За Спящата красавица и принца от София

Автор:
Сряда, 19 Февруари 2020 09:50
За Спящата красавица и принца от София

Голям вой се нададе от първия ден на назначаването на бившия телевизионен журналист Богомил Грозев за управител на Общински институт Старинен Пловдив.

Воят е еднопосочен - Разпни го! Осанна! - засега няма.

Преди да посоча няколко за и няколко против, нека хладнокръвно (по романа на Капоти) да отбележа, че новината за назначението беше определено лош пиар.

Тя бе съобщена от самия Грозев в телевизията, за която последно работи - Нова.

Това породи слухове, че дългата ръка на собственика на Нова - Кирил Домусчиев, се протяга към Стария Пловдив.

Слуховете се крепят на сключената в мандата на кмета д-р Иван Чомаков публично-частна сделка с бизнесмена Георги Гергов в създаденото преди повече от три петилетки смесено дружество Пълдинтур инвест и вързаните в договора ръце на общината като миноритарен съсобственик.

Впоследствие дяловете на Пловдив съвсем се стопиха, тези на Гергов се увеличиха, а друга община - Варна, вече е също съдружник и то с по-големи дялове от пловдивчани.

Тъй или иначе, дузина знакови къщи в Стария град се управляват от Гергов.

Разбира се, че той би могъл да ги продаде на друг бизнесмен и община Пловдив много трудно може да се противопостави.

Само че, ако това стане, Грозев едва ли може да помогне - в едната или в другата посока. То Общинският съвет не може, камо ли един общински служител!

Атаките срещу журналиста са в няколко посоки.

Първата е - защо е назначен без конкурс.

Трябва да кажем, че законът го позволява и това вече е отигравано примерно с предишния управител Йордан Илиев. Ще добавим, че и проведеният преди назначаването му конкурс се провали - поради липса на кандидати.

По мой спомен, без конкурс бе назначена и Амелия Гешева, която сега е зам.-министър на културата и свърши много за Старинен Пловдив, най-вече по линия на реновирането на къщи (Клиянти, например) и оживяването на резервата със събития. Впрочем много свърши и Илиев - особено с въвеждането на комбинираната система билети за вход в музеите и другите паметници на културата в Старинен Пловдив.

Грешка бе определянето на Старинен Пловдив като Спяща красавица. Поне в последните 8 години Трихълмието не само се оживи откъм събития, не само се реновираха рушащи се къщи и Античния театър (впрочем през топлия сезон той е буквално предварително продаден за година напред - за концерти), но и се уголеми в посока юг - с включването в културно-историческия ансамбъл на Малката и Голямата базилики.

Така, че да се говори, че Стария град е бил в тежка анестезия, вероятно е вярно за един по-предишен период - 90-те и началото на новия век.

Втората атака е по линия столичани в повече.

Тя е възрожденско-смешна в патоса си - щом не е от Пловдив, нищо не разбира от култура и особено от културата на Трихълмието.

Ако демаркационната линия е Само пловдивчани, какво прави два мандата при столичния кмет Фандъкова заместникът й по култура Тошко Чобанов? Или София също да спусне кепенци пред несофиянци? Какво прави Амелия Гешева в Министерството на културата?

Прочие, кметът Здравко Димитров, който пое риска да каже, че Грозев е лично негов избор, отбеляза, че и Начо Културата, и Амелия Гешева не са пловдивчани, но са сред най-знаковите управители на Стария град.

Третата атака е по линия големите пари в Нова и скромните средства на общинския служител, макар и на директорски пост.

Тук Грозев не даде ясен отговор колко е получавал в Нова, но вероятно и не може да издаде фирмена тайна. При всички случаи е получавал повече.

Разбира се, че е личен избор не само да смениш месторабота, но преди всичко - местообитаване. Грозев посочи, че вече има обратната тенденция - столичани да се заселват в Пловдив, и заради начина на живот (айляка), и заради перспективни бизнеси под тепетата (особено във високите технологии). Може да има и трета причина, но тя вероятно е твърде лична за споделяне.

Във всеки случай, нападките от първия ден издават, първо, дълбок провинциален комплекс. Второ, непознаване на спецификата на съответната длъжност и нейните отговорности.

На зам.-директорския пост, например, се върна чудесният реставратор-археолог Елена Кантарева, моя съученичка от първи клас, впрочем. Последните 8 години тя не беше на този пост по една или друга причина.

Чуха се призиви - защо не е директор? Ами защото не иска.

Нейният мотив да се върне в Управлението е завършването на, как да го кажа, че да не е високопарно - сърцето на професионалната й кариера, Голямата базилика. Но за да разбереш мотивите на човек какво, кога и защо го прави, трябва все пак да говориш с него, а не да му вменяваш неща, които не иска да прави.

Дали Богомил Грозев ще се справи в ролята на принца, който събужда Спящата красавица, след като сам си избра тази роля - за това са необходими поне 100 дни.

А и Спящата красавица, както знаем от приказката, се събужда с целувки, а не с плесници!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • Божана Ап.

  Софийските скакалци опоскват Пловдивската нива поканени от филибейските щурчетата.

 • Божана Ап.

  В годините назад при номинациите за районен кмет само един си направи самоотвод с аргумента, че ще му падне заплатата! Време е за баланс по имуществените декларации, КОЙ от каква заплата поема изборна длъжност срещу какво ново заплащане. Не вярвам на хора с ИДЕАЛИ да работят за по-малко пари срещу обществено оплюване освен мазохистите.

 • Фен

  Значи, този с избелените зъби, говорител често дето открадна апартамента на дядо си, изгони жена си и взе д уга. Сега домусчиев го е изпратил да опоска старият град. Ех, Пинокио ще съсипе града

 • Do you need a quick LoanDo you need a quick Loan

  Имате ли финансови затруднения?

  Мога да те избавя от финансовите ти затруднения. Взимам краткосрочни и дългосрочни заеми от 500 до 30 000 000 евро за период от 0 до 20 години максимум при лихва от 3%. За повече информация се свържете с мен.
  Email: financialserviceoffer876@gmail.com or from Whatsapp: +91 8929509036

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм