Препълнен литературен салон за Петър Анастасов /снимки/

Автор:
Неделя, 14 Октомври 2018 09:36
Препълнен литературен салон за Петър Анастасов /снимки/ Снимки: Любка Славова

Препълнен с чудесна публика литературен салон за съботното матине с поета и драматург Петър Анастасов в Дома на писателите - Пловдив.

За първи път поетът прочете забележителната си поема "Балканска елегия", към която - по собствените му думи - е особено ревнив.

Циганско реге, Виорика, Спарта, Кръчма, Белград и другите части на поемата оживиха салона с емотивните поетови картини на разкъсаната балканска поетическа карта.

Тези ръце не са ръце на поет, може би са на винаро-лозар - каза в емоционално слово най-добрият от българските хумористи Здравко Попов. - На тези ръце не само ние тук дължим много - продължи той и върна лентата към бохемското време от края на 70-те и 80-те години в Пловдив и кръчма Кристал.

Жоро Слона, Катя Паскалева, Добромир Тонев, Митко Киров оживяха в думите на едни от най-близките им приятели - Петър Анастасов и Здравко Попов.

Анастасов разказа и как Жоро Слона скрил стихотворението му за самозапалилия се чех Ян Палах, писано през 1968-ма при смазването на Пражката пролет - между дюшека и пружината на леглото си в къщата на майка му. Другият творец, който видял опасния апокриф, бил поетът Николай Заяков, също близък приятел на Анастасов.

Имах смелостта да напиша поемката, но е и да я покажа публично, а тя нямаше как и да излезе, каза още поетът - единственият от българските, реагирал с художествен текст на ужаса от смазването на Пражката пролет.

През 68-ма Анастасов е 26 годишен и ако приятелите му Жоро Слона и Николай Заяков не са били истински приятели, животът му е щял да е доста различен.

Поемата е отпечатана близо четвърт век по-късно.

За "Балканска елегия" говори поетът и писател Антон Баев, а слово за поета Петър Анастасов произнесе литературният критик Иван Христов.

Това беше второто съботно литературно матине, организирано от Дружество на писателите - Пловдив.

Третото е идната събота, 20 октомври, от 10,30 часа. Мястото е същото: ул. Княз Александър Батенберг" 27, ет. 2

Гост е поетесата от Хасково Ели Видева, която ще бъде представена от Иван Странджев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм