Пловдив да иска 49,63% от Панаира

Автор:
Петък, 29 Юли 2016 01:53
Пловдив да иска 49,63% от Панаира

Ако пловдивските общински съветници в настоящия си състав мислят за града и панаира му, най-логично е на изненадващата за някои оферта на Министерски съвет да отвърнат с контрапредложение.

Вместо отредените от кабинета 20,63% за Пловдив, да поискат безвъзмездното прехвърляне на целия държавен дял - 49,63%.

Топката ще е в кабинета и той ще доказва дали просто е недогледал, бутнал случайно на Варна, или е дал зелена улица за новата схема на Георги Гергов, за която единствено Plovdiv-online писа през май 2015-та.

С няколко хода и чрез граждански натиск Пловдив ще придобие мажоритарния дял в Международния си панаир, в чиито темели стоят имената на бележити пловдивчани, а не приходящи селяни.

Знам, че анонимните във форума ще кажат: К'ъв граждански натиск? 

Много прост /формите са различни/ - натиск за контрол над т.нар смесени дружества или публично-частни партньорства. И законодателна промяна за разтурването им, ако не изпълняват първоначалните си цели, с които са създадени.

Пълдинтур инвест със сигурност не ги изпълнява.

Ако бъде разтурено, то автоматично излиза от Международен панаир Пловдив.

Акциите му се освобождават, а един срещу дрег за тях ще застанат Общината и Гергов.

Е, няма местен бизнесмен, който да е по-силен от втората община в България.

Така, че съотношението ще се промени много бързо и Гергов ще е в поза партер и то пред Община Пловдив, а не пред държавата, където има повече опции за лобиране.

Да, най-вероятно придобитото дружество Международен панаир Пловдив АД ще е с дългове.

Най-вероятно, докато текат съдебните спорове, тези дългове ще се увеличат от сегашния мажоритарен собственик.

Но още по-вероятно е, ако схемата му заработи, той да точи общината, когато и както си поиска, като я постави на колене с 20% - това оферира правителството преди ден.

Просто на Гергов ще му трябва удобен кмет за целта и доенето продължава, понеже млякото в момента е вкиснато.

А като си припомним ранглистата от последните кметски избори - бол кандидати за доене на Пловдив.

Така, че - истинските пловдивчани сред общинските ни съветници, без разлика от партии и цвят, трябва да направят точно това - контрапредложение за безвъзмездно прехвърляне на 49,63% държавен дял в полза на Пловдив - града, изградил Първото българско европейско изложение, който ще е и първият български град - Европейска столица на културата.

Всичко друго са празни приказки - Лукарски, Мотокарски и не знам кой още дребен министър, чието име историята ще изтрие...

Ако съветниците се кумят или слушат централите си, историята, за съжаление, ще изтрие и Пловдивския панаир.

Разбира се, имам силни съмнения в тази посока, уви.

Иначе схемата на Гергов е повече от ясна. Разменя варненския дял от 29% срещу терена си на пъпа на морската столица, върху който така и нищо не построи.

Получава близо 80% от акциите в Панаира.

И започва разпродажба на земята понеже панаирното дело не му идва отръки, а и, както сам казва, панаирите са в криза по целия свят.

Докато разпродажбата върви, общината ще е вътре с 20-те си процента - солидарно.

Залогът с Панаира не са парите - залогът е паметта на хората, изградили Първото българско изложение.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (16)

Покажи предишните коментари
 • читател

  отговори на: Olga

  Влезте в сайт като алибаба и там освен, гащите, които вероятно си купувате амбулантно по интернет, ще видите стотици хиляди производители на всякакви стоки и детайли, при които поръчките започват от 100000бр. и нагоре като минимално количество. Има специален софтуер за задаване на поръчки по спецификации, на които откликват производители на съответните стоки и детайли, с които влизате в пряко договаряне чрез техни сайтове и т.н. съвременни средства за комуникации...
  Времето на бай ти Ганя- амбулантния търговец и участник в панаири с мускалите безвъзвратно изчезва... Така, че бабо Гано безмислено защитавате бай Ганьо амбулантния търговец.
  И пак повтарям, докато четете днес някой вестник или списание, наслаждавайте се, защото времето им изтича, същото чака и панаирите в обозримо бъдеще.
  ПС Не използвайте напразно името на Б-г! Сред безумните ви коментари то не е уместно.

 • г-жа Бандерова

  Ген.Борисов ще вземе най-правилното решение и ще го сведе на индж.Тотев за изпълнение!Хвала!

 • осведомен

  Нали ви е ясно, че тъпанарът Божо Лукарски е само изпълнител. Основният лобист за тази срамна операция е Мента, която е насърчена от Бойко, защото идват избори, а тогава, за такива плутократи като руския свински консул Гочиту Гергов, настъпват златни дни. Ден година храни казва народът за такива дни. Защо не си размърдате малко мозъците и не помислите дали това не е предизборен ход на Бойко, щото знае ли човек дали пък в един момент няма да му е необходима червена подкрепа ,,по съвест" . А Гочиту може да я осигури след такъв тлъст държавен подарък. Мислете и наблюдавайте!

 • Георги

  Драги ми коментатори и анализатори, докато вие си чешете клавиатурите и коментирате една добра идея (прехвърлянето на 49 % от МПП на Община Пловдив), на днешната сесия нашият кмет казва, че това с получаването на акции от МПП било като играта "тука има, тука нема". С такъв изключително компетентен кмет и не по - малко "компетентен" общински съвет и общинска администрация скоро няма да видим нищо добро. Да г - н Кмете, за управлението трябва не само плямпане за топчета (или топки), трябва и можене и мислене ....
  Подкрепям идеята поднесена в статията, но за съжаление само с граждански натиск нищо не може да се случи. За реализацията на такова начинание водещи са ОС и общинската администрация.

 • Да пукнат душманите на Българския народ

  Право на отговор, след неверни твърдения на Христо Марков

  В публикация за Faktor.bg г-н Христо Марков си позволява да цитира името ми със следните фрази: „Само пресният съдружник на Гочиту Гергов в панаира Спас Гърневски вдига куха пушилка, но като всичките му „акции“ и тази е димна завеса и популизъм. Останалото е мълчание“.

  Г-н Марков,

  Доколкото си спомням, когато през 2006г. се създаваше дружеството за публично частно партньорство между община Пловдив и начеващия олигарх Георги Гергов, само двама души под тепетата публично се противопоставихме на тази афера. Вие не бяхте втория.

  Чудя се с днешните ви плагиатства от отдавна изречени през годините слова, дали се опитвате просто да надзърнете под прожекторите на иначе много важна за пловдивчани тема или имате задача да дискредитирате нейните носители. Съвсем разбираема е злобата, която питаете към мен през годините. Демонстрирали сте я в много ваши нечистоплътни публикации, касаещи скромното ми име. Ще ви припомня някои от вероятните причини за това „внимание“:

  Бяхме заедно в Демократическата партия /ДП/, когато тя начело със Стефан Савов през 1994г. асистирана от хора като вас разцепихте СДС като напуснахте „синия съюз“ точно преди изборите. Мен ме изключихте от ДП, защото бях против това предателство и исках единството на СДС. На решителните кметски избори през 1995 г. в Пловдив отцепническата ви „дружина“ се яви в коалиция против СДС, обслужвайки по този начин „червените“ интереси, но бяхте разгромени. След мандата ми като кмет освен всичко друго, което съм направил, в съзнанието ми са останали и няколко скромни неща, които в политически план съм извършил:

  - При встъпването ми в длъжност уволних светкавично над 300 чиновници от Общината „селектирани“ в комунистическите години като верни партийни кадри;

  - За една нощ разписах всички заповеди за въвеждане в имотите им на десетки пловдивчани по закона за реституцията присъдени им от съда, но умишлено „блокирани“ от предходната уж демократична власт в градът ни в голямата част доминирана от сподвижниците на г-н Марков от ДП. „Наложи“ се дори руският консул да „освободи“ резиденцията си в центъра на Пловдив за да настаня обратно семейството изхвърлено в комунистическата вахканалия за 24 часа от дома си в покрайнините на града, при установяване на руското опекунство в Южна България.

  - Предотвратих фалита на Общината, която беше с над 35% дефицит с кредити, голяма част, от които бяха дело на ваши съпартийци от ДП;

  - Заедно с областният управител А. Андонов застанахме начело на януарските събития през 1997 г. в края на които осъществихме блокадата на Пловдив, а три дни по късно комунистите паднаха от власт.

  - След мое предложение през януари 1997 г. прекръстихме площада пред Общината от „Ген. Гурко“ на „Стефан Стамболов“, като изградихме и негов паметник;

  - След победата организирахме осъществяването на крупни инфраструктурни проекти в Пловдив;

  - По моя заповед демонтирахме всички партизански плочи от улиците на града;

  - По мое предложение Общинският съвет взе решение за демонтажа на паметника „Альоша“, което продажни магистрати отмениха;

  - Вдигнахме паметник на репресираните от комунистическия режим пред Общината на мястото на бившия паметник на „Комунарите“...

  На предстоящата сесия на 2-ри август 2016 г. по мое предложение ще се обсъжда изграждането на паметна плоча-барелеф на истинския пловдивски дисидент Йордан Русков. Той е поетът написал през 1956 г. в подкрепа на унгарската революция стихотворението „Зов за свобода“. За този стих е осъден на седем години затвор, повечето от които излежава ефективно. Ето само този човек признавам за истински дисидент на Пловдив.

  Кои сме ние двамата с вас г-н Марков? Аз съм обикновен човек. Нямам никакви политически заслуги преди 10-ти ноември. Когато дойде времето за политически промени каквото можах направих. Навярно е много скромно. Ако не ми бяха отнели втория кметски мандат, сигурно щях да направя много повече? Отнеха ми го, защото се противопоставих на опита за кражба на 200 дка. пловдивска земя от високопоставен държавник на синята партия. След дълги съдебни дела общината „приюти“ този ценен имот в активите си. Изключиха ме от СДС, защото бях против втория мандат на д-р Чомаков. В този мандат стана имено „кражбата на века“ в полза на Гергов, за който на сесията на 28-ми юли т.г. разпространих декларация отразена и във Faktor.bg. Вие прочетохте ли я? На предишната сесия бях избран не за „пресен съдружник“ на олигарха, както се опитвате да ме дискредитирате, а за представител на Общината в това смесено дружество, за да се опитам да върна част от заграбените от руския консул имоти.

  Този процес стартира. Не знам дали ще го подкрепите - това не е като да следваш събитията. През януари 1997 г. не ви виждах на митингите на СДС, не ви видях и следващата година, когато устоявахме позицията „за НАТО“. Г-н Марков, бяхте депутат, „общественик“ - не си спомням какво точно сътворихте вие за Пловдив и „антикомунизма“ ви от онези позиции. Може би единствената ви рожба е предложението от преди известно време в подземието на Общината да се изгради „Музей на злото“, в който покой да намерят репресираните и преди 9-ти и след 9-ти септември. Съюза на репресираните в България категорично отказа възможността за подобна „коалиция“. Отказах ви и аз, защото мъжете от моя род са преследвани след 9-ти септември. За вашите не знам. Ако продължавате с опитите за спекулация с името ми, следващия път ще се видим в съда. Досега ви прощавах, защото все пак бяхте „син депутат“. За съжаление!

  Спас Гърневски

 • пари,пари...

  Идете в Милано , в Кьолн , в Лондон , в Москва и вижте за какви изложения/панаири става въпрос ! А тук някои са седнали да ни убеждават , че това е нещо безперспективно .

 • До читател

  По-куха кратуна и чугунен череп от тебе няма . Ти не си и от ГЕРБ куха лейко. Единствено защитавайки необмислените тези и изказвания на Тотев те превръща в скункс. Жалко за скункса

 • Герги

  Интересно, последният коментар е без опция да му се отговаря. Що ли !? Или си платен трол или си администратор на сайта. А ганьовщината е присъща за тези, които я виждат и усещат. Едва ли панаира се е появил и просъществувал повече от век и то с международно участие. Панаирите в световен мащаб се развиват. Само МП -Пловдив през последните 10 години се съсипа и бастиса заради некомпетентни и крадливи люде. Всички ги знаем героите в тази разруха!

 • читател

  отговори на: Герги

  Герги, от да бързаш да си пуснеш комент, чак името не си си изписал правилно. Гледай напред, в бъдещето... Същото важи и за по-горе писалия вонящ трол.
  Друг въпрос е, че Митьо Пищова от с. Ягодово, каквото е захванал е фалирал... Щом Пътни строежи забатачи и продаде, какво да говорим за качествата му...
  Говорим, че и при добър мениджмънт Панаира в сегашния си вид мегаразмер няма бъдеще...
  Очевидно и двамата сте тролове в дупки, които хал хабер си нямате от правенето на съвременен бизнес. А сега той не се прави като от миналия век... Всяко нещо с времето си...

 • До Читател

  Не те знам какво същество си , но до вчера громеше Гергов и кражбата на панаира , а днес четеш лекции на простолюдието колко е необходимо да стане тази сделка факт и Гергов да получи още 29% от акциите за да може вече и да продава части от панаира . Ама наистина си миризливец Читател.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм