Айде по-внимателно с бурките, а?

Автор:
Сряда, 04 Май 2016 01:03
Айде по-внимателно с бурките, а?

Чета и искрено се смея на новия братвурст с кетчуп, който Патриотичният фронт забърква по темата Бурки.

Едни цифри се въртят за глоби, ум да ти зайде!

Но остави от кого и как ще се събират глобите, ако предложението на ПФ вземе, че мине през Пловдивския Общински съвет.

По-важно е, че Пловдив не е нито Пазарджик, нито Стара Загора.

Пазарджик си е отдавна за разследване с очевидните проислямистки гета - проспани от местната полиция, кмет и тайни служби. Стара Загора си носи комплекса от опожаряването.

Пловдив обаче е Европейска столица на културата.

Пловдив, София и Варна са лицето на европейска България.

Сега съвсем по темата.

Трябва да си изключително скаран с историята, за да не разбираш, че всяка забрана върху човешки права предизвиква обратен ефект.

Да погледнем Турция.

Кемал Ататюрк свали насила бурките и фереджетата, и разголи туркините от бившата Османска империя. Сега забраната се връща с двойна сила, а камшиченият удар плющи и плаши наред.

Забраненият плод е най-изкусителен. Това е и причината в Турция жените масово да се забраждат - след десетилетия забрани.

Ако пловдивските старейшини забранят бурките (дето ги няма впрочем освен в нечии фантазии), бъдете сигурни, че до края на годината гетата ще се обуркосат. И няма никакво значение каква ще е глобата - тя ще е несъбираема.

Това първо.

Една друга опция ще предизвика комични ситуации, ако кмет все още беше "патриотът" Славчо Атанасов.

Да речем, че му гостува (официално) кметът на община Бейоглу (със съпругата си). Ще ли Атанасов и как ще да накара кметшата на Бейоглу да свали бурката от главата си? 

Този миг вероятно ще да е още по-паметен от обявяването на война на Либия дни преди Муамар Кадафи да бъде екзекутиран от самите либийци.

Или може би в предложението на ПФ ще има изключение за официални делегации, туристи, чужди граждани и пр.?

Кой и как ще проверява обаче чуждите граждани и туристите?

А сега - съвсем сериозно.

Няма по-висша ценност от свободата, а най-висшата свобода е личната свобода.

Всяко посегателство върху личната свобода е посегателство върху личността.

То може да се нарече с различни думи - тоталитаризъм, фашизъм, диктатура, но иначе си е просто смазване на личността, на личното достойнство и право на избор.

Ако с местен закон накараме тези, които носят бурки, да ги свалят, ще ги направим ли християни, или напротив - ще ги тласнем към фундаменталния ислям?

Кажете де, отговорете, драги проектовносители, първо на този въпрос. Отговорете си сами.

Прочие, религията няма значение. Крайностите във всяка религия са от значение. А Европа и Пловдив като Европейска столица на културата би следвало, надявам се, ще ми се да кажа - убеден съм! - ще бранят личната свобода и свободата на личен избор.

Ако трябва - ще я бранят с полиция, ако трябва - с армия. Но ще я бранят.

Защото без тази свобода нищо не е възможно - освен завръщане в пещерите.

И хващане за боздуганите.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (15)

Покажи предишните коментари
 • Пловдивчанин

  Комунисто-патриотарите мислят само в категории враг и добре, че няма никога повече на управляват България, иначе не ни мърда нова катастрофа!

 • anonimen

  Нафиле ругаете г-на Баева...нали и той блажно требе да руча.И требе да се подмаже доволно на г-на Кмета,та да продължи да излиза гечинмека.
  Г-н Баев,такъв логико-политически тюрлюгювеч сте натворили,че сте за литературна награда.

 • Якоб Янов-Одеса мама

  Я зашьол в шикарний ресторан!
  Там сидела Бурка,в коженой тужурке
  а под бурка прятался нагант...

 • М

  Най-накрая да прочета нещо смислено по темата. Бурките съвсем не са най-големият проблем на Пловдив но определено помагат да се отклони вниманието на хората от същинските проблеми. Някой случайно да се интересува какво стана с КТБ и къде изчезнаха парите на народа?

 • Румен Нейков

  Баев, Вие какво предлагате? Как да се действа? Както с КТБ ли? Да се правим че вярваме на ББ, че няма проблем и че всичко е под контрол? Или да се каже истината и да се действа прагматично за отстраняването на проблема. Защото тези покривала не ги е имало в България никога. Защо и откъде се появиха изведнъж? Каква е причината в 21 век едни жени, които до преди една година ходеха с открити лица, да ги крият за де съблазняват мъжете. Преди една година не ги съблазняваха с откритите си лица или мъжете бяха някакви други? Как мислиш? Познаваме се от много години и прекрасно знам, че си точен и аналитичен. Бъди честен поне към себе си, ако не си такъв към читателите си. Дай на хората, които те четат, аналитичен отговор защо е всичко това - и бурките и твоята защита на жените, които изведнъж си ги сложиха.

 • Аля

  Кога не си прав - не си! Причината за забрадките в Турция не е запретния плод, а плащането да се носят. И не се ли забрани овреме, пиши ги бегали после. Няма такива номера като "свобода на вероизповеданията" за забраждането на малолетни. А училищата в България са светски. Ако мама и тати настояват детенцето да носи забрадка, да бъдат така любезни да се бръкнат за частно училище. Обаче ако в частното училище детенцето не сдаде годишните изпити, сваля си забрадчицата и отива да учи в държавното школо, инак мама и тати ги гепват органите за защита на децата за лоши грижи и неосигуряване на възможност за придобиване на образование, задължително по закон. Ай сиктир от измислени права, донесени отнякъде.

 • Emily Plovdiv

  Напълно съм съгласна, че глобите за бурките биха били несъбираеми, а също, че Пазарджик отдавна е за разследване. Само дето колкото и да разсъждавам след подобни красиво написани апели за демократичност, няма как не подкрепя забраната за бурките. По тази причина навсякъде по темата за бурките пиша следното: Замислете се, че тези ‪#‎бурки‬ са перфектна дезигировка за закоравели, а и издирвани престъпници от двата пола. Дори само от съображение за сигурност трябва да бъдат забранени за носене на публични места. Същото е с онова затъмняване стъклата на МПС-тата, но да не се отплесвам.

  ‪#‎забрана‬ !‪#‎носене‬ ‪#‎бурка‬ ‪

 • Отговарям на Румен Нейков и Емили Георгиева, които пишат тук с имената си.
  Първо, целта на добрия и честен коментар не е да налага мнение, а да предизвиква мнения. По тази точка, която се учи във всяко добро училище по журналистика не от тоталитарен тип, коментарът ми очевидно си е свършил работата.
  Ето още доводи за написването му:
  1. Изключително непрофесионалното и популистко навлизане "с ботушите" в темата от страна на Патриотичния фронт. Те вадят гръмотевични глоби, без да са наясно, че целта на глобата е да бъде събрана. Несъбираемата глоба ще увлече такива "народни" маси в гетата да нарушават и по друг параграф закона, че наистина бас държа - ще има бум на бурки в рамките на половин година.
  2. Ако главният прокурор Сотир Цацаров има данни, че се плаща на български граждани да носят бурки, следва незабавно да ги оповести заедно с тарифата, както и източника на финансиране. Прокуратурата и ДАНС трябва да прекъснат възможно най-бързо този поток. Ако плащането е факт, тогава е разумно държавата да наложи такси за носене на платени облекла, доколкото си спомням, той подхвърли цифрата 120 лева, която е разумна и далеч от цифрите на ПФ.
  3. Разбира се, че в детски, учебни заведения, общински и държавни институции е изключено носенето на религиозни облекла. Но как човек ще се облича в личния си живот, си е неприкосновено право.
  4. Тезата, че под бурки се крият терористи/стки, е несъстоятелна. Под бурки могат да се крият и агенти на ДАНС. Това впрочем се прилага в страни с далеч по-силна система за сигурност. Напротив, тоталната забрана срещу религиозни символи, каквито са и облеклата, само може да превърне България в мишена на терористи, облечени в дънки и минижупи. Спомнете си момчето, което взриви летище Сарафово...
  5. Ще спра дотук, тъй като ставам дидактичен, а вече казах - целта на добрия коментар не е да налага, а да предизвиква мнения. Plovdiv-online това го умее най-добре и затова се радва на интелигентни читатели, независимо от различия в позиции и представи за света.
  Ще приключа с въпрос - #КОЙ ще носи отговорността и негативите от една забрана, която неработи? Понеже аз съм убеден, че предложението на ПФ, каквото се транслира от говорителите им, е практически неприложимо и залага бомба със закъснител в Пловдив. Вероятно поради липса на компетенция и експертиза, а не с други помисли.

 • И аз съм убеден!

  Уф, ... има само едни бомби със закъснител в историята ни! Кога със закъснител, кога без - все поражения на обществото причиняват! И това са слагачите, подмазвачите, припявачите на силните на деня...

 • г-жа Бандерова

  А националния праздник "Хелоуин"?Хвала!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм