×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 3346

Бити учители и потърпевши деца

Автор
Неделя, 10 Януари 2016 00:29
Бити учители и потърпевши деца

В първите седмици на Новата година родител на осемгодишно дете влезе в клас и наби учителката му, защото му взела телефона. Случката се е разиграла в севлиевско училище. Учителката излезе с открито писмо с безпокойство за нацията и тормоза над колеги и лекари. В интервютата си звучеше откровено и загрижено. Случаите на насилие са доста и сигнализират за болно общество – съгласна съм. Само дето Мишел Пфайфър вече изигра грациозната учителка г-ца Джонсън в „Опасен ум” – щяхме да я повикаме на помощ спрямо развилнялата се майка. А как само имаме нужда от млади учители с остър ум и варианти в повдението си!   

Познати ме питат не се ли страхувам да бъда учител. Не се страхувам, защото никога не съм попадала на подобен род агресия, въпреки че освен в езикова съм работила и в професионална гимназия. Има една много тънка и невидима линия, която никой от нас (родител, ученик, учител) не може да минава – усетила съм го от първия денв клас. В училище има правила, които трябва да се спазват, но понякога съм виждала срещу себе си бушуваща енергия и напрежение на макс. Тогава не настоявам за нищо – броя наум, дишам и давам на всички ни време. Инстинкт за самосъхранение, елементарна психология... Правила не се налагат само със сила. По дефиниция младежите правят наопаки. Тогава помага ангажираността с нещо градивно, възможността за изява и разговора. Останалото е агресия или формални правила, които ако ние учителите наложим – си въобразяваме, че сме по-уважавани. По друг начин го каза Лозан Панов – председателят на ВКС. Правото определя спаведливост за всички, очевидно там важи човешкият фактор и морала, там е по силите ни. Върховенството на закона е мярка и „буква”, aко не присъства общата рамка на правото, пред която няма привилегии за едни или други. Има отговорности обаче – ясно посочени.

 Учителката взема телефона, а родителят я удря в окото. Всеки според своето „върховенство” – докрай, и уж в името на учениците. Пред техните очи се разиграва неприятната случка. По този начин се задават възможни модели на поведение и реакции...

 Обединяващото между всички правила и закони е нещо изключително просто – усещането за справедливост, на което така много държат децата ни. И г-ца Джонсън, за която се твърди, че наруши правилата, но и промени живота им!  

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • педагог

    Госпожо Иванова, като учител ще изразя несъгласие с тезата Ви.И аз не съм имала такъв случай, но няма самодоволно да отричам агресията спрямо учителите.А тя е недопустима - във всички случаи.По един начин се работи с големи ученици (както е при Вас и при мене), по друг - с малки.Аз не бих давала съвети на начален учител.А да се позовавате на филм, за да защитавате теза, е меко казано несериозно.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм