АС остави в ареста убиеца на доцента от АУ

Автор:
Четвъртък, 12 Юли 2018 12:34
АС остави в ареста убиеца на доцента от АУ

Тричленен състав на Пловдивският Апелативен съд с председател Вера Иванова потвърди най-тежката мярка задържане под стража за Илия Рангелов Стоичков /42/, обвинен в убийството на доцент Стефан Нейков /72/, преподавател в Аграрния университет.

Определението е окончателно.

Според съда са налице достатъчно данни, от които да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия  в извършване на престъплението.

Извършителят на убийството на доцента се опитал да предотврати смъртоносния край, оставяйки жертвата в колата му до Военна болница, сам потърсил помощ на тел.112 и правил изкуствено дишане на умиращия

Както вече Plovdiv-online писа, 70-годишният доцент Нейков намери смъртта си след побой с дървена бухалка, нанесен му от Илия Стоичков на 03.07.2018 г. край Пловдив, по пътя за с.Оризаре, в присъствието на Иванка Стоичкова – съпруга на обвиняемия и позната студентка на Нейков.

По делото са направени огледи на местопрестъплението, разпити на свидетели, изготвени са фотоалбуми и са приобщени веществени доказателства.

Апелативните магистрати считат, че съществува реална опасност обвиняемия да извърши друго престъпление при по-лека мярка за неотклонение, защото обществена опасност на деяние, в което е обвинен, е завишена.

Срещу Стаичков е повдигнато обвинение по чл. 115 от НК за това, че на 3 юли в Пловдив умишлено е умъртвил Стефан Нейков

Стоичков не само, че го е убил и ограбил, но и го е изтезавал сексуално с бухалката, с която го е пребил.

Това стана ясно по време на заседанието за мярката на обвиняемия.

Аутопсията е установила множество наранявания по главата, кръвоизливи, счупени ребра, разкъсани вътрешности и разкъсване на аналния отвор.

Свирепото убийство е извършено заради патологична ревност, сочат данните досега.

Съпругата на Стоичков е получила сексуални предложения от доцента, ако иска да си вземе изпитите и завърши висше. Жената се борила за агрономска диплома с множество прекъсвания от 2004-та досега.

Пред апелативния съд Илия Стоичков се яви с адвокат Красимир Елдъров, който представи характеристики по местоживеене и по месторабота на задържания и изтъкна в съдебната зала нови обстоятелства, които не са били взети под внимание от окръжния съд при първоначалното преценяване на мярката за неотклонение на обвиняемия.

Според адвокат Красимир Елдъров прокуратурата е акцентирала единствено на негативните за Стоичков доказателства от делото, като в същото време са били премълчани досега всички факти, които повече или по-малко опровергават версията на обвинението за умишлено убийство.   

„Истината има и друга страна - веднага щом чува оплакванията на Нейков, обвиняемият насочва автомобила към Военна болница-Пловдив и спира в улица непосредствено до нея. Още в колата Илия Стоичков прави изкуствено дишане на Стефан Нейков и се обажда на тел.112 за спешна помощ, съобщавайки за местонахождението и за състоянието, в което той се намира. Ако е целял умъртвяването му едва ли би го оставил в близост до болнично заведение, а още по-малко да му прави изкуствено дишане и да се обажда по телефона за спешна медицинска помощ”- заяви адвокат Елдъров пред апелативните съдии.

Съдебният състав прие, че на този етап от разследването мярката за неотклонение „Задържане под стража” се явява необходима и я потвърди.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм