Кой носи отговорност за безчинствата?

Автор:
Сряда, 19 Август 2020 11:53
Сградата на Министерство на вътрешните работи Сградата на Министерство на вътрешните работи

Кой носи отговорност за поруганите държавни институции с всекидневни замеряния с яйца и домати?

Българският премиер.

Кой носи отговорност за терора да не могат работещи хора да ходят нормално на работа, на семейства - да се придвижват, на деца - да играят вън, на пенсионери - да се порадват на слънцето?

Българският премиер.

Кой носи отговорност за лумпенизацията на самите протести?

Тук отговорът е двоен - президент и премиер. Понеже от размахания юмрук на първия тръгнаха протестите, а от бездействието на втория се лумпенизираха след 40-тия ден.

Когато държавата и държавността горят, да пишеш нова Конституция, е, меко казано, политическо дилетантство.

Никой, дори коалиционните ти партньори, няма да четат написаното.

Нарушени са и продължават да се рушат основните конституционни права на гражданите на България - свобода на придвижване, свобода на работа, свобода на избор.

Нормалните стават заложници на ненормалните. За какъв нов закон иде реч, като не се спазват правилата на стария?

Кой трябва да върне нормалността в държавата?

Законно избраните институции - президент, правителство, парламент. И трите обаче не могат.

Тогава?

Тогава остава репресивният апарат да вършее на воля.

Ситуацията на безпомощност у нас твърде напомня 20-те години в Германия, известни като Златните двайсетте, слабата власт, върху която избуява националсоциализмът.

Ако премиерът Борисов е твърде уморен, или твърде обезпокоен да не накриви шапката на все по фашизиращи се протестиращи, по-добре е да дава оставка незабавно, отколкото да слуша непрекъснато променящи се съвети от близкия си политически кръг.

Каквито и проекти за основен закон да предложиш, няма ли законност - те са за коша. А кой руши законността повече - тези, които блокират кръстовища, или тези, които им позволяват да го правят?

Каквито и нови хора да назначиш, нямат ли свобода да действат според закона, те са карикатури. Прочие, не е ли престъпление да не позволяваш на органите на реда да бранят закона?

Не съм привърженик на силната ръка в управлението. Но да демонстрираш силна ръка само пред подчинените си, чиито глави хвърчат като дини в бостан, а да си плах да запазиш държавата, си е садо-мазохистичен комплекс.

Псевдохристиянската позиция за шамара по бузата, която демонстрира премиерът, е добре да я демонстрира в личен план, а не на гърба на всички ни.

Тази позиция сигурно ще върви за манастир, но не и за държава.

Един монах винаги може да мине през блокадите без охрана, например, както ни се налага на нас да го правим всеки ден, но един премиер - едва ли.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм