладската, Албанската, Полската, Кипърската, Румънската, Сръбската, Грузинската, Руската църква, православните църкви на Америка, Чешките земи и Словакия, както и Йерусалимската, Александрийската, Антохийската патриаршия.

Ще припомним, че битките за Българска православна църква отнемат две десетилетия. Ако историята се повтори, патриарх Неофит ще се нареди до нелицеприятните в миналото ни духовни водачи.

Изпитанието е огромно, но за Български патриарх - то е Божие!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Пак ББ трябва да даде посока на килимявките ни. Мухлясали и страхливи са... И руският език не им е чужд... Този път въпросът не е политически, а надполитически - въпрос за единението на българския и македонския народ на основата на общата вяра.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм