По-дълга писта и нов карго терминал на летище Пловдив

Автор:
Сряда, 16 Май 2018 12:23
По-дълга писта и нов карго терминал на летище Пловдив

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“, който спечели концесията на пловдивския аеропорт ще удължи съществуващата писта и ще изгради нов карготерминал.на летище Пловдив

Това съобщи кметът инж. Иван Тотев след официалната си среща с инвеститорите вчера.

Новата писта е част и от условията на концесионния договор, припомни градоначалникът.

Освен развитие на каргонаправлението, китайските инвеститори са твърдо решени да увеличат и броя на пътническите полети.

В момента самолети на нискотарифната Райън еър летят до летищата до Милано, Франкфурт, Лондон и Брюксел, а зимният чартър е до Израел и Москва.

Засега средствата от фонда за развитието на летището, в който влизат общините от Пловдивска област,  не се използват за полетите на Райън еър, поясни още кметът.

Фондът обаче продължава да съществува, а общините да внасят в него регулярните си годишни вноски, така че ако се наложи винаги може да бъде използван, допълни той. 

По думите на кмета откриването на новата автогара на Централна гара, ще улесни пускането на междуградска автобусна линия от летището в Крумово до Пловдив. Процедурата за нея ще стартира след 15 юни, когато бъде подписан договора.

От компанията вече водят разговори с БДЖ и Министерството на транспорта за жп връзка, която да свърже аеропорта с релсовия път на 500-600 м от него.

Концесията на аерогарата е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро.

Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част.

Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

"Хайнан" е компанията, която управлява и летище Хаан до Франкфурт.

Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Ганчев

    Хайнан е собственик на летище Франкфурт-Хан, но не го управлява. Тази дейност се извършва от миноритарния собственик, който е назначил екип от местни мениджъри!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм