Ден за размисъл преди евровота утре

Автор:
Събота, 25 Май 2019 09:13
Ден за размисъл преди евровота утре

Днес е ден за размисъл преди утрешния вот, с който ще бъдат избрани 17-те български представители в Европейският парламент.

11 661-а са избирателните секции в страната, които ще бъдат подготвени за гласуването.

Забрани за политическите субекти и социологическите агенции действат в днешния ден за размисъл. Не може да се извършва политическа предизборна агитация. Забранено е, под каквато и да е форма, социологическите агенции да обявяват и разпространяват в медиите допитване до общественото мнение, както и някакви предварителни резултати.

Подготовката за вота днес е свързана с оборудването на изборните помещения с изборните книжа, които секционните комисии ще получат от районните. Следва да се обособят така наречените "тъмни стаички" за гласуването с хартиените бюлетини, а в 3000 секции или във всяка четвърта също днес ще се монтират и машините за гласуване.

МВР поема от тази вечер охраната на секциите. Сигнали за нарушения могат да се подават в ЦИК и в районните избирателни комисии.

Кметовете по места решават дали да забранят продажбата на алкохол.

За Пловдив е обявен сух режим в изборния ден. Забраната е за продажбата и сервирането на алкохол в търговските обекти и заведенията. Тя ще е в сила от 6 часа сутринта до 20 часа вечерта в неделя. Употребата на спиртни напитки на обществени места, включително и на бира в градските паркове, също подлежи на санкции.

Българските граждани, които са извън страната за почивните дни, ще могат да гласуват утре на изборите за Европейски парламент в секциите в чужбина.

За евровота в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни, информират от Централната избирателна комисия.

В Гърция ще бъдат разкрити 13 секции - 3 секции в Атина, ще може да се гласува и в Генералното консулство в Солун, в Кавала, в Каламата, в Неамодания, в Никити и на остров Родос. Четири ще бъдат изборните секции на остров Крит.

В Турция местата за гласуване са 4 - в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса. В Румъния ще се гласува в посолството в Букурещ.

В Северна Македония - в Скопие, а в Сърбия - в посолството в Белград и в консулството ни в Ниш.

По 24 избирателни секции ще има във Великобритания и в Германия, 16 в Испания и 10 във Франция.

От ЦИК напомнят, че дори и да не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в изборите за европарламент в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като предоставят документ за самоличност - лична карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация.

Едно от условията обаче е те да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна от Евросъюза през последните 3 месеца.

Във Великобритания, Холандия и Ирландия вече упражниха правото си, а най-много държави ще проведат вота в неделя.

Въпреки че в самата Великобритания изборите се проведоха, резултатът ще бъде обявен в неделя - след края на евровота навсякъде.

Източник: Българско национално радио

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм