Спряха строеж на фирма бутнала паметник на културата

Автор:
Четвъртък, 06 Юни 2019 15:05
Спряха строеж на фирма бутнала паметник на културата

Във връзка с подаден сигнал по отношение на събаряне на сграда - паметник на културата от ансамблово значение на ул. "Гладстон" № 14 комисия от служители на район "Централен" и Пловдивския общински инспекторат направиха проверка и оглед на място. 

Съгласно издаденото разрешение за строеж собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Нещо, с което, както виждаме, те не са се съобразили, затова издаваме заповед за спиране на всякакъв вид строителна дейност на обекта, обясни кметът на Централен Георги Стаменов. 

Той посочи, че е уведомил Министерството на културата и на място се очаква да пристигне арх. Слави Славов от НИНКН.

Допълнително кметът на район Централен Георги Стаменов ще изпрати писмен сигнал до Министъра на културата Боил Банов и до Прокуратурата за извършване на умишлени действия от страна на инвеститора по отношение на сграда, която е архитектурно-строителен паметник от ансамблово значение и се намира в групов паметник на културата "Княз Александър I - Отец Паисий", граничеща с Цар-Симеоновата градина.

Става въпрос за къщата на крупния тютюнотърговец Васил Куцоглу, проектирана от арх. Йосиф Шнитер в началото на ХХ в. Той я оставя в наследство на децата на сестра си - знаменития пловдивски род Обрейкови.

В проекта, подаден от инвеститора Неокор ЕООД, той е задължен да запази фасадите на къщата. Вместо това строителят я срива до основи.

Върху паната на строителната площадка терминаторът Неокор рекламира дейностите си по изкупуване на имоти срещу обезщетяване в бъдещо строителство. Той се хвали и с построените от него Верона I и Верона II комплекси в Пловдив.

Вероятно от съборения паметник на културата е щял да прави Верона III.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм