Министърът на образованието: Нужни са ни по-мотивирани учители!

Автор:
Петък, 05 Април 2019 18:40
Министърът на образованието: Нужни са ни по-мотивирани учители!

„Искаме да ориентираме учениците освен към знания и към умения, с всичко, което правим с правителството“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. „Това предполага да бъде пренастроена цялата система на образованието към по-креативните и мотивирани учители, които насърчават децата да мислят.

По думите му водещата задача на управлението на ГЕРБ винаги е била мотивирани, подговени и подкрепяни учители чрез инвестиции в тяхното развитие и квалификация. Затова са били повишени заплатите на учителите като през тази година за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната. „В най-голяма степен разчитаме на учителите. Ако имаме добри и мотивирани учители ще имаме добри специалисти, добри резултати и повече подготвени специалисти.

„Трябва да въведем т. нар. компетентностен подход – система която да дава знания, умения, и часът да е по-творчески, учителят да се чувства по свободен и креативен. Цялата система трябва да се префокусира към насърчаване на креативния учител с индивидуален подход към едно или друго дете“, коментира минъстърът на образованието и допълни, че „това е система, чрез която най-добре ще подготвим децата за това бъдеще. 2 са най-големите предизвикателства -едното е да обхванем и включим всяко дете в системата, а второто е да я модернизираме така че системата да дава шансове за пълноценен живот“.

Това стана ясно по време на гражданския диалог на тема: „Образование“ в село Скутаре, община „Марица“.

Събитието е част от платформата „Европа в нашия дом“. Участие в него взеха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на парламентарната комисия по „Образование“ Милена Дамянова и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев. На форума присъстваха и кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, както и областния координатор на ГЕРБ – Пловдив област и кмет на Стамболийски Георги Мараджиев, народните представители от ГЕРБ-Пловдив област ген.Константин Попов, Младен Шишков и Запрян Янков, зам.областният управител и областен ръководител на ЖГЕРБ Евелина Апостолова, началникът на РИО Иванка Киркова, общински ръководители на ГЕРБ в област Пловдив, учители, директори на училища.

За първи път от 6 години насам делът на преждевременно напусналите обучение млади хора в България намалява от 13.8% на 12.7% . Това е един от изводите в Обзора на Европейската комисия за образование и обучение за 2018 г., съобщи министър Вълчев. По думите му това е благодарение на механизма за съвместна работа на институциите и благодарение на над 1200 екипа, които са върнали над 40 000 деца в класната стая. По думите на министър Вълчев ГЕРБ е единствената партия, която води последователна политика в областта на образованието.

„Разчитаме на учителите много за най-трудната работа на терен – децата да се издирят и да бъдат включени в ежедневния учебен процес. Учителите не могат сами да се справят, нужна е подкрепа на социални работници и полицаи. Качественото образование и наука са единственият път към икономическото и социално добруване на нацията и нямаме право да губим нито едно дете по пътя на образованието и наше общо задължение е да му дадем знания, инструменти и способности да бъде успешен и свободен гражданин на България, Европа и света“, бе категоричен образователният министър.

Той припомни, че в тази връзка правителството е осигурило безплатни учебни помагала, част от храната, както и за първи път – безплатен транспорт за децата в предучилищната възраст, вкл. и за 6-годишните. „Имаме достатъчно механизми за подкрепа и могат да се активират допълнителни ресурси, така че в максимална степен да подкрепим всяко едно дете“, каза министър Вълчев. Той допълни, че са осигурени средства на стойност над 200 млн. лв. по проектите „Успех” и “Твоят час” за занимания по интереси, в които се включили над 400 000 от учениците в страната, а за 2019 г. заложени още 25 млн. лв. в бюджета. Министър Вълчев допълни, че през 2019 година ще стартират проекти с европейско финансиране – на стойност 187,5 млн. лв., с които ще бъдат осигурени средства за допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности в училище и за допълнително обучение по български език в детските градини.
„Пари има, но оттук нататък следва друго - дали заедно съумяваме да работим за целите, които преследваме. Парите не са нещо изкуствено даром дадено ни от ЕС всички ние трябва заедно да работим затова, да изпълняваме политиките и целите си, каза Милена Дамянова. Думите й подкрепи и евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.„Не знам дали някой от вас са чували за ЕС и за програмата Еразъм, но ако нямаме хората и щастието на нашите деца нищо друго не е важно. Затова ЕП призова не да се увеличи двойно бюджета на програмата за обмен на опит на децата ни в страните от ЕС, а тройно. Надявам се тази програма да бъде в полза за младите поколения, учителите и България, както е била досега – десетки млади българи са се възползвали от възможностите за обмяна.

ЕП има една прекрасна инициатива - училищата да станат посланици на Европейския парламент – инициатива, която приобщава към европейската идея младите европейци и българи. Затова съм толкова радостен и горд, че толкова много училища откликнаха на тази инициатива. Призовах да бъде увеличен бюджета, за да могат повече училища да станат посланици на ЕП. Благодаря много на министър Вълчев за модерното образование в България, каза Андрей Ковачев.

Над 40 милиона лева ще бъдат вложени през програмния период 2014 – 2020 г.за ремонти за повишаване енергийната ефективност на образователната инфраструктура, оборудване и обзавеждане по ОП „Региони в растеж“ и Програмата за развитие на селските райони за област Пловдив. Тази сума ще бъде разпределена между 14 училища, 8 детски градини в общините от областта. По ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъдат ремонтирани Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и Медицински университет-Пловдив. Ще бъде разширена сградата на Централна лаборатория по приложна физика към БАН. През 2018 и 2019 година модернизацията на материалната база ще достигне над 500 училища и детски градини в цялата страна на стойност над 700 млн. лв. , обобщи в края на срещата министър Вълчев.

От своя страна учителите и директорите, присъстващи на гражданския диалог благодариха на министърът на образованието за подписаното преди дни Споразумение между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата за безплатно посещение на учениците на културни институции, театри, музеи и други.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм