Няма да опрощават 8 млн. дълг на мюфтийството

Автор:
Сряда, 13 Март 2019 14:49
Няма да опрощават 8 млн. дълг на мюфтийството

Дълговете на Мюфтийството няма да бъдат опростени, а разсрочени. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на пресконференция в парламента.

ГЕРБ ще направи ново предложение между първо и второ четене на Закона за вероизповеданието.

С него ще се регламентира да няма опрощаване на дълговете на вероизповеданията, а да има отсрочване на задълженията, обясни зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Всички дългове, натрупани до края на 2018 година, ще бъдат погасявани на разсрочено плащане. Периодът на разсрочване все още не е решен.

Имаше една основна цел на закона и тя беше да се ограничи външното финансиране за вероизповеданията. Такава практика има във всички европейски държави, обясни Цветанов.

Той припомни, че по време на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) през 2017 и 2018 година темата е била част от заседанията. 

Тогава се обединихме, че трябва да се приеме Закон за вероизповеданията и да се ограничи възможността някой друг да плаща заплатите им, добави Цветанов.

По никакъв повод няма договорка или извиване на ръце от страна на ДПС. Недопустимо е, когато говорим за религии, да има някакъв политически оттенък, каза още той.

Опрощаването на дълговете на мюфтийството няма да даде превес на някоя партия, но би могло да създаде предпоставка за манипулация, за фалшиви новини и дезинформация по една изключително чувствителна тема за българското общество, допълни зам.-шефът на ГЕРБ.

По думите му ПП ГЕРБ е втората политическа сила, която има най-много мюсюлмани, като сред тях са политически съветници, кметове на населени места и кметове на общини.

В никакъв случай, не бих могъл да разделям живота в България на християни и мюсюлмани или католици и евреи, добави той.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм