Въпреки "еколозите" - зоопарк ще има

Автор:
Вторник, 16 Февруари 2016 17:45
Въпреки "еколозите" - зоопарк ще има

Тези дни Гребната прелива от народ. От хора не можеш да се разминеш. Топлото време изкара на чист въздух хиляди, които до мръкнало се разхождаха на воля. За съжаление нямах камера, за да покажа страхотното настроение, което заливаше двата бряга Гребната.

Там обаче срещнах познати дори от "Тракия", които бяха прекосили целия град, за да се насладят на водната красота и природа. Пред строящата се Зоологическа градина също беше пълно с хора, които коментираха предстоящото откриване на атракциона.

По-възрастните обясняваха на палавниците какви животни ще има тук и че те ще живеят в условия близки до истинската природа. Както е известно, зоопаркът ще бъде открит през лятото и няма да има аналог в България. А през април ще започне залесяване, за да се компенсират отсечените дървета, макар че техният брой не е фатален.

Направих импровизирана анкета с посетители на Гребната. Зададох само два въпроса: "Искате ли Зоологическа градина и не се ли притеснявате, че природата ще пострада?" Сигурно питането ми е било доста тъпичко, защото някои ме погледнаха доста особено. Явно са помислили, че се бъзикам с тях.

Въпросите умишлено бяха свързани с миналогодишните действия на еколози, които се опълчиха срещу строителството на зоопарка. Тогава станахме свидетели на срамни сцени. Еколози нападнаха работещите там строители, като дори налетяха на бой.

Според техническия ръководител на обекта Иля Гонзалес една група от 15-ина души по традиция се опитва да саботира проекти, които цял Пловдив иска. Той припомни, че тези хора, които грачели срещу зоопарка, по същия начин се държали по време на изграждането на фонтаните в Цар Симеоновата градина, които сега са истинска атракция под тепетата.

Има още една причина да сме доволни от предстоящото откриване на зоопарка. Преди дни Пловдив се класира на изключителното престижно 3-то място в анкетата за определянето на европейски град с най-добра туристическа дестинация. А зоопаркът ще бъде едно от местата, които ще привлича гостите на Пловдив.

Ще си позволя един въпрос и към еколозите.

"Уважаеми господа, досега не съм чул да атакувате със същата страст, с която бранехте дърветата около зоопарка, горските бракониери, които всекидневно изсичат хиляди декари гори?"

Отговорът ми е известен. Знаят го и пловдивчаните, които със сигурност още ми се смеят за тъпите въпроси.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (5)

 • г-жа Бандерова

  Устами Стратеви глаголит Всевишний!Хвала!

 • Божко

  Стига сте давали трибуна на тоя изтряскъл старец. Материалите му са написани в стил "Работническо дело" от предан на Политбюро драскач... Тотев няма нужда от хвърлянето на Божо Статев на амбразурата.

 • Тракиец

  Отдавна ние от Тракия, изобщо не идваме на Гребната, колкото и да пишеш, там няма нищо. ние се чувстваме идеално в Лаута и много скоро единственото място май ще стане Лаута, защото както орязаха, а сега и ще застроят Гребната,натам ще е само бетон. Тракия е най-прекрасния район, имаме си всичко

 • ....

  Ще има, разбира се, но не само въпреки еколозите, ами и въпреки икономистите и юристите. Всяка сделка и проект на властта в Пловдив трябва да се разследва под лупа. Не се съмнявам, че ще има арести.

 • читател

  За зелените екоидиоти да се подготви специална централна клетка в зоопарка...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм