Тотев напуска непобеден не само като кмет. Кой иде?

Автор:
Понеделник, 22 Юли 2019 16:33
Тотев напуска непобеден не само като кмет. Кой иде?

Предварително и своевременно обявеният (преди номанициите в районните структури на ГЕРБ - Пловдив) личен отказ на кмета Иван Тотев да се кандидатира за трети мандат е добро решение с далечна политическа перспектива.

Първо, то елиминира елементарното говорене на провалени вече кандидат-кметове като Славчо Атанасов, че ще се кандидатират отново само ако Тотев е опонент. Ами не е! Какво правите, господа? И що за идиотски мотив е да си издигаш личната амбиция за управление на град като Пловдив ad hominem (против личността - лат.)? Все пак одързостилите се да искат вота на пловдивчани би трябвало да имат един, да речем четиригодишен хоризонт, накъде да ги водят и как да развиват града. С метли и заплахи или с инвестиции и контакти (поне с Европейския съюз)? Но чакаме Атанасов да каже ще ли се откаже да загуби трети път или ще се пробва въпреки отказа на омразния му Тотев. (Това, разбира се, не обещава нищо за Пловдив освен сеир, личен.)

Второ, да се откажеш, когато си на върха и не си губил избори - не само кметски, но и никакви от 12 години насам включително като общински лидер на ГЕРБ  е повече от достойно политическо поведение. Тук опоненти на Тотев ще кажат, че е вдигнал бялото знаме под давление на Бойко Борисов. Дори да е така, няма как да е срамно. В последна сметка никой в ГЕРБ не би бил някой, ако проектът на Борисов не беше успял.

Вярно е друго - че два мандата са пределни за Пловдив (в цялата история на града от Освобождението насам е нямало кмет с повече от два мандата), в който страстите са южни и по византийски заострени.

Трето, хубав-лош, Иван Тотев остава в политическата история на Пловдив с най-дългата възможна изборна биография - районен кмет, областен управител, два мандата градоначалник - кметът, в чието управление Пловдив спечели пред София, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново кандидатурата за първа българска Европейска столица на културата. Дълго е за изброяване построеното в Пловдив по време на двата мандата на Иван Тотев, вероятно е съизмеримо само с времето на кмета Диран Парикян (съдя по записките ми от разговори с Начо Културата, в които той оценяваше с факти кметовете, с които е работил от края на 50-те до края на 80-те години на ХХ в.). Митологизираният от пловдивския летописец Никола Алваджиев кмет Божидар Здравков (впрочем той не е имал два последователни мандата!) е друга тема, тема от 30-те.

Но всичко това вече се превръща в политическа и градска история - дори с предстоящото откриване на новия пл. Централен и Художествената галерия на Гладстон 32 (обекти, строени впрочем по времето на Парикян заедно с Античния театър).

В политиката е по-важно да знаеш кога да се оттеглиш, отколкото кога да се (само)предложиш. Особено, ако си стигнал максимума на възможностите си и имаш реална самопреценка. Другото е патология, с която заразява дългата употреба на (срастване с) властта.

ИЗПИТАНИЕТО ПРЕД ГЕРБ - ПЛОВДИВ

ГЕРБ не е губил избори в Пловдив от създаването си преди 12 г. (единственото изключение е районното кметство в Южен, спечелено от ВМРО на последния местен вот). С подкрепа на ГЕРБ дори Славчо Атанасов стана кмет на града. 12 години по-късно обаче ГЕРБ в Пловдив е пред сериозно изпитание. Има ли и коя е обединителната фигура с хоризонт за управленец, която да спечели местния вот през октомври 2019?

На пръв прочит, номинациите от районните организации ще посочат кой партийната маса припознава за свой и кой - не. На втори, думата ще е на Изпълнителната комисия. На трети - на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вариантите не са кой знае колко.

Първи вариант - някой от сегашните зам.-кметове, районни кметове или директори на големи общински предприятия. (Впрочем при отказа на председателя на партията в Пловдив, няма нищо по-логично районните структури да си номинират своите председатели, иначе ще излезе, че не им вярват и не ги слушат. Твърде нелепо би било, ако районните председатели вземат да правят някакви други странни номинации, които очевидно ще трябва да мотивират пред структурите си, а биха поели риска да не бъдат чути и дори оплюти.)

Ако изборът се фокусира върху действащ районен кмет (това са единствените избираеми длъжности извън общинския кмет), вероятно ще се преценят процентите, с които евентуалният кандидат е спечелил мандат/и на предишни вотове, големината на районите и спецификата на управлението им.

Втори вариант - самоопределящият се като приятел на Бойко Борисов областен управител Здравко Димитров. Твърде възможен, предвид повече от силно тежащата дума на лидера на ПП ГЕРБ. Тук ще трябва да се прецени доколко Димитров е обединяваща фигура в местната партийна структура, след като игра против нея на предишния кметски вот.

Второ, лошият пиар с публично подчертаваните от него връзки с местни бизнес лобита и олигарси, както и проруският му профил доколко ще отблъсне привърженици на ГЕРБ от периферията.

Трето, приятелските му отношения с пловдивския владика Николай, известен с конфронтацията си с други християнски деноминации и отделни религии, доколко ще навредят на възможността за по-широка подкрепа. Тук следва да се отчете и какво е (не)свършено от областния управител в двата му мандата.

Трети вариант - ново лице, несвързано с досега упражняваната от ГЕРБ власт в Пловдив, е вероятно най-нереалистичният предвид малкото време до вота името да бъде наложено и припознато от пловдивчани, ако не е популярно по други причини. Ако се стигне до този вариант, голяма е вероятността това да е лице от силовите структури - армия, полиция, прокуратура, макар прокурорите да не са долюбвани в обществото (генезисът на ГЕРБ в голямата си част е оттам), по-малка от образователните - училища, университети (какъвто е случаят със столичния кмет Йорданка Фандъкова).

ВЪЗМОЖНОСТТА ПРЕД ВМРО

ВМРО имаха кмет на Пловдив в лицето на Славчо Атанасов, но за кратко. След първата година на мандата му, спечелен с подкрепата на младата тогава ГЕРБ, последва разцепление на самата ВМРО, Атанасов заедно с тогавашната си дясна ръка и председател на ОбС Пловдив Илко Илиев се сепарираха в отделна партия, вкараха БСП в местната власт с назначени от тях зам.-кметове и до днес практически са членове на трета политическа структура - НФСБ.

ВМРО обаче показа на предишния местен вот, че има ресурс, ако не за целия Пловдив, поне за втория по големина район - Южен, като спечели кметския вот там в лицето на Борислав Инчев. Партията напълно самостоятелно се представи повече от добре и на последните европейски избори, като прати двама депутати в Страсбург.

Опциите пред войводите си дали да заложат на районния си кмет в Южен, който е и общински председател на ВМРО - Борислав Инчев, или на депутата си Александър Сиди.

Третата звучи самоубийствено - да играят с предалия ги и губил два пъти избори в Пловдив Славчо Атанасов.

ШАНСОВЕТЕ НА БСП

Спряганата отново кандидатура на иначе достолепния директор на бившата Английска гимназия в Пловдив Николай Радев е шанс за БСП да реализира предизвестена загуба. Не защото Николай Радев няма качества, а поради прекалено дългото му застояване във властта - в качеството му на общински съветник и неуспял кандидат за кмет.

При БСП Пловдив обаче трябва да се отчете силният натиск на местния олигарх и партиен лидер Георги Гергов, който вероятно би имал по-голяма бизнес изгода, ако кметът не е от редиците на собствената му партия предвид конфронтацията му с националния й лидер Корнелия Нинова. В този смисъл шансовете на БСП и шансовете на Гергов вървят по различни писти, а вариантът кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив да е Здравко Димитров урежда повече собственика на Пловдивския панаир от който и да е от другарите му.

С две думи - шансовете на БСП преповтарят тези при управлението на Славчо Атанасов: да влязат, без да са спечелили избори, в управлението на града, поканени от кмет, издигнат или подкрепен от ГЕРБ.

ДЯСНА БЪЛГАРИЯ

Като Реформаторски блок, в друга конфигурация, разбира се, бившите СДС и ДСБ имат свое представителство в Общинския съвет и днес. Като Дясна България шансовете им да го увеличат изглеждат реални предвид също добрия резултат, който показаха на евроизборите, спечелвайки депутатско място в ЕП. Антируската реторика може да им е от помощ за политическа идентификация, с която несъмнено ще се отличат от трите по-големи политически формации.

МЕСТНИТЕ ПАРТИИ

Местният вот, за разлика от националния, дава опции и то немалки, за припознаване на лица, които иначе не са пътници в големия влак на националната политика. Възможностите им обаче са по-големи в по-малки населени места и по-ограничени в големите областни центрове, където твърдите партийни ядра до голяма степен не позволяват изненади.

Въпреки това партията на Георги Титюков, тази на Георги Колев и третата - на Дани Каназирева, са неизменни участници не само в местния парламент, но и в районните кметства. Как всяка от тях ще съумее да се (само)отличи от конкретните си опоненти, както и от мастодонтите, е въпрос преди всичко на личностна разпознаваемост, а и на донорски средства.

ДПС

Макар и системна партия, от която в голяма степен зависи националната политика, ДПС от години е с нулеви шансове в Пловдив. Защо?

Вероятно защото преди години Доган бе казал, че Пловдив не е сред бизнес интересите му - нямал минерални води.

Три месеца преди местния вот е твърде малко време, за да се роди нов мощен политически субект в Пловдив. Но не е съвсем изключено това да стане на национално ниво. Зависи от температурите и работещите шадравани.

Към тях нека прибавим и трудно уловимия с аптеките и бензиностанциите си като непрекъснато подвижен тренд Веселин Марешки. Много е възможно новият ОбС да е по-шарен от сегашния.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (25)

Покажи предишните коментари
 • читател

  отговори на: справка с ГФО:

  Орех с нафта, ББ взима правилното решение на местно ниво, да се реши чрез соц. проучване, кой да е номинираният за кмет от ГЕРБ. Зико - пловдивската баба Цека изгоря. За него са килимявката баба Николай, лудата Желязкова, отрепките на Радан...

 • ДАНС

  отговори на: справка с ГФО:

  Каназирева-Кленджарова гледай декларациите на кухите фирми от обръча ти фирми, собственост и под управление на гладните си родители - пенсионери от Гладно поле - милионери по активи без никаква икономическа дейност. Че и с офшорни врътки. Мълчи малоумнице, кръстила измамническите си фирми на името на сина си...
  Терикс ЕООД, Тери ЕООД, Карловска ЕООД, Теодор 2005 ООД, Кавала 2005 ЕООД...
  Малоумнице не сме се ровили, но ако синът е роден през 2005 г. си наистина сантиментална идиотка - да кръсти на рождената година на сина си - фирми, с които пере пари от политическа дейност. Добре че има дрогирани и пияни кретени и дебалеци с гевреци, та ти вързват с пари. И др. Гергов, той е само дебелак-диабетик от много ядене на съветски бонбони.

 • Бойко показа

  Пак ще бъде кмета Тотев

 • Катя Костова

  За 4 хиляди лева Баев които всеки месец ти плаща маминия толкова от тебе.напротив,маминия загуби изхвърлен от собствената си партия за трети мандат. Няма такова унижение.А "загубите" на Славчо цяла България знае как станаха.И сега вече няма кой да го спре,тьй като народа обезумя, че му фалшифицират на два пъти вота. Такива влечуги като тебе след два месеца първи ще целунат ръката на Славчо,но той журналисти не купува и с психически мръсници не общува.

 • Антон Баев

  отговори на: Катя Костова

  Много просташки изказ, анонимен естествено, но авторът е повече от ясен. Днес е празник на Пловдив и Съединена България, жалко за вас, "патриоти"! Така не се печели, камо ли да се гради и управлява град като Пловдив. Но - каквото каже народът, това да е. За мен не берете грижа, бъдете почтени и пишете, ако не културно, то поне не анонимно. Иначе излиза, че "патриот е, душа дава... но не свойта душа, братя..." В цифрата също лъжете, но за това си има други инстанции. Бъдете християни поне на Съединението и не плюйте... срещу вятъра.

 • Катя Костова до един психар

  Не учи другите Баев, как да пишат.По-голям мръсник от тебе в изказа няма.Оплю стотици почтени хора и то да служеш на един духовен инвалид и доказан клептоман за четири хиляди лева.Ти си срам за журналистиката.Затова след 2 месеца пиколо при мама Роза,ама и затова неудачника не ставаш.

 • Антон Баев

  отговори на: Катя Костова до един психар

  Досадна сте, драга! Поне правопис учете, нали сте учителка, не ли? Такава фиксация върху скромната ми особа е обяснима с девиантни реакции, предизвикани от неоцененост, високо самомнение, липса на ближен, на споделеност, а всичко това, ако не се лекува, води до суицидни състояния. Впочем - многократното явяване на избори при касирани предишни загуби е резултат на силно обострен суициден синдром. Бъдете здрава и пак - честит празник!

 • Прокурорът

  За съжаление Тотев така и не намери своя Гьобелс и Лени Рифенщал затова изкара като Лидер само осем години, а Хитлер - един мандат повече.

 • Прокурорът

  И въпросът в заглавието е неточен. Не е "КОЙ иде", а "Иде ли"

 • hosting

  http://www.jamesmakinphysicaltherapy.ie/images/softaculous-web-hosting-75538.jpg

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм