50 хиляди край кулата на Пловдив 2019 /снимки/

Автор:
Събота, 12 Януари 2019 21:25
50 хиляди край кулата на Пловдив 2019 /снимки/

Цветан Цветанов в откровен разговор с Илияна Йотова

Росен Плевнелиев и Деси Банова не отказаха нито една снимка на репортери

50 хиляди пловдивчани препълниха центъра на Пловдив за откриването на Европейска столица на културата 2019 г. Още от 17,30 часа хора от всякакви възрасти, пол и раса прииждаха към площада и кулата. Повечето от тях се поздравяваха с Честит празник!

По ул. Иван Вазов предприемчиви търговци продаваха български знамена, свирки, окачени на трикольора и шапки – пак в цветовете на националното знаме.

По същото време 1000-та пловдивчани   – статисти на кулата, покрити с цветни дъждобрани, потеглиха натам в стройни групи, с табела с номер на сектора и викове Пловдив, които разцепваха въздуха.

Огромна опашка от хора се виеше пред контролно-пропусквателните пунктове. Към 18,30 часа вече целият бул. Цар Борис Трети Обединител беше почернял от народ, докъдето поглед стига.

Часове преди събитието кметът Иван Тотев сподели във Фейсбук "Чувствам се като младоженец на сватба" и получи хиляди лайкове и пожелания за успех.

Директорът на Областна дирекция на МВР Пловдив старши комисар Атанас Илков наблюдаваше работата на служителите си часове преди откриването и обясни, че ще е на поста си до приключването на събитието.

Полицейските коли и патрулите бяха на всеки 10 метра и щателно проверяваха всички, които влизаха в зоната на откриващото събитие.

Сред официалните гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламента Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов и на финансите - Владислав Горанов, зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов, шефът на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, бившият президент Росен Плевнелиев и съпругата му Деси Банова, собственикът на телевизия „Европа“ Емил Стоянов, бившият зам.-кмет по културата Анастас Бадев, депутати, районни кметове, общински съветници, и много други.

Въпреки че имаше минути до началото на шоуто, голямата българска певица Валя Балканска удовлетвори желанието на репортерите за няколко фотоса.

Изключително позитивно настроен, Росен Плевнелиев не отказа нито една снимка на журналистите, включително и позира пред паното на Пловдив 2019 във фоайето на Тримонциум, където бяха официалните гости.

Абсолютно отворен към медиите бе и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който веднага се съгласи да бъде фотографиран, докато водеше сериозен разговор с вицепрезидента Илияна Йотова на пресцентъра на терасата на пощата – мястото, откъдето най-добре се виждаше уникалния спектакъл Ние сме всички цветове и внушителната заря след това, съпроводена от магнетичния глас на Валя Балканска.

Там бяха и кметът Иван Тотев, депутатите и районните кметове.

Днес е велик ден, който дава началото на вълнуваща година, която ще остане завинаги в историята на града ни, заяви в приветствието си градоначалникът и благодари на всички съпричастни към успеха на Европейска столица на културата Пловдив 2019.

Сега говорим и пеем на различни езици за това, което ни обединява – Пловдив. В хилядолетната си история Пловдив е бил център на не една цивилизация, град на много хора и различни народности и етноси, но всички те са пловдивчани. Днес заедно говорим за Пловдив и за това което ни обединява, каза още Тотев.

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел връчи плакет и грамота на кмета на Пловдив Иван Тотев като признание за работата извършена от екипа му в подготовката на събитията през 2019 година.

Пловдив е първият български град, избран да бъде Европейска столица на културата. Това е градът, който винаги е бил в културната история на България и Европа. В този град се преплитат по невероятен начин минало, съвремие и стремеж към по-добро бъдеще, подчерта Габриел.

Всички ние в Европа сме постигнали много в културата и трябва да продължим да градим заедно.Отминалата 2018 г бе европейската година на културното наследство. Тя премина с голям успех. Но днес именно Пловдив може да надгради този успех и да продължи да насърчава културното многообразие в Европа. Така Пловдив за пореден път ще остави своя собствен почерк. Дълбоко убедена съм, че думата заложена в успеха на ЕС е думата Заедно – същата дума, която Пловдив избра за мото на ЕСК, обяви Мария Габриел.

Пловдив отразява по невероятен начин възможността да използваме богатите ни култури, така че всички заедно да формираме общото ни бъдеще. Заедно сме постигнали много в културата, заедно ще продължим да градим. Днес Пловдив изпраща много силно послание за единение от тази кула, каза още Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

200 кукери, артисти и хорове се включиха в спектакъла Ние сме Всички цветове, а магическите трели на кавала на Теодоси Спасов накараха всички да замлъкнат.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (7)

 • Читател

  Ами май 100 000 бяха, как 50.....

 • Мила моя майнА ле

  Идиоти са позиращите!

 • читател

  Прекрасно откриване. Kakvo li sega ste kazat manol4ovci i 4ervenrte bokluci...

 • читател

  The Associated Press
  SOFIA, Bulgaria (AP) — Plovdiv, the oldest city in Bulgaria, has been officially inaugurated as the European Capital of Culture for 2019.
  Some 50,000 people gathered on a central square Saturday to watch the opening show dubbed "We are all colors" with 1,500 local and foreign artists on several stages.

 • читател

  Plovdiv officially kicks off European Capital of Culture festivities
  Fifty-thousand people have attended a ceremony to see Bulgaria's oldest city become the 2019 European Capital of Culture. Its ancient heritage and diverse cultural life will be boosted this year by more than 500 events.
  DW

 • Явор

  Ало, сменете си хапчетата. Знаете ли колко са 50 000 души? - плътна колона по цялата ширина на Цар БорисIII от Тунела до Сточна гара

 • На дядо ти Пенчо дъбът

  отговори на: Явор

  Яворе, чети световните медии - и те ли не могат да броят или лъжат?!? Ама българско недоносче си:)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм