Дискусия за образованието събра над 400 експерти и граждани

Автор:
Събота, 06 Април 2019 11:41
Дискусия за образованието събра над 400 експерти и граждани

Образованието е и ще продължи да бъде приоритет в управлението на ГЕРБ. Това беше категорично подчертано в Пловдив по време на дискусия в рамките на платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“. В нея участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на парламентарната Комисия по образование и наука Милена Дамянова, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев, председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, народният представител инж. Атанас Ташков, заместник-кметът “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” на Община Пловдив Стефан Стоянов, районни кметове, общински съветници, ректори на ВУЗ, директори на училища, преподаватели, представители на РИО, много граждани.
Държавният бюджет за тази година за образование е почти един милиард лева. До 2021 година за учители ще бъдат отделени средства в размер на 1 380 000 лева, заяви Менда Стоянова.
„Ще продължим да връщаме уважението на цялото общество към учителя”, категоричен бе министър Вълчев.
Дискусията събра над 400 учители, родители, експерти и граждани. Тя продължи повече от два часа, в рамките на които бяха дебатирани въпроси, свързани с учебните програми, кариерното развитие, обновяването на материалната база, дигитализацията и модернизацията на учебния процес и много други.
„Това е начинът очи в очи да споделим важните теми и да си бъдем полезни”, заяви от своя страна председателят на ПК по образование и наука Милена Дамянова. Тя бе подчерта добрите резултати, постигнати в пловдивското образование и бе категорична, че те трябва да са повод за заслужено самочувствие.
От 2014 година досега в Пловдив по различни програми са инвестирани 30 милиона лева за подобряване и модернизиране на базата.
В Пловдивска област по ОП „Региони в растеж” и Програмата за развитие на селските райони ще бъдат извършени ремонти за повишаване на енергийната ефективност на образователната инфраструктура, оборудване и обзавеждане на 14 училища и 8 детски градини, изграждане на нова детска градина. По ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъдат ремонтирани Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” и Медицинският университет. Ще бъде разширена сградата на Централна лаборатория по приложна физика към БАН.
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев заяви, че една от най-успешните програми на Европейския съюз е свързана с образованието като визира „Еразъм”, насочена към студенти и научни работници. Той подчерта, че Европейският парламент поиска утрояване на бюджета за нея за 2020 г. Стана ясно още, че лично настоява да има повече средства в програмата „Училища, посланици на ЕП”.
„Предстои важна година и за България, и за Европа. През 12-те години членство в ЕС много неща станаха – икономиката почти се удвои, устойчив ръст на средната работна заплата, България е една от най-бързорастящите икономики. Затова този диалог за образованието и за бъдещето на Европа е изключително важен”, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм