Изложба на БГ шевици в Етнографския

Автор:
Сряда, 27 Юни 2018 11:12
Изложба на БГ шевици в Етнографския

Заповядайте на официалното откриване на 50-годишната юбилейна изложба на колектива за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“ на 29 юни (петък), 2018 г. от 18:00 ч в Регионален етнографски музей – Пловдив!

През 1968 г. към колектив „Репин“ е създаден кръжок по българска бродерия, ръководен от Янка Арсова, учителка от техникума по облекло „Ана Май“. Постепенно кръжокът прераства в колектив, поради засиления интерес към изучаването и претворяването на народните шевици. Той е бил представително звено към Окръжен и градски съвет за култура. Целта на основателите е била да се създаде място за среща и обмяна на опит на жените от района, които имат интереси в овладяването на техниките на българската традиционна шевица и плетиво.

От 2004 г. колективът развива дейност към читалище „Алеко Константитов-54“ – Пловдив. Осъществил е 103 самостоятелни изложби. От тях 17 са национални изложби. Международните участия с изложби са 18: в Будапеща и гр. Калача (Унгария), 2 изложби в гр. Конофлан (Франция), Познан и Бърно (Полша), Кишинев (Молдова), Берлин и Лайпциг (Германия), Москва (Русия) – 2 изложби, Одрин (Турция) – 2 изложби, гр. Ескишехир Турция, 3 изложби в гр. Отава (Канада), Падуа (Италия).

Колективът за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” е единственият самодеен колектив в България, школа по везба, от който през годините 12 майсторки везбарки са защитили майсторско звание към Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.

Носител е на 2 златни медала, а през годините членовете му са награждавани със: 10 златни медала, 19 сребърни и 24 бронзови. Майсторите от „Росиа Чуканова“ са заслужили 36 звания „първенец” и „отличник“, орден „Кирил и Методий“ I степен за художествения ръководител на състава Янка Арсова и плакет на НЦКС – София за Стойка Попова – художествен ръководил на колектива.

В „Българската шевица – претворена традиция“ свои творби ще представят всички, които през годините са били част от колектива. Можете да видите майсторски изработки на пъстри шевици, шарени гайтани, везани тъкани, изящни дантели „кенета“ – обшивки на яки за блузи, рокли, носни кърпи, втъкани шевици в елегантни дамски облекла, покривки и тишлайфери. В изложбата ще участват и някои от основателките на колектива: Ана Цекова, Елена Тодорова, Катя Гроздева и Мария Чуринска. Изложбата ще продължи до 13 юли.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм