ГЕРБ взе цялото дясно, БСП - лявото

Автор:
Понеделник, 27 Март 2017 17:43
ГЕРБ взе цялото дясно, БСП - лявото

Победата на ГЕРБ на тези избори не се изразява в 96 депутатски места. Тя е много по-голяма и гарантира стабилно управление.

ГЕРБ е единственият представител на дясното в България - това е главният резултат от предсрочния вот. Другият е, че БСП, макар и катастрофирала след подема с Румен Радев, е изразителят на лявото.

Следващите ми редове са за тези, които ги предупредих, че се самоубиват политически - Радановци, Реформатори и да, Да, България. Впрочем Христо Иванов има някакви шансове да продължи с проекта си - далеч по-големи от Нова република и Реформаторския блок. Поради една причина - партията му е грантова, а неуспехът й се дължи на рекламирането й през грантови медии. Тези медии, както е известно, разполагат с пари, но не и със сериозно влияние сред българския народ.

И така - какво предстои.

Задачата по съставяне на кабинет Борисов III е елементарна. Такъв кабинет не само ще има, но и ще разполага с поне 135 депутати.

Основните министерства ще са на ГЕРБ. Обединените патриоти няма къде да шават, защото резултатът им е далеч под очаквания от самите тях. Марешки, който вече си поиска Министерството на икономиката, да не се прави на рекетьор в стил нов реформатор, понеже целият му бизнес зависи от държавата. Защо - в друг коментар подробно. Сега само ще спомена, че Законът го ограничава да притежава верига аптеки и номерът с регистрирането на свързани фирми може лесно да се отстрани - пак с промяна в Закона.

Всякакви опити за рекет в стил Реформаторски блок и бивша ДСБ в този парламент са вече невъзможни. А и народът ги вижда и наказва.

Главното не е съставянето на кабинет, а задаването на общ национален приоритет в работата на новия парламент. Лицето на този парламент е от изключително значение и това не може да е Цецка Цачева.

Ще го повторя за самия ГЕРБ - не може да е Цачева, дори да влезе в парламента като втора в губещата листа на партията в Плевен.

Вторият човек в държавата трябва да е фигура, а не с манталитет на партиен секретар. Това е най-голямото изпитание пред ГЕРБ в момента - кой е ще председателят на новото българско Народно събрание.

Относно хегемонията на ГЕРБ вдясно и на БСП вляво - двете големи партии няма за какво да се притесняват.

Дори Светльо Витков ще изгуби единия милион годишна субсидия, която Глас народен вземаше в предишния мандат като самостоятелна партия, минала единия процент, след като се нави да е партньор на потъващите Реформатори.

За партийките в РБ да не говорим. Без субсидия те си отиват - и Кунева, и Лукарски, и Ненчев. Няма да имат стотинки и за два офиса.

Подобна ще е съдбата вляво за АБВ и Движение 21. Ако се бяха явили самостоятелно, все щяха да стигнат до някакви пари, по 1% за всяка партия. Заедно - приключват. Поне с държавната субсидия.

В тази ситуация на доброволно избран суицид от малки десни и малки леви, дори не се налага новото мнозинство да сваля партийните субсидии.

Но бих им препоръчал да го стори и то рязко, в пъти. Не от гол популизъм, а за да не допуска повече големият победител /в случая ГЕРБ, но може да е друг след време/ да бъде изнудван за министерства, агенции, областни управители, държавни фирми. И то по байганьовски начин, както действаха Реформаторите барабар с Радан, например.

Не просто ГЕРБ понесе много негативи от тях - България ги понесе.

Народът е казал - на малък вяра да нямаш, той винаги се мисли за голям.

В момента такъв го играе Марешки, но трибуна Бесика на Лаута е още в руини.

Той обаче е селфмейд бизнесмен и едва ли ще повтори примера на КТБ-иста Цветан Василев.

На Патриотите им трябва задържане във властта, дори да е само парламентарна, за да разчитат на по-добър от снощния си резултат - включително на местни избори. А те са, които със сигурност ще дойдат преди следващите парламентарни. Или поне в една и съща година.

Провалът на "уличните" десни и на малките леви не предполага уличен натиск. А и президентът този път не е излъчен от управляващата партия.

Що се отнася до двете бивши империи, които ни заобикалят - Русия и Турция, те са доволни от резултата, няма никакво съмнение.

Българите дадоха власт на партия, която е предвидима и не е враждебно настроена нито към Москва, нито към Анкара. Че дори плаща масрафите, направени от БСП и ДПС.

Като казах ДПС, Доган е минимизиран като никога досега. Нещо като Гъливер, но в страната на Великаните. Това със сигурност се оценява в Анкара.

В Москва пък оценяват невлизането в парламента на ДОСТ.

Какъв по-добър резултат от този, който българският народ избра и то - с масово гласуване.

С две думи - забравете за Реформаторския блок и Нова република, такива политически субекти вече няма.

Да, България, ако иска да продължи успешно, трябва да смени политиката си от грантово/интелектуалничеща в близка до средната класа, а тази класа не се състои от професори, доценти и главни асистенти, неспечелили дори конкурс за ректор в десетките български ВУЗ-ове.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (7)

 • г-жа Бандерова

  Г-н Баев,Вие сте нашият Уолтър Кронкайд!Хвала!

 • читател

  Председател на НС Г. Марков. Бивш конституционен съдия, върл антикомунист и градивен критик на Евросъюза. Ще цели в 10-ката до побъркване партизаните на баба Цола Нинова.

 • чукча

  Читанка,липсват фотоси?

 • читател

  отговори на: чукча

  Фотоси там където нещата са трудни за разбиране от средностатистически галош. Справка статията за Мерцедес от 68 и изборите.

 • а САРБ?

  Липсва коментар за САРБ, СелянКи за Американско Развитие на Българистан, бе бай Баев!

  За опозиционната САРБ, която на следващите избори - еха, Америка за БГ, и т.н.

 • Пловдивчанин

  Браво Пловдив! След като Европейската столица на културата за пореден път донесе най-голямата победа на ГЕРБ повече от 12% над БСП, Бойко да изгони местната Цецка - Зико от Областна управа и от партията!

 • КОЛЕВ

  НЯМА ЛЕВИ НЯМА ДЕСНИ ДО ЕДИН СА ЧЕРВЕНИ

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм