Здравейте и гласувайте

Автор:
Събота, 06 Юни 2009 21:46

Антон Баев 

ImageЧерешова Задушница мина. Вярващите християни изпратиха душите на мъртвите, които на 40-ия ден след Възкресение слизат за малко при живите, вероятно да им кажат, че няма страшно, че страхът е само липса на представа за вечното, за стойностното. Мир на праха на скъпите покойници!

Не знам дали ще го наречете ирония на съдбата или друго - но точно на 41-вия ден след Възкресение гласуваме за евродепутати. Мога да ви кажа само - гласувайте!

Знам, че мнозина - и в провинцията, която пообиколих тия дни, заявяват: "Защо ще ходя да гласувам за хрантутници, които ще вземат по 15-20 хиляди заплата, без да вършат нищо? Дори няма да си купуват сами самолетните билети!"

Подобни приказки са нелепи, защото все някой ще вземе тази заплата плюс хонорарите. Важно е всеки от вас да каже кой - ако не персонално, то коя политическа сила би могла да стори добро за България. В този смисъл - не ми се ходи да гласувам, що да си губя времето - е глупав избор. Това е бягство от избор.

Впрочем - цяла Европа гласува. В една Холандия например крайната десница е втора - с 4 депутати, след християндемократите. Да го кажа по-просто: тенденцията на разпад на Европа съвсем не е за подценяване. Още по-опасна е тенденцията да се пренебрегват слабите, новите страни-членки - като България.

България обаче не е слаба страна. Ако някой бъдещ евродепутат си направи труда (нелек, разбира се) да изчисли с колко малка България дотира голяма Европа, ще се види, че всеки ден, всеки час от тялото българско се пуска кръв, да, кръводарители сме на стара Европа.

Аз не говоря за отчисленията от бюджета, които даваме на Брюксел. Говоря за десетките, стотиците млади българи, които - изучени у нас, и от нас - напускат родината, за да работят за европееца. България не получава нищо от изтичането на мозъци, от изтичането на млада кръв.

Защо?

Задайте си този въпрос. Задавайте го на вашите кандидати за евродепутати. Ако продължават да гледат умно - теглете им по един шут. Но пък и да си мълчите над салатата и ракията, да сумтите и България - Ейре да е главната тема за разговор, е някак си провинциално.

Какво да правят младите с такива татковци и дядовци, Вазов го е казал най-добре - с такива Чичовци!?

Та - гласувайте!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм