×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 3346

Учителският събор като пленум на БКП

Автор
Вторник, 21 Юни 2016 08:00
Учителският събор като пленум на БКП

Два дни в училище вече вървят шеги и закачки за прословутия учителски събор.

Какво ли не чух. Защо им трябваше на МОН този безумен пленум. Само вицове остават след себе си, не знам за реформи, още по-малко за десетпроцентови увеличения.

Предварително директорите получиха строги инструкции. По списък всяко училище в страната трябваше да осигури нужния брой учители (по възможност по-опитни и верни). Също така да им даде командировъчни.

Колегите пристигат два часа преди регистрацията. Тъпчат се – търпят охраната на президент и високопоставени. Изнервят се от проверките. Тридесет минути, за да стигнат до тоалетната.

Зала „Армеец" не може да се напусне преди края на събитието. Подхвърлят им по бутилка вода и сандвич. Местата са точно посочени. Чиновникът статистик Асенов от с. Югла е наоколо – ще трябва да преброи дивите зайци-учителки.

Отпред излизат верните, добрите, младите и мъжете. Обещано им е нещо.

Повечето учителки, а също и Трифонов – младият помощник на Асенов, виждат абсурдността на начинанието, но са принудени да мълчат и да търпят, поради заплахата от наказание.

Говорене от трибуната – висок патос, стигащ до неадекватност.

На някои от присъстващите им втръсва. Водещите Рачков и Игнатова подсилват абсурдността на ситуацията.

Вадят се свирки, леко тропане. Надъхани начални учителки пляскат силно.

По сценарий накрая на сцената излиза Иванка Иванова от Симитли. За първи път от началото на събитието някой споменава изпитите за Национално външно оценяване. Рекордно ниски оценки по математика, като всеки трети седмокласник има двойка. Усещане за прогнила и нагласена самокритика.

Акцентът е върху датите и начина на провеждане на изпитите.

Силни ръкопляскания за нещо си.

Вълчев стои кротко на „седенката". Предвидливо не се изказва. На видеоекран текат записи на доволни учителки. Високопарни изказвания. Пак ръкопляскания. Скоро преброяването приключва без нито един „заек" в статистиката. Нищо не пречи на преброителите да отпразнуват шумно „изпълнената задача".

Това с видеоекрана, изказванията и аплаузите съм го чела в книгите на Оруел. Виждала съм подобни ситуации на клипчета по пленумите на БКП. Чела съм и архива на писателите от преди 1989, там има едно такова симулативно говорене и вина наужким.

Не допусках обаче, че в днешно време някой ще поиска да поразходи 12-тe хиляди простосмъртни учителки (предимно) от цялата страна, за да му ръкопляскат. Рафинирана перверзия.

Реформи се обясняват по по-друг начин и на друг тип форуми.

По пленумите от 50-те сякаш е било по-камерно. Такива масови сцени липсват и в ключовата антиутопия „Еквилибриум", където човешката емоция е в основата на всички разриви, вследствие на което емоционално стимулиращите предмети, както и изкуствата, биват забранени.

„Червенгур" на Платонов е препоръчителна книга и за работещите в МОН. Става дума за онзи рибар, който се хвърлил от лодката в езерото, вързвайки предварително краката си с въже да не би да изплува ненадейно. Тайно в себе си той изобщо не вярвал в смъртта, но искал да погледне какво има там, може би е много по-интересно за живеене, отколкото на село или на брега на езерото.

Очевидно на някого не му е интерeсно на сушата. Аз я предпочитам, дори когато зам.-министърът споменава цифрата 25 млн. лева по проекти за квалификацията (ми). Мерси.

Искам си сушата, защото Дмитрий Иванич се опита да напусне брега, но след три дни го извлякоха от езерото и го погребаха до оградата на селските гробища.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

 • Доктор Ох сърби

  Няма да има увеличение на заплатите. Бурни ръкопляскания. :)

 • читател

  Брюкселската кукувица Кунева май нещо се опитва да копира ГЕРБ и събранията му в зала Армеец. Жалко и нелепо, като оценките на племенницата й на матурата, организирана от леля Кунева.
  Чакаме протокола, да видим дали малките Куневчета и Такевчета са с 2-ки на първи модул и 6-ци на втори...

 • за Кунева, кол

  Кунева като една опитна снаха от Политбюро, знае как се организират подобни мероприятия. Нали свекъра и Иван Пръмов нареди да се стреля срещу пловдивските тютюноработници. Тя сега стреля по доста по-префинен начин, а докато има будали да и вярват ще си постреля още малко. И докато онази дърта партийна секретарка Янка Такева, която приватизира СБУ не я изметат, учителите нищо добро не ги очаква. Този пленум беше организиран по правилата на Коминтерна. Посочени хора, верни хора, страхливи хора, ръкопляскаща вярна тълпа, която трябваше да изгони Кунева, Вълчев,Такева и останалата сган с колове, вместо да им се хили угоднически.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм