Иван Тотев: Свободата ни не е подарена

Автор:
Събота, 03 Март 2018 09:01
Иван Тотев: Свободата ни не е подарена

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

От името на Община Пловдив и лично от свое име бих желал да Ви поздравя с Националния празник на Република България и 140-та годишнина от Освобождението ни от османско иго.

На този празничен ден, когато горди ще развеем българския трибагреник, нека не забравяме, че нашата свободата не е подарена, а извоювана благодарение на поколения българи, революционери, просветители и будители, на хиляди знайни и незнайни герои.

Трети март 1878 година отбелязва новото възкресение на българския народ, който в продължение на пет века е лишен от държавност и собствен път на развитие. На тази паметна дата България отново се завръща на картата на Европа.

Днес отново се прекланяме с признателност пред хилядите български жертви, паднали в борбата за национална независимост, отдаваме почит към всички руски, румънски, финландски, полски, украински, сръбски, черногорски, естонски, литовски, латвийски и други воини.

Ние, съвременните пловдивчани, помним и се гордеем със своята история, с богатото си културно-историческо наследство. Наш дълг е да съхраним този дух и порив за свобода, за да го предадем на бъдещите поколения. Нека пазим своята духовност, култура и традиции, да защитаваме с достойнство европейската си принадлежност и ЗАЕДНО уверено да градим един модерен и достоен Пловдив в интерес на неговите граждани!

Честит Национален празник!

инж. Иван Тотев
кмет на Пловдив 03.03.2018 г.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • читател

  “Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение.

  Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял”, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея!

  Кажете ми после това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли сичкото това знак, че тоя народ са смяташе и сега даже са смята за стока, с която секи има право да са обърща както иска? На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славянете и на нашите трудове за прехраната на тирането никой почти не обърща никакво внимание.
  Първата рекрутация, която правителството прибърза да направи по колониите, има твърде печален исход. Правителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъна в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество.
  в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51
  Хр. Ботев

 • Жан

  Честит празник!

 • Народен съд

  ГЕРБерастите ни поробиха. Мамин и страхливия му банкянски ментор, се къпят в умиление от всенародна любов!

 • Браво на Тотев

  А руския поп да го духа. Не стига че зам. президентката за малко да го издуха, а той недоволен. Ми да си води руска компаньонка, щом нашта не му е харесала. Да не би да си е въобразявал, че и пРезидента е трябвало да го осмуче. Е, няма да стане - пРезидента чак до там няма да стигне - дано попето това поне е разбрало.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм