Брекзит с районните кметове или сделка "Брюкселско зеле"?

Автор:
Сряда, 12 Февруари 2020 13:13
Брекзит с районните кметове или сделка "Брюкселско зеле"?

Николай Радев, водач на скромната група на БСП в Общинския съвет, хвърли (минала междудругото) реплика, че времето на Славчо Атанасов може да се върне. С две думи - БСП отново да влезе в местната власт през задния вход. Заради неразбирателства в ГЕРБ.

Това стана на вероятно най-важната сесия на ОбС за 2020 - тази за бюджета, вчера. А поводът бе ултиматумът на групата на ГЕРБ да се приемат - или да! - предложенията за корекции в бюджета на стойност 3.5 млн. лева, които да развържат ръцете на шестте мажоритарно избрани кметове на райони да планират, правят и възлагат проекти.

Корекцията мина, макар зам.-кметът по финанси да каза, че е изненадан от предложението и се наложи близо час прекъсване на сесията. (Със сигурност това е белег за липса на диалог.)

Самите районни кметове (с изключение на Георги Стаменов и Иван Стоянов, който пък беше категоричен, че ГЕРБ е единен и разцепление няма) не коментират ситуацията (към момента). Тя, разбира се, е политическа, понеже касае две полярни виждания за боравенето с публични средства.

Едното е централизираното и там пример (уви жалък) e самият Славчо Атанасов. Впрочем кметът Здравко Димитров даде като лош пример въпросната теза - ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Другото е децентрализация и самостоятелност в рамките на правомощията на мажоритарно избран районен кмет.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров обясни ситуацията като разминаване, но не изключи някой да иска разделение между него като градоначалник и районните кметове, макар всички да са от ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив и бивш кмет Иван Тотев, за съжаление, не отговаря на обажданията ни, макар ситуацията да има нужда от политическо осветяване.

Това твърде напомня времето на напрежения между екскмета Славчо Атанасов и тогавашния председател на ГЕРБ в Пловдив Йордан Кюмюрджиев.

Резултатът бе - изгонване на зам.-кметовете от ГЕРБ, влизане на БСП във властта чрез свои зам.-кметове, и абдикация на Кюмюрджиев. (Той впрочем се подвизава като почетен председател на партията на Д. Каназирева Съюз за Пловдив, а в момента е и административен началник в Областна управа - та дотам водят подмолните течения, в най-добрия случай.)

Резултатът за Пловдив бе - изчезнали милиони (40), метли (за замитане) за 700 бона и пълна сивота в пейзажа.

Здравко Димитров бе ясен - колизията е дали средствата за инвестиционни намеси по райони да се управляват от Голяма община или от самите районни кметове.

Макар и решена засега, това може и да не сложи точка на спора. Понеже в момента районите имат общо 3.5 млн. лева по одобрени с приемането на бюджета проекти. Обаче парите са под условие. С две думи - правете проекти, възлагайте поръчки, но под условие. Когато има пари - тогава и ще се реализират, както бе съвсем ясен зам.-кметът по финанси.

Другият вариант, заради който ГЕРБ заплаши да не подкрепи бюджета, бе - по 300 бона на район за дупки независимо от големината и нуждите на съответния район и точка. Останалото движи Голяма община.

Мотивът за този чисто казармен тип политика бе празна хазна като наследство и несъбрани 22 млн. от бюджет 2019 - пак в наследство, а предстоящи разплащания за близо 10 млн. по вече сключени договори (за трети път в наследство).

Мотивът на районните кметове е - ние лукови глави ли сме или сме печелили избори, някои от нас по три пъти. (Тук ще отбележим, че едва ли и шестимата са настроени за брекзит!)

Брекзит или сделка тип "Брюкселско зеле" е вчерашното гласуване на коригираната бюджетна рамка и провокация ли е репликата на Николай Радев, че времето на Славчо Атанасов се връщало?

Ако отношенията Зико - Тотев са като на Славчо - Кюмюрджиев, може и да не е.

Брюкселската сделка се уговаряше точно 3.5 години и накрая се стигна до брекзит.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (8)

 • читател

  Метлите на Славчо Метлата са за 1 300 000лв. https://i.ibb.co/z4FR6dK/1300000.jpgИ няма как Пловдив втори път да пусне червените боклуци в управлението и съответно съсипията на Пловдив. Забравихме освен всички батаци по времето на Славчо и партизаните, че безстопанствените жици на Батаклиев, забатачил тролейбусите, че дори убиха и майката на сегашната червена депутатка.

 • Светнат

  А Кюморджиев, не абдикира,а го свалиха подкупните общински съветници от Атака ,купени от фирмата за боклуци в Пловдив. Такава е истината за жалост

 • гражданин

  Тотев си командва и върти на малкия си пръст всички районни кметове и общински съветници,те са като кукли на конци каквото им каже това правят.Цялата постановка за гласуването на бюджета е негова режисура и изиграна от послушниците и празноглавите общ.съветници.Той като кметуваше нямаше кой да му казваше какво иска партията защото той си беше партията и кмет и си правеше каквото иска ....Защо не е поканил Здравко Димитров на тайната вечеря за обсъждане на исканията им....Но Б.Борисов ще го търпи до определено време и да му гледа наглостта до къде ще му стигне и ще му бие шута.

 • Гражданин от сесията

  Отдавна няма Славчо. Той не е интересен. Нека сега се види Здравко и здравка, не могат да се оправят,, не знаят какво да правят. а този Кирчев що се прави на толкова велик. По-малко да сръбва

 • читател

  отговори на: Гражданин от сесията

  Кирчев пещерска ли сръбва? Че не е ясно още?!? :):):) Може и Бляк Рам;););)

 • г-жа Бандерова

  Г-н Баев,изключително компетентен и проникновен анализ!Хвала!

 • !

  Не подбира!

 • Do you need a quick LoanDo you need a quick Loan

  Имате ли финансови затруднения?

  Мога да те избавя от финансовите ти затруднения. Взимам краткосрочни и дългосрочни заеми от 500 до 30 000 000 евро за период от 0 до 20 години максимум при лихва от 3%. За повече информация се свържете с мен.
  Email: financialserviceoffer876@gmail.com or from Whatsapp: +91 8929509036

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм