Тотев напуска непобеден не само като кмет. Кой иде?

Автор:
Понеделник, 22 Юли 2019 16:33
Тотев напуска непобеден не само като кмет. Кой иде?

Предварително и своевременно обявеният (преди номанициите в районните структури на ГЕРБ - Пловдив) личен отказ на кмета Иван Тотев да се кандидатира за трети мандат е добро решение с далечна политическа перспектива.

Първо, то елиминира елементарното говорене на провалени вече кандидат-кметове като Славчо Атанасов, че ще се кандидатират отново само ако Тотев е опонент. Ами не е! Какво правите, господа? И що за идиотски мотив е да си издигаш личната амбиция за управление на град като Пловдив ad hominem (против личността - лат.)? Все пак одързостилите се да искат вота на пловдивчани би трябвало да имат един, да речем четиригодишен хоризонт, накъде да ги водят и как да развиват града. С метли и заплахи или с инвестиции и контакти (поне с Европейския съюз)? Но чакаме Атанасов да каже ще ли се откаже да загуби трети път или ще се пробва въпреки отказа на омразния му Тотев. (Това, разбира се, не обещава нищо за Пловдив освен сеир, личен.)

Второ, да се откажеш, когато си на върха и не си губил избори - не само кметски, но и никакви от 12 години насам включително като общински лидер на ГЕРБ  е повече от достойно политическо поведение. Тук опоненти на Тотев ще кажат, че е вдигнал бялото знаме под давление на Бойко Борисов. Дори да е така, няма как да е срамно. В последна сметка никой в ГЕРБ не би бил някой, ако проектът на Борисов не беше успял.

Вярно е друго - че два мандата са пределни за Пловдив (в цялата история на града от Освобождението насам е нямало кмет с повече от два мандата), в който страстите са южни и по византийски заострени.

Трето, хубав-лош, Иван Тотев остава в политическата история на Пловдив с най-дългата възможна изборна биография - районен кмет, областен управител, два мандата градоначалник - кметът, в чието управление Пловдив спечели пред София, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново кандидатурата за първа българска Европейска столица на културата. Дълго е за изброяване построеното в Пловдив по време на двата мандата на Иван Тотев, вероятно е съизмеримо само с времето на кмета Диран Парикян (съдя по записките ми от разговори с Начо Културата, в които той оценяваше с факти кметовете, с които е работил от края на 50-те до края на 80-те години на ХХ в.). Митологизираният от пловдивския летописец Никола Алваджиев кмет Божидар Здравков (впрочем той не е имал два последователни мандата!) е друга тема, тема от 30-те.

Но всичко това вече се превръща в политическа и градска история - дори с предстоящото откриване на новия пл. Централен и Художествената галерия на Гладстон 32 (обекти, строени впрочем по времето на Парикян заедно с Античния театър).

В политиката е по-важно да знаеш кога да се оттеглиш, отколкото кога да се (само)предложиш. Особено, ако си стигнал максимума на възможностите си и имаш реална самопреценка. Другото е патология, с която заразява дългата употреба на (срастване с) властта.

ИЗПИТАНИЕТО ПРЕД ГЕРБ - ПЛОВДИВ

ГЕРБ не е губил избори в Пловдив от създаването си преди 12 г. (единственото изключение е районното кметство в Южен, спечелено от ВМРО на последния местен вот). С подкрепа на ГЕРБ дори Славчо Атанасов стана кмет на града. 12 години по-късно обаче ГЕРБ в Пловдив е пред сериозно изпитание. Има ли и коя е обединителната фигура с хоризонт за управленец, която да спечели местния вот през октомври 2019?

На пръв прочит, номинациите от районните организации ще посочат кой партийната маса припознава за свой и кой - не. На втори, думата ще е на Изпълнителната комисия. На трети - на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вариантите не са кой знае колко.

Първи вариант - някой от сегашните зам.-кметове, районни кметове или директори на големи общински предприятия. (Впрочем при отказа на председателя на партията в Пловдив, няма нищо по-логично районните структури да си номинират своите председатели, иначе ще излезе, че не им вярват и не ги слушат. Твърде нелепо би било, ако районните председатели вземат да правят някакви други странни номинации, които очевидно ще трябва да мотивират пред структурите си, а биха поели риска да не бъдат чути и дори оплюти.)

Ако изборът се фокусира върху действащ районен кмет (това са единствените избираеми длъжности извън общинския кмет), вероятно ще се преценят процентите, с които евентуалният кандидат е спечелил мандат/и на предишни вотове, големината на районите и спецификата на управлението им.

Втори вариант - самоопределящият се като приятел на Бойко Борисов областен управител Здравко Димитров. Твърде възможен, предвид повече от силно тежащата дума на лидера на ПП ГЕРБ. Тук ще трябва да се прецени доколко Димитров е обединяваща фигура в местната партийна структура, след като игра против нея на предишния кметски вот.

Второ, лошият пиар с публично подчертаваните от него връзки с местни бизнес лобита и олигарси, както и проруският му профил доколко ще отблъсне привърженици на ГЕРБ от периферията.

Трето, приятелските му отношения с пловдивския владика Николай, известен с конфронтацията си с други християнски деноминации и отделни религии, доколко ще навредят на възможността за по-широка подкрепа. Тук следва да се отчете и какво е (не)свършено от областния управител в двата му мандата.

Трети вариант - ново лице, несвързано с досега упражняваната от ГЕРБ власт в Пловдив, е вероятно най-нереалистичният предвид малкото време до вота името да бъде наложено и припознато от пловдивчани, ако не е популярно по други причини. Ако се стигне до този вариант, голяма е вероятността това да е лице от силовите структури - армия, полиция, прокуратура, макар прокурорите да не са долюбвани в обществото (генезисът на ГЕРБ в голямата си част е оттам), по-малка от образователните - училища, университети (какъвто е случаят със столичния кмет Йорданка Фандъкова).

ВЪЗМОЖНОСТТА ПРЕД ВМРО

ВМРО имаха кмет на Пловдив в лицето на Славчо Атанасов, но за кратко. След първата година на мандата му, спечелен с подкрепата на младата тогава ГЕРБ, последва разцепление на самата ВМРО, Атанасов заедно с тогавашната си дясна ръка и председател на ОбС Пловдив Илко Илиев се сепарираха в отделна партия, вкараха БСП в местната власт с назначени от тях зам.-кметове и до днес практически са членове на трета политическа структура - НФСБ.

ВМРО обаче показа на предишния местен вот, че има ресурс, ако не за целия Пловдив, поне за втория по големина район - Южен, като спечели кметския вот там в лицето на Борислав Инчев. Партията напълно самостоятелно се представи повече от добре и на последните европейски избори, като прати двама депутати в Страсбург.

Опциите пред войводите си дали да заложат на районния си кмет в Южен, който е и общински председател на ВМРО - Борислав Инчев, или на депутата си Александър Сиди.

Третата звучи самоубийствено - да играят с предалия ги и губил два пъти избори в Пловдив Славчо Атанасов.

ШАНСОВЕТЕ НА БСП

Спряганата отново кандидатура на иначе достолепния директор на бившата Английска гимназия в Пловдив Николай Радев е шанс за БСП да реализира предизвестена загуба. Не защото Николай Радев няма качества, а поради прекалено дългото му застояване във властта - в качеството му на общински съветник и неуспял кандидат за кмет.

При БСП Пловдив обаче трябва да се отчете силният натиск на местния олигарх и партиен лидер Георги Гергов, който вероятно би имал по-голяма бизнес изгода, ако кметът не е от редиците на собствената му партия предвид конфронтацията му с националния й лидер Корнелия Нинова. В този смисъл шансовете на БСП и шансовете на Гергов вървят по различни писти, а вариантът кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив да е Здравко Димитров урежда повече собственика на Пловдивския панаир от който и да е от другарите му.

С две думи - шансовете на БСП преповтарят тези при управлението на Славчо Атанасов: да влязат, без да са спечелили избори, в управлението на града, поканени от кмет, издигнат или подкрепен от ГЕРБ.

ДЯСНА БЪЛГАРИЯ

Като Реформаторски блок, в друга конфигурация, разбира се, бившите СДС и ДСБ имат свое представителство в Общинския съвет и днес. Като Дясна България шансовете им да го увеличат изглеждат реални предвид също добрия резултат, който показаха на евроизборите, спечелвайки депутатско място в ЕП. Антируската реторика може да им е от помощ за политическа идентификация, с която несъмнено ще се отличат от трите по-големи политически формации.

МЕСТНИТЕ ПАРТИИ

Местният вот, за разлика от националния, дава опции и то немалки, за припознаване на лица, които иначе не са пътници в големия влак на националната политика. Възможностите им обаче са по-големи в по-малки населени места и по-ограничени в големите областни центрове, където твърдите партийни ядра до голяма степен не позволяват изненади.

Въпреки това партията на Георги Титюков, тази на Георги Колев и третата - на Дани Каназирева, са неизменни участници не само в местния парламент, но и в районните кметства. Как всяка от тях ще съумее да се (само)отличи от конкретните си опоненти, както и от мастодонтите, е въпрос преди всичко на личностна разпознаваемост, а и на донорски средства.

ДПС

Макар и системна партия, от която в голяма степен зависи националната политика, ДПС от години е с нулеви шансове в Пловдив. Защо?

Вероятно защото преди години Доган бе казал, че Пловдив не е сред бизнес интересите му - нямал минерални води.

Три месеца преди местния вот е твърде малко време, за да се роди нов мощен политически субект в Пловдив. Но не е съвсем изключено това да стане на национално ниво. Зависи от температурите и работещите шадравани.

Към тях нека прибавим и трудно уловимия с аптеките и бензиностанциите си като непрекъснато подвижен тренд Веселин Марешки. Много е възможно новият ОбС да е по-шарен от сегашния.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (18)

Покажи предишните коментари
 • Малина Алекиева

  От толкова чупки в кръста, г-н Баев, гръбнакът се стапя, изчезва...персоната се превръща в безгръбначно...
  Ясно е, че животът е пари, но не на всяка цена!
  Дано сте разбрали...ама едва ли!

 • правописа, правописа

  отговори на: Малина Алекиева

  За първи път се появява в българския език фамилия Алекиева, явно Малина дори не знае как се нарича, тръгнала оценки да раздава. Г-н Баев е напълно последователен и пише с факти, а коментарите му са точни и навременни. Колкото до Алекиева, може да бъде назначена като зам.-кмет по образованието, то се вижда нивото на онези, които ламтят да управляват Пловдив.

 • Курти

  отговори на: правописа, правописа

  Типично по Тотевски, не четем какво пише, а правописа гледаме. С него, само, ще си и останете.

 • читател

  отговори на: Курти

  Зико - Цецка /Курти/ е прав - не може от баскетболист да се изисква правопис - това е идиот, който с бай Радан от офис на дебелака Дошков се опита на избори за кмет и получи това, което заслужава - игнор от пловдивчани!!!https://plovdiv-online.com/media/k2/items/cache/0409d83857a20178f86aeea9bfb22462_L.jpg Все пак не пише учителят Петър Петров, който без грешка може да напише само двете си имена, за презимето не гарантирам...

 • Курти

  отговори на: читател

  Признай си дървена главо, колко ти плаща Зико за неуморната реклама?

 • Черноглед

  От колко нрофила пишете и си отговаряте, г-н Баев? Веднъж го четем в статиите ви и веднъж като закачки чрез измислените ви профили. Много ви е страх, че ще се наложи скоро да свалите шалтера.Пожелавам успех в новото поприще! Ако все пак много ви е жал за Вашия кмет, предложете да номинират МАМА!

 • справка с ГФО:

  Множество факти доказват връзките между Иван Тотев и Цветан Цветанов, който явно менторстваше години наред над пловдивския кмет. Разпънатият чадър от бившия втори в ПП ГЕРБ насърчаваше този изграден от кмета и фамилията му корупционен политически модел, вероятно това не се е случвало безвъзмездно.
  Фамилията Тотеви превърнаха Пловдив в донор за техния семеен бизнес, извествен като "Фирмата на Мама Роза". Всички факти и обстоятелства около това лице създават напълно основателни съмнения, затова че използва властта, за да облагодетелства себе си и роднините си, а не да благоустроява града, макар да получава значима държавна помощ през последните 8 години. Кметът на Пловдив е затвърдил идеята, че гражданското общество няма никакви сили да противодейства на делата му. Откакто застава начело на града фамилията вдига огромен хотел, построява и бизнес сграда до него, придобива къща, вила и апартамент в гръцки курорт, закупува земята под "Каменица" и започва да вдига жилищни и офис сгради.
  Кметът на Пловдив Иван Тотев погазва българското законодателства, ощетява гражданите с цел лично облагодетелстване и не спазва етичните правила на поведение на човек, заемащ позицията на градоначалник. Чрез действията си лицето Иван Тотев разрушава общественото доверие в морала и професионализма както на местната власт като цяло, така и управляващата партия на национално ниво, чийто представител е самият той.
  Годината е 2011, а Иван Тотев е избран за кмет на Пловдив. Според декларираното в имуществената му декларация притежава 1/10 част от парцел с площ от 300 кв.м., тоест негови са само 30 кв.м., получени чрез дарение ( не е уточнено от кого). Налични пари и банкови влогове и депозити семейство Тотеви (той и съпругата му) нямат, но за сметка на това имат задължение към лизингова компания на стойност от 8420 лева. Трудовите доходи на семейство Тотеви са повече от скромни - кметът е декларирал 13682 лева за 2011 г., а съпругата му 2162 лева.
  https://register.caciaf.bg/2012/01C9557D-BDDE-44C9-84C2-8B45C93C77A146080.xml
  2012-та година обаче е много интересна за кмета Тотев. Той вече е горд собственик на 1/10 част от къща в Пловдив с 400 кв.м. застроена площ и стойност 48273 лева. И сега внимавайте за произход на парите е записано - спестявания т.7/2011 г.. Да, но в декларацията за 2011 г. няма декларирани никакви спестявания. През 2012 г. семейство Тотеви са погасили и задълженията си към лизинговата компания и отново нямат никакви налични пари и спестявания.
  ИМУЩЕСТВЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ – 2013 г.
  https://register.caciaf.bg/2013/01C9557D-BDDE-44C9-84C2-8B45C93C77A154223.xml

  През 2013 година семейство Тотеви са декларирали изплатения автомобил Хюндай и скромни спестявания на обща сума от 7399 лева общо за двамата.
  ИМУЩЕСТВЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ – 2014 г.
  https://register.caciaf.bg/2014/01C9557D-BDDE-44C9-84C2-8B45C93C77A161722.xml
  През 2014 година кметът Тотев рязко забогатява като декларира банков влог от 54000 лева, които обърнете внимание са дарени от родителите му.
  ИМУЩЕСТВЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ – 2015 г.
  https://register.caciaf.bg/2015/01C9557D-BDDE-44C9-84C2-8B45C93C77A170455.xml
  През 2015 година дарените от родителите пари се стопяват до 30000 лева.
  ИМУЩЕСТВЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ – 2016 г.
  https://register.caciaf.bg/2016/01C9557D-BDDE-44C9-84C2-8B45C93C77A180055.xml

  Така приключва и първият мандат на кмета Иван Тотев. Според пловдивчани обаче в декларациите на Тотев липсва един тънък момент, който той не е длъжен да декларира, а именно рязкото повишаване на благосъстоянието на фирмите на майка му Роза Тотева. МАМКА МУ!
  През 2016 година Тотев вече е започнал вторият си мандат като кмет на Пловдив и си е закупил мотоциклет Ямаха за 8500 лева. Вече нямат автомобил "Хюндай", тъй като е станал жертва на ПТП, но съпругата му е получила застрахователно обезщетение за 14043 лв., които са декларирани като спестени. Дарените от родителите на Тотев пари са похарчени през 2016 г., но той е спестил от заплати 7689 лева.
  ИМУЩЕСТВЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ – 2017 г.
  https://register.caciaf.bg/2017/01C9557D-BDDE-44C9-84C2-8B45C93C77A186333.xml
  През 2017 г. кметът Тотев получава нова порция дарения от родителите си за 119027 лева ( вероятно бизнесът на майка му Роза Тотева още повече е разцъфтял). Тотев е спестил и 499$, съпругата му е спестила 6324 лева от заплати. Трудовите доходи на семейство Тотеви са повече от скромни, но за това пък родителските дарения стават все по-щедри.
  ИМУЩЕСТВЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ – 2018 г.
  https://register.caciaf.bg/2018/01C9557D-BDDE-44C9-84C2-8B45C93C77A192561.xml
  През 2018 г. кметът Тотев декларира 19000 лева налични пари 61279 лева са му останали от родителското дарение, както и онези 499$, а съпругата му разполага с 9846 лева.
  ИМУЩЕСТВЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ – 2019 г.
  https://register.caciaf.bg/2019/01C9557D-BDDE-44C9-84C2-8B45C93C77A195757.xml
  През всичките тези години семейство Тотеви води изключително висок стандарт на живот според пловдивчани, а кмета Тотев често е забелязван да шофира много мощни и скъпи джипове, които не фигурират в декларациите му. Семейството почива на екзотични и скъпи места, а подозренията за корупционни практики се сипят като летен дъжд върху Тотев. Но затова пък си има щедри родители, които да покриват разходите му.
  Основният въпрос е как и защо фамилията Тотеви процъфтява, умножавайки многократно богатството си, от момента, в който Иван Тотев заема поста на градоначалник.
  Първия си и най-голям удар прави майка му Роза Тотева с приватизирането на някогашното общежитие и Център за усъвършенстване на строителни кадри, на мястото на които днес се издига хотел "Империал". Държавният имот става частен през 1999 г., когато регионалният министър Евгени Бакърджиев продава 80% от дяловете на "Квалификация консулт" ЕООД на "Плутон 1" ЕООД, чийто собственик е майката на днешния пловдивски градоначалник.
  На 1 март 2000 година с допълнително споразумение, подписано от следващия министър на МРРБ в същото правителство - Евгени Чачев, на Роза Тотева са продадени останалите 20%. Въпреки, че за приватизацията са заплатени 751 600 000 лева, след деноминацията на лева и преизчислението му се оказва, че имотът е закупен за около 350 000 лв. Става въпрос за 13 декара в близост до центъра на Пловдив, заедно с построените на терена сгради.
  Модернизацията на имота и превръщането му в един от най-луксозните хотели обаче започва след влизането на сина й Иван Тотев в политиката. Цената на реконструкцията се оценява на около 10 млн. лв., а изпълнител е "Главболгарстрой – Пловдив“ АД. Строителният гигант дори дава 1 млн. лв. заем на една от фирмите на Тотева ("Квалификация Консулт ЕООД"), за които в хода на журналистическо разследване направено о ТВ7 през 2013 година не бяха открити доказателства, че са върнати. "Главболгарстрой – Пловдив“ АД е и фирмата, построила жилището /къщата на ул. "Богомил“ в Пловдив / на кмета Иван Тотев, като възложител по сделката отново е била Роза Тотева. По-интересно е обаче, че във времето, в което Тотева получава парите от "Главболгарстрой – Пловдив“, компанията получава обществена поръчка от местната управа за строеж на "Колодрум“, стойността на която от близо 7 милиона и 700 хиляди лева по първоначален инвестиционен проект нарасна на повече от 61 милиона лева. За този обект многократно е получавано държавно субсидиране, изразходвани са и доста общински средства. През години са подавани множество сигнали по случая, но без резултат.
  Едва през 2017 година прокуратурата повдигна обвинение за престъпление по служба срещу кмета на Иван Тотев за нанесени щети на общината за близо 7.8 милиона лева при изграждането на зала "Колодрума“. В доклад Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че при три от 13-те обявени обществени поръчки по проекта са допуснати общо 22 нарушения. В резултат на това община Пловдив е била ощетена със 7 777 340 лева. Въпреки всички факти и доказателства по случая, уличаващи лицето в злоупотреба, до поемане на отговорност не се стигна. Апелативният съд определи решението на първата инстанция за незаконосъобразно и посочи, че Тотев напълно е съдействал на органите при разследването.
  През същата 2017 кметът на Пловдив Иван Тотев се сдоби и с обвинение в престъпление по служба заради строежа на зоопарка в града. Според държавното обвинение градоначалникът е предоставил в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) строителството на обекта на фирма "Запрянови 03", за да набави облага на дружеството от 1 милион лева. Специализирания наказателен съд обаче прие, че обвинението за извършени нарушения при изграждането на зоопарка е необосновано и нелогично.
  Oсвен майката, която се изявява като крупна бизнесменка в града, интерес буди и братът на Иван Тотев – Георги Тотев и участието му в редица дружества и сделки.
  Към момента кметският брат е съдружник или собственик в 7 дружества и участва в още 2 обединения и консорциуми. "ЕС АЙ ДИВЕЛОПМЪНТ“ ЕООД е най-известното дружество, управлявано от Георги Тотев. Именно с него той закупува по-голямата част от терена на бившата пивоварна "Каменица". По-важно тук е да се упомене фактът, чр за първите две години от съществуването си (2016 и 2017) дружеството публикува нулеви отчети и не реализира приходи, а фирмата е осигурител едва на едно лице.
  За реализирането на мегапроекта Георги Тотев е регистрирал други две дружества - "КАМЕНИЦА ХИЛ РЕЗИДЕНСИС" и "КАМЕНИЦА ОФИС ПАРК". И двете са създадени през юли 2017 година, като главен акционер в тях е "ЕС АЙ Дивелопмънт“ - собственик на 99.998% от капитала.
  Другото дружество на Георги Тотев е "КОНСОУРС" ЕАД и е създадено през 2018 година. Основната му дейност е посредничество за развиване на аутсорсинг сектора в страната, а наскоро компанията е пререгистрирана на АД.
  "ПЛУТОН" ООД пък е създадена през 2010 година в съдружие с Роза Тотева (майката на Иван Тотев). То е с основен предмет на дейност издателска, печатна дейност, консултантска дейност и широк спектър от дейности в тези области. Според финансовите отчети за 2016 и 2017 година фирмата е реализирала общо скромните 12 хиляди лева оборот.
  "КВАЛИФИКАЦИЯ КОНСУЛТ" ЕООД е фирмата, стопанисваща хотел "Империал". Дружеството е работодател на 130 души, по данни на НОИ от септември 2018 година. Това е и единствената фирма от фамилния портфейл на Тотеви, която има сравнително добри приходи. За периода 2014-2017 година фирмата, чийто мениджър е Георги Тотев, декларира нетни приходи от над 24 милиона лева.
  Последната фирма на Георги Тотев е "ПЛОВДИВ ТУР" ЕООД. За 2017 година дружеството отчита нетни приходи от продажби в размер на 116 000 лева и се явява осигурител на 1 лице. "ПЛОВДИВ ТУР" е лицензиран туроператор с лиценз РК 01-6926/, издаден от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
  В публичното простанство многократно за изнасяни факти и доказателства, които ясно показват, че общината в лицето на Иван Тотев саботира сериозни инвеститори в Пловдив, които развиват бизнес в сферата на кметския брат (IT сектора) му и реално се явяват негови конкуренти. Крупни бизнесмени определят отношението на кмета като крайно арогантно ни неотговарящо на изискванията за заеманата от него позиция. Те са категорични, че в години с цел облагодетелстване на фамилията е саботиран бизнес за милиони, който е можело да докара хиляди работни места в града.
  Приятелски кръг около шефа на ВиК - Пловдив Спартак Николов, който е личен слуга на градоначалника, и кметския брат Георги Тотев заграби десетки общински имоти почти без пари, като използва няколко прости схеми. Основните методи, които прилага групата, са "ликвидиране на съсобственост", овладяване на стари жилищно-строителни кооперации и покупка на апетитни терени чрез фирми прекъсвачи. По този начин голяма част от свободните парцели в центъра и най-атрактивните райони, които позволяват мащабно застрояване, попаднаха в ръцете на определена група предприемачи, близки до местната власт. Със съдействието на администрацията и Общинския съвет, който отдавна действа като мокър печат за решенията на кмета Тотев и хората от неговото обкръжение, общинските имоти са разпродадени на цени далеч под пазарните.
  "Транспортният проект" е емблематичен провал на местното управление в Пловдив, който ежедневно е пред очите на всички (и буди огромни съмнения за корупция). Проектът е платен изцяло, но работата не е свършена. Общината инвестира колосални европейски средства в инфраструктура в размер на 44 млн. лв, която и до днес не работи, а пловдивчани не получиха обещаните им удобства. В резултат имаме неработеща система за електронно таксуване и информационни табла по спирките, които показват непълна или неадекватна информация, ако изобщо работят.
  Стартът на Пловдив 2019 също бе емблематичен пример как една прекрасна възможност за реклама на града и страната може да бъде опропастена за дни от алчност и некадърност. Харчовете за откриването бяха меко казано стряскащи. Става въпрос за 5-цифрени суми, раздавани на килограм от лицето Иван Тотев за управление на проекти, технически персонал и продуциране на неясно какво. Талантите, които трябваше да прославят България при откриването на Европейската столица на културата, получиха най-малко - общо 105 000. На този фон 880 000 лв. за продуцентите на събитието, 39 000 лв. за други продуценти, 8000 лв. за чернови на проекти, 23 470 лв. за майстор, пазил в Пловдив 1 час звука от вятъра, 72 000 лв. за техническо планиране съвсем естествено провокират любопитството и на прокуратурата. Дори доброволците на мероприятието се оказа, че са платени - 1000 души са си разделили 5 000 лв. Огромен скандал се възпламини и със сцената, за която се оказа, че държавата е платила три пъти повече (2,2 млн.лв.) или с милион и половина повече от Шоуто на Слави (680 хил. лв) на същата немска фирма. Но и този път, макар очевадното и безобразно прахосване на държавни на пари, проверката не даде никакъв резултат и за пореден път остави горчивия вкус у пловдивчани от тоталната липса на справедливост за отбрани хора по високите етажи какъвто е Иван Тотев.
  Освен всичко горепосочено, крайно възмутително и неетично е, че в работно време кметът плажува в Гърция в компанията на шефа на ВиК Спартак Николов, докато градът е затънал в ремонти, които се правят некадърно и същевременно излизат прескъпо на пловдивчани.
  Охолният живот, който демонстрира чрез скъпоструващи джипове и почивки, луксозният хотел "Империал", придобити терени и имоти за милиони далеч не отговарят на имуществените му декларации.

 • читател

  отговори на: справка с ГФО:

  Орех с нафта, ББ взима правилното решение на местно ниво, да се реши чрез соц. проучване, кой да е номинираният за кмет от ГЕРБ. Зико - пловдивската баба Цека изгоря. За него са килимявката баба Николай, лудата Желязкова, отрепките на Радан...

 • ДАНС

  отговори на: справка с ГФО:

  Каназирева-Кленджарова гледай декларациите на кухите фирми от обръча ти фирми, собственост и под управление на гладните си родители - пенсионери от Гладно поле - милионери по активи без никаква икономическа дейност. Че и с офшорни врътки. Мълчи малоумнице, кръстила измамническите си фирми на името на сина си...
  Терикс ЕООД, Тери ЕООД, Карловска ЕООД, Теодор 2005 ООД, Кавала 2005 ЕООД...
  Малоумнице не сме се ровили, но ако синът е роден през 2005 г. си наистина сантиментална идиотка - да кръсти на рождената година на сина си - фирми, с които пере пари от политическа дейност. Добре че има дрогирани и пияни кретени и дебалеци с гевреци, та ти вързват с пари. И др. Гергов, той е само дебелак-диабетик от много ядене на съветски бонбони.

 • Бойко показа

  Пак ще бъде кмета Тотев

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм