Рубиконът за кандидат-кметовете: Клякат ли на транспортното трио

Автор:
Сряда, 17 Юли 2019 13:48
Рубиконът за кандидат-кметовете: Клякат ли на транспортното трио

Главната тема, върху която ще се фокусират местните избори в Пловдив наесен, е градският транспорт. По няколко причини.

Първата - субсидиран с парите на данъкоплатците.

Втората - двойно субсидиран - и от общинския, и от държавния бюджет.

Третата - завръщащото се от времето на кмета Славчо Атанасов извиване на кметски ръце под олигархичен натиск, придружено със заплахи от транспортна блокада.

Четвъртата - цената на билета.

Петата - качеството на обслужването.

Шестата - електронната система.

Седмата и най-главната - в кои кандидати и политически формации наливат парите от субсидиите транспортните босове.

Ето и отговорите.

Отзад напред:

7. Димитър Чолаков е общински съветник от Съюз за Пловдив и донор на партията на Дани Каназирева. Веселин Дошков е бивш учредител на ГЕРБ, в чиито офиси последователно се сменяха политическите формации ПП ГЕРБ, "Съюз за Пловдив", "Здравко Димитров - Да решаваме заедно". Петко Ангелов никога не е крил пристарстията си към един от кандидат-кметовете наесен - Николай Радев, БСП. Няма транспортен бизнесмен в Пловдив, обслужващ Градския транспорт, който да не играе с политици и политически партии.

6. Електронната система е платена на 100% с европейски средства. Защо не работи и възможно ли е изплащането на неустойки от испанската фирма-изпълнител, е също теза, която всеки кандидат за кмет на Пловдир следва да предложи с конкретно законово решение. Поздрави за единия от ясните кандидат-кметове наесен Йордан Иванов, който осъди община Пловдив за отказ от достъп за информация.

Как се прехвърля топката между управа и транспортни босове в случая? И тримата браншовици - Веселин Дошков, Димитър Чолаков и Петко Ангелов признаха, че автобусите им не са оборудвани с апарати на 100%, което е тяхно задължение. Кметът Иван Тотев пое ангажимент, след като устройствата се монтират във всички автубуси, системата да заработи - срок септември 2019, месец преди старта на Местни избори.

5. Качеството на обслужването в ГТ, по признание на самите превозвачи, ще се оправи до 45 дни, считано от 16 юли 2019. Защо не е оправено досега, след като новият им - увеличен с 1 млн. лева - бюджет от началото на 2019 и парите от който получават всеки месец, е вече нарушение от тяхна страна на договорите, които са подписали. Оплакванията в общината са десетки - от нереводен транспорт до автобуси без работещи климатици, има и наложени глоби на превозвачи за неработещи охладителни системи по линиите.

4. Цената на билета в Пловдив е 1 лв. Превозвачите поискаха допълнителни субсидии, понеже общинската (извън държавната) от 7 млн. лева, не им стигала, за да индексират заплатите на шофьорите си като в София. Там обаче цената на билета е 1.60 от две години насам, а се очаква да стане 2 лв. през 2020. Следва всеки кандидат за кмет на Пловдив да каже в програмата си - вдига ли се и с колко цената на билета за пловдивчани или не. Разбира се, като го обоснове достатъчно ясно.

3. Този пункт е най-разтегливият и натискът по него е обикновено свързан с избори. Тезата на превозвачите - парите не ни стигат. Тезата на управата, която следва да защитава интересите на данъкоплатците - защо подписахте договор при ясни условия и при 1 млн. завишена субсидия. Тук отговорите могат да са в различни посоки. Има обаче и еднозначни отговори - горивото не е поскъпнало. Качеството на услугата в градския транспорт на е подобрена - признание от самите транспортни босове, които сега пак обещават едни 45 дни (години?) да оправят нещата.

А. Политически интереси на превозвачите. И тримата транспортни босове са субсидирали партийни кампании. Димитър Чолаков е дори общиннски съветник от Съюз за Пловдив. Веселин Дошков е предоставял негови офиси на партийни формации. Петко Ангелов не е крил пристастия към един от новите кандидат за кметове на Пловдив - Николай Радев, БСП. Впрочем, всеки бизнес, който лежи на общински и държавни дотации, е политически. Та с две думи - Чолаков си има Каназирева. Дошков - Здравко Димитров. Петко Ангелов - Николай Радев.

Б. Интерес от избирането на слаб кмет по схемата Славчо Атанасов. Популисткото говорене от страна на бъдещ градоначалник на Пловдив - запазваме цената на билетчето от 10 г. насам, съвсем не изключва периодични инжекции от общинския бюджет извън гласуваната рамка, за транспортната услуга. Това, с прости думи, означава, вдигане на билетчето, само че без да се сменя цената върху ценната харийка, а... през задния двор. Този двор е в същия трезор - парите на пловдивчани, обаче не е заложен ясно във финансовата рамка за всяка следваща година.

В. Има ли гаранция, че допълнителните инжекции за превозвачите, тясно свързани с определени политически лица и формации, няма да отидат за предизборните им кампании? Как да се гарантира това, за да е ясно, че се спонсорира услугата, която вече е двойно дотирана, с пари за политически кампании?

2. Защо превозвачите упражняват натиск върху община Пловдив, а не и върху другия донор на дейностите им - държавата? Възможният отговор е - не желаем този кмет, но ни е страх да не желаем този министър-председател.

1. Данъкоплатецът нека избере този кандидат за кмет на Пловдив наесен, който може да защити интересите му и да гарантира качествена транспортна услуга. Второто съвсем не изключва ревизия на договорите с триото Дошков-Чолаков-Ангелов или суспендирането им поради неизпълнение и възлагането на нова обществена поръчка. Факт е, че от 30 години Пловдив няма качествен градски транспорт. Транспорт, който изпълнява графиците си, автобусите му са с работещи климатици през лятото и през зимата, и не газят хора, включително на пешеходни пътеки.

В заключение: Отсега е ясно кои кандидат-кметове за кои транспортни босове ще лобират и в цялост - за какъв тип транспортна услуга. Очаквайте - тесните транспортни връзки в Пловдив.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (10)

 • читател

  Пловдивската баба Цецка - Зико, като пълно бомбе, още дори не е махнал надписа на нелепата си коалиция с бай Радан "Да решаваме заедно" на миналите избори от офиса на Хебрус бус на дебелака Дошков... https://i.ibb.co/s5kZn7F/viber-2019-07-17-13-51-30.jpg

 • читател

  Виждаме, че двамата дебелака и бивши гербери Дошков и политическият джендър Зико, който ту е с бай Радан срещу ГЕРБ ту е в ГЕРБ срещу ГЕРБ... Обитават съседни офиси, при последния нелеп опит да победят кмета на ГЕРБ инж. Тотев... https://i.ibb.co/Jj5Yy6K/viber-2019-07-17-13-52-34.jpg

 • читател

  "Да решаваме заедно"... Явно пловдивската баба Цецка - Зико е измислил този лозунг - имайки предвид, как ще решава заедно с дебелака Дошков в офиса му, как заедно да скубят пловдивчани. ББ гледай си отрепките, че като нищо Пловдив ще замине, както президенството отиде при бомбето Радев... https://i.ibb.co/Jj5Yy6K/viber-2019-07-17-13-52-34.jpg

 • читател

  0896607080 - телефонът, на който се договарят Зико и останалите трима дебелака с автобусите, как на набутат пловдивчани. Това е телефонът на Мазната Коалиция на Зико и Радан - "Да решаваме заедно"... Срещу ГЕРБ. https://i.ibb.co/Jj5Yy6K/viber-2019-07-17-13-52-34.jpgОт офиса на Дошков...

 • 4 000

  За парите, които дава Общината на така наречените превозвачи, спокойно може да се организира едно общинско предприятие, което да се занимава с транспорта на пловдивчани. Хем ще се открият нови работни места на сигурна държавна работа за кондуктори и шофьори, хем ще се отървем от рекета на тези мошеници.

 • истината

  отговори на: читател

  ББ и Герб наляха 43 милиона на Гергов. Гергов си е правоверен гербаджия и човек за специални поръчки на ББ. Тук тезата не издържа за ветрило на Гергов. Гергов винаги е помагал и ще помага на Герб.

 • читател

  отговори на: истината

  И това го има. но вероятно ББ плати на гаргарон да бутне Мадам Лъжа, макар че тя така трепе враговете с партиен билет, че сама ще довърши Столетницата...

 • ФФФФФФФФФФ

  КАКВО МУ Е УСПЕШНОТО НА ТРАНСПОРТНИЯ ПРОЕКТ?:(

 • отракана кака

  Na бас- Чолака ще е общински съветник от БСП.От години е в близки отношения с Николай Радев, който кара поддържана от Чолаков колаи т.н.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм