Ген. Попов начело на делегация на международен форум за отбрана

Автор:
Четвъртък, 11 Октомври 2018 15:05
Ген. Попов начело на делегация на международен форум за отбрана

Делегация на Народното събрание, ръководена от ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана и с участието на народните представители Полина Христова и Георги Михайлов, участва в "Междупарламентарната конференция за общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) и Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО)" във Виена, Австрия.

Председателят на Австрийския национален съвет Волфганг Соботка, откри Междупарламентарната конференция. В изказването си той обърна специално внимание на ролята на българското председателство и фокусът върху Западните Балкани, тяхната сигурност и интеграция, както и приемствеността между председателствата. В допълнение той посочи ролята на парламентите в изграждането на способностите на Европа да действа единно в полето на международната политика.

“Аз вярвам, че моментът е добра възможност за Западните Балкани. Ние трябва да се обединим около това, че те живеят в изключително динамична обстановка, изпълнена с много предизвикателства и да ги подкрепим”, сподели Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност във видео връзката към участниците в конференцията. “Политическата работа на ниво парламенти е много важна, когато говорим по въпроса за интеграцията на Западните Балкани”, допълни тя. В изказването си г-жа Могерини подчерта и ролята на ПЕСКО и специфичните проекти в отбраната. Тя посочи, че отчита добри консолидирани резултати и, че се забелязва ускорение по пътя им в ЕС в резултат от приемствеността в действията от българското към австрийското и в последствие румънското председателство. По въпросите на отбраната на ЕС, Фредерика Могерини открои новите стъпки в ПЕСКО, където след първите 17 проекта се очаква скорошно решение по нова група проекти и условията за участие на трети страни. Очаква се подкрепата на европейските парламенти за стратегическата автономия на ЕС.

Първият ден от конференцията е посветен на въпросите на сигурността, миграцията и защитата на външните граници. Встъпителни изявления ще представят Волфганг Бауман, генералният секретар на австрийското министерство на отбраната, Бернд Кьорнер, заместник-изпълнителен директор на Европейската агенция за граничен и брегова охрана FRONTEX, и Мелита Сунжич, журналист и бивш говорител на ВКБООН.

По време на българското председателство на съвета на ЕС, Комисията по външна политика и Комисията по отбрана бяха домакини на Интерпарламентарната конференция. Форумът беше открит от Федерика Могерини, върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Конференцията завърши с декларация, с която се потвърди необходимостта от стратегически фокус върху Западните Балкани, както и беше приветствана стратегията за разширяване на ЕС. Участие в нея взеха над 200 парламентаристи от Европейския съюз.

Конференцията за общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) и общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) е четвъртата междупарламентарна среща под австрийското председателство на ЕС. В нея участват представители на Националните парламенти, Европейският парламент, Европейската комисия и експерти от академичните среди. Ще бъдат обсъдени актуални въпроси, свързани с парламентарния контрол на външната и отбранителната политика на ЕС, като например защитата на външните граници, миграцията, позиционирането на ЕС в сирийския конфликт и разширяването на ЕС, Балканите.

Преди откриването на конференцията, ген. Константин Попов участва в среща на “Тройката” на председателството на Съвета на Европа. На срещата отново беше заявено, че Западните Балкани са от приоритетите на “Тройката” и беше припомнено, че по време на българското председателство е подписана декларация, с която се потвърди необходимостта от стратегически фокус върху тях. В срещатата на “Тройката” участваха и Дейвид Маккалистър – председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент, Рейнхард Бьош – председател на Комисията по отбрана в националния съвет на Австрия и Андреас Шидер, председател на Комисията по външни работи в Националния Съвет на Австрия и Кристиан Сорин Димитреску – председател на Комисията по външни работи на Сената на Румъния.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм